Finn ditt drivstoffkort – bensinkort eller dieselkort

 

Et drivstoffkort, enten det er bensinkort eller dieselkort, er et betalingsmiddel du bruker når du fyller tanken din.

På veien mot et kontantløst samfunn skal du ikke behøve å rote gjennom lommene dine ved pumpene før du beslutter hvor mye du kan fylle for. I stedet tryller du fram ditt personlige plastkort, før du kjører videre med full tank.

Men mer spesifikt, hva er drivstoffkort og hvordan fungerer det?

Kort sagt er det et kort som gir deg betalingsutsettelse på betaling av drivstoff i form av en regning du får i etterkant. Det vil også gi rabatter på drivstoffprisen kombinert med andre kundefordeler eller tilbud.

I det følgende vil vi se på ulike typer kort, de vanligste betingelsene, hvordan du kan og bør tilpasse kortet du har til ditt bruk, noen ord om drivstoffkort for bedrifter og til slutt noen generelle tips om drivstofføkonomi.

> Sammenlign og finn ditt nye kredittkort i denne oversikten

AnbefalteOmtale
Ikano VisaLes mer
Flexi VisaLes mer
365PrivatLes mer

 

Bonuskort eller drivstoff kredittkort?

Vi kjører millioner av kilometer hvert år. Det er derfor ikke rart at det også er mange som vil ha litt av de pengene vi bruker på det. Vi har av den grunn et godt utvalg av utstedere av drivstoff kredittkort. De konkurrerer om deg, og de er villige til å gi deg noe tilbake hvis du bruker dem. Det gjør de altså i form av rabatter eller andre tilbud.

Men ettersom det er stor variasjon i betingelsene for tilbudene, er det ikke så lett å veie dem opp mot hverandre. Det kortet som er bra for den ene, passer ikke nødvendigvis for den andre. Vi må derfor gå dypere inn i hva den enkelte utsteder tilbyr.

Et drivstoffkort kan være til forveksling likt et vanlig kredittkort. Det som rettferdiggjør betegnelsen er at det gir deg rabatt på tanken. Det kan som regel anvendes hos flere kjeder og også brukes til andre ting enn bensin eller diesel.

Et bonuskort er derimot knyttet opp mot en kjede. De ønsker å skape lojalitet hos deg som kunde. Tanker du på deres stasjoner får du rabatter og fordeler tilbake. Også bonuskortet gir kreditt i og med at du betaler etterskuddsvis.

Men det er også korthybrider ute og går, som ikke så lett lar seg sette i bås.

Drivstoffkort

Alminnelige betingelser for drivstoffkort

Uansett hva slags kort du bruker, bør du undersøke hvilke av understående kvaliteter det inneholder.

Rabatt: prisavslag på hvor mye du fyller, er selvfølgelig vesentlig. Drivstoffrabatten kan beregnes ut fra et visst antall øre per liter eller en prosentsats av beløpet du betaler for tanken. Du drar kortet for den ordinære prisen. På avregningen du får senere vil rabatten være trukket fra. Noen ganger går dette under navnet cashback i kortselskapets vilkår.

Maksgrense: Ingenting vokser inn i himmelen. Fyller du tanken nok ganger vil ikke selskapet gi deg mer rabatt. Det er sjelden den er høyere enn 5 000 kroner per år.

Betalingsutsettelse: Avregningen for bruk av kortet blir sendt regelmessig. Da får du en forfallsdato. Det beregnes ikke renter dersom du betaler innen fristen.

Kredittgrense: Kortet har også en øvre grenser for hvor mye du kan ha utestående. Overstiger du den, må du nok fram med lommeboka neste gang du fyller bensin.

Renter: Rentene begynner å løpe dersom du ikke betaler til forfallsdato. Det er alminnelig rente for kredittkort, altså relativt høy. Merk også at den i så tilfelle som regel beregnes fra da du brukte kortet, og ikke forfallsdato for den månedlige regningen.

