Tilbake til nyheter

350 kroner regelen skaper hodebry

cvbvc

Tidligere i år ble den gamle momsgrensen på kjøp fra utlandet hevet fra 200 kroner opptil 350 kroner. Den originale grensen var ikke hevet på mange år, og mange mente det var på høy tid at det ble gjort noe med den. Prisene har steget de siste årene, noe som har gjort at kjøpekraften til 200 kroner er en god del lavere nå enn den var da grensen først ble satt.

Det har nå snart gått ett år siden grensen ble hevet, og mange mener at det ikke har skapt noe annet enn mer hodebry. Mange mener først og fremst at en økning på 150 kroner er for lite, men det er også andre ting som spiller inn her, og det er at frakt nå er inkludert i beløpet.

Utgjør en stor del

At frakten nå er inkludert i de 350 kronene har stor påvirkningskraft på kjøp man kan gjøre, endringen kan faktisk i noen tilfeller resultere i at man kan handle mindre momsfritt nå enn man kunne gjøre med de eldre reglene. Da var det nemlig kun prisen på varen som hadde noe å si, mens frakten kom utenom. Som alle som har benyttet seg av kjøp på nettet nok har lagt merke til, kan det å betale frakt til Norge fort bli dyrt. For større ting ender man da raskt opp med å kommer over 350 kroner grense, noe som gjør at man blir pliktig til å betale merverdiavgiften som ligger på 25 prosent.

Vanskelig å regne ut

Å få den fulle prisen på varen, inkludert frakt, kan også i noen tilfeller være noe vanskelig. Det enkleste du kan gjøre for å få et konkret prisoverslag i de fleste nettbutikker blir derfor som følger. Først finner du varene du er ute etter og legger de til i din handlekurv. Gå så videre i bestillingen din og oppgi adressen eller stedet hvor varene skal bli sendt til i Norge. Når det er gjort, og før du bekreftet en betaling, vil du få opp den totale prisen på det du skal kjøpe. Ser du da at prisen er under 350 kroner kan du gjennomføre kjøpet uten å tenke på moms. Ligger du over må du imidlertid forvente at merverdiavgiften kommer til å komme i tillegg.

Ikke alt er momsbelagt

Det er greit å vite at ikke alle varer er momsbelagt, og enkelte ting kan du kjøpe så mye du vil av og unngå å betale ekstra for det. Primært sett er det snakk om bøker, og ved slike varekjøp er du ikke momspliktig, selv på kjøp som overstiger 350 kroner. Men også her er de noen ting man må passe seg for, og det er for eksempel notehefter og fotografibøker. De er nemlig ikke momsfritatt, og ved slike kjøp må du derfor regne med 25% ekstra når pakken kommer til Norge.