Avdragsfrie lån

Leter du etter et avdragsfritt lån? Et lån vil uansett aldri være 100% avdragsfritt, men det finnes muligheter. Mange av oss vil komme i en situasjon i løpet av livet der den økonomiske situasjonen er ganske presset, og at man ikke klarer å betale avdraget på lånet. De fleste banker vil imidlertid tilby lån avdragsfritt i korte perioder slik at du får stablet deg på beina.

Akkurat nå er det lånet Fokuslån som gir deg rente- og avdragsfrie perioder på 30, 60 eller 90 dager. Les mer om vilkår og finn link til søknadsskjemaet i vår omtale av Fokuslån.

Omtale
Lånebeløp
Nom.rente
Gebyrer
Santander Consumer Bank
5 000-350 000 kr
7.90%21.90%
Etablering: 650 kr
Termin: 70 kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 16,33%, kr 65.000 o/5 år, etabl.geb. kr 650,-, totalt kr 93.244
Fokuslån
10 000-75 000 kr
16.90%23.87%
Etablering: 1820 kr
Termin: 30 kr
AnnonseEksempel: Eff.rente 19,88%, 65 000,-, o/5 år, etabl.geb. 1820,-, Totalt: 99570,-
Monobank
25 000-500 000 kr
7.90%19.90%
Etablering: 950 kr
Termin: 40 kr
AnnonseEksempel: 65 000,- over 5 år med eff. rente på 17,19 % inkl. etabl. gebyr på 950,- Totalt 94 780,-

Slik fungerer et avdragsfritt lån

Avdragsfrihet
Avdragsfrie lån er i praksis det samme som et helt vanlig lån, men at banken har gitt deg lov til å kun betale renter i en periode. I enkelte tilfeller kan man la være å betale avdrag i flere år, men husk at dette gjør at lånet ditt blir dyrere. Du betaler kun renter, og restbeløpet på lånet står derfor på stedet hvil, inntil du begynner å betale avdragene.

Et avdragsfritt lån er til for at man skal klare seg igjennom en hard, økonomisk hverdag. Meningen er at man skal kun betale rentekostnadene dersom man enkelte måneder ikke har råd til å betale noe ekstra. I så fall bør man spytte inn litt ekstra de månedene man faktisk har ekstra råd, for eksempel når feriepengene kommer eller tilsvarende. Selv om enkelte banker tilbyr deg å kun betale avdrag over lengre tid, så er dette som regel en dårlig idé. Det er kun banken som tjener på det, og ikke deg.

Fordeler og ulemper med avdragsfrie lån

Den største fordelen med avdragsfrie lån er naturligvis at du får mindre utgifter. Har du et forbrukslån som du driver og betaler ned på, og dere skal på en dyr ferie, så kan det være greit å «skru av» avdragene for de neste to månedene. Det koster deg ikke noe ekstra, men du blir ikke kvitt gjeld, og vil derfor betale mer i renter over tid. Allikevel er det svært gunstig når økonomien ikke er slik den skal.

En av ulempene er som nevnt at du ikke blir kvitt gjeld. Det betyr at den totale kostnaden for lånet blir større for hver gang du ikke betaler avdrag, ettersom renten beregnes fra den summen du har utestående. Derfor er det ekstremt viktig å ikke fortsette med trenden dersom man har forhåpninger om å bli kvitt gjelden.

Vanlig på boliglån

I perioder kan boliglån med avdragsfrihet være en fin løsning. Boliglånet, i hvert fall med rentene vi har hatt i Norge de siste årene, er tross alt ikke dyrt. Faktisk vil mange spareøkonomer råde deg til å inngå en avdragsfri periode for så å sette avdragsbeløpene i aksjemarkedet. Dette er selvsagt svært risikabelt, men det er ingen som helst tvil om lønnsomheten når man ser på statistikken i ettertid.

Men det er selvsagt først og fremst når du er i en økonomisk situasjon som tilsier at du må kutte ned på utgiftspostene, at denne typen låneløsninger passer bra. Har du boliglån, bør du med andre ord heller få avdragsfrie perioder her enn på forbrukslån og kredittkort, fordi du ønsker å få ned denne gjelden så fort som mulig. For mer informasjon, kan du lese mer om hvordan du bør prioritere gjeldsnedbetalingen.

Du får full kontroll

De beste bankene som tilbyr de beste avdragsfrie lånene, lar deg selv bestemme når du skal betale avdrag og ikke. På den måten kan du betale som vanlig med avdrag i 10 måneder av året, og heller ta et par måneder der du tar deg bedre råd til andre ting. Fordelen med slike lån er at du ikke behøver å kontakte banken hver gang du har behov for en måned eller to uten avdrag, men at du selv kan styre hele nedbetalingen. Vi tror at dette også gjør folk mer bevisste, slik at man behandler lånet på en fornuftig måte.