Reiseforsikring: Et ganske vanlig tilleggsgode med slike kort. Sjekk ut vilkårene for å se hva det inkluderer.

Andre tilbud: Bare fantasien setter grenser for hva som kan inkluderes i et kort. Bonuskortene har ofte tilbud på tilknyttede tjenester som bilvask, skift av motorolje og varetilbudet på stasjonene. Kredittkortene kan samarbeide med ulike varekjeder innen dagligvare, klær og motorprodukter.

Fordeler med drivstoffkort

Den åpenbare grunnen til å bruke drivstoffkortet er de økonomiske. Hvis du gjør det riktig (vi kommer tilbake til hvordan), vil du totalt bruke mindre på bensin eller diesel enn om du ikke hadde hatt kortet. Dertil kan det være penger å spare ved rabatter på andre varer og tjenester.

Bensinkort eller dieselkort er også lite og hendig sammenliknet med kontanter. Ettersom det gir kreditt betyr det ingenting at det er en stund siden lønningsdag og lønnskontoen er skranten. Du fyller tanken og regningen trekkes neste lønnsutbetaling.

Den månedlige avregningen gir deg også gode indikasjoner på hva du egentlig bruker på drivstoff. Betaler du med ditt vanlige bankkort vil disse kostnadene forsvinne i et mylder av kontantuttak og andre kjøp på oversikten. Benytt muligheten til å lage ditt eget drivstoffregnskap.

Dersom dette er ditt første kort, kan du benytte muligheten til å skape en god kreditthistorie. Ved en senere lånesøknad, til bolig eller bil, kan det vektlegges at du har vist deg egnet til å håndtere kreditt.

Ulemper eller begrensninger med drivstoffkort

Betaler du ikke drivstoffregningen ved forfall, begynner kredittkortrenten å løpe fra kjøpsdato. Hvis du bruker det opp mot kredittgrensen, vil renteutgiftene utjevne alle avslag du har fått på selve bensinen.

Et kort som binder deg til en kjede kan være begrensende. De vil gjerne betale for din lojalitet, men noen ganger på din vei må du velge andre alternativer

Det beste drivstoffkortet

Vi skal ikke kåre noen vinner, men vi vil anføre de momentene du bør legge til grunn når du velger det drivstoffkortet som er best for deg.

 • Hvor mye tjener du egentlig på kortet? Sammenlikn prisene på bensinstasjoner og beregn rabatter med kort. Ettersom for eksempel ubetjente stasjoner generelt har lavere utsalgspris, kan det være de fortsatt slår dem på pris.
 • Hvilke stasjoner fyller du vanligvis på? Det hjelper ikke med et kort med gode rabatter dersom de ikke selger bensinen sin på din vanlige reiserute, for eksempel mellom hjem og arbeid.
 • Hva er maksgrensen på rabatter og hvor mye kjører du? Overstiger du denne, tjener du for så vidt ikke noe mer på dette kortet. Er du gift eller har samboer som bruker samme bilen, kan dere anskaffe hvert deres kort. Da blir maksgrensen fordoblet.
 • Vil du benytte deg av de andre tjenestene som er inkludert i kortet? Hvis du synes det er greit å vaske bilen selv, sparer du mer på det enn å betale for en bilvask med prisavslag. Det kan også være du finner en del av de rabaterte produktene rimeligere andre steder.
 • En inkludert reiseforsikring er et godt tilbud, men er du allerede dekket? Det er mange andre kort som har reiseforsikring. Likeledes kan du være forsikret gjennom medlemskap i en forening.
 • Klarer du å betale regningene din ved forfall? Husk at bensinen blir dyr hvis det begynner å løper renter på kreditten. Hvis du har problemer med å disiplinere økonomien bør du velge et kort med lav kredittgrense.

Drivstoffkort for bedrifter

Som næringsdrivende med stort forbruk av drivstoff er du en attraktiv kunde. Utnytt deg av det. Henvend deg til en eller flere kjeder og be om et tilbