Tilbake til nyheter

Bunnen er nådd

oiFlere har fått en strammere personlig økonomi i tråd med den store nedgangen i oljeprisen. Mange som har jobbet direkte og i sekundærnæringen har mistet jobben, eller har en usikker jobbfremtid i sikte. Den perioden er det imidlertid noen som mener kan være over. Og når oljeprisen tidligere i uken nådde bunnivået 27 dollar fatet, er bunnen nådd ifølge det velkjente finansselskapet Pareto Securities. 

Kun frem til våren

Det er analytiker Trond Omdal som har gått ut i Dagbladet og sagt at den laveste oljeprisen vi vil se for en stund er nå lagt bak oss, i hvert fall for en periode, og at vi vil gå inn i en periode med prisvekst. Noe den norske økonomien og industri kunne trenge. Men som mange andre analytikere bommet også Omdal i sine spådommer for hvor oljeprisen skulle gå de siste årene, og i første omgang er det kun snakk om en analyse om prisvekst frem til våren, før en må ta en ny gjennomgang av tingenes tilstand. 

Prisvekst for Statoil

Mange andre selskaper og næringer vil synke eller vokse i takt med oljeprisen, og et av Norges største selskaper er svært påvirket av hva som skjer med den tyktflytende massen, og det er Statoil. I takt med en eventuell økning i prisen på olje vil også aksjeprisen til selskapet stige i tillegg. Prisen på Statoil-aksjen nådde et lavpunkt på 97,25 kroner i løpet av uken som var. Et godt stykke unna hva den var bare noen få måneder siden, da aksjen i oktober ble priset til 140 kroner. 

Men det er imidlertid ikke bare prisutviklingen i oljen som vil ha noe å si for hvordan Statoil, et selskap mange har en del av sine sparepenger plassert i, blir priset fremover. Men om de kommer til å kutte utbyttenivået de har i dag vil kunne ha en drastisk påvirkning. Oljeprisen og den generelle markedsuroen har veid tungt på selskapets profitabilitet. Omdal og Pareto Securities peker imidlertid på en forventet kursøkning opptil 150 kroner over de nærmeste månedene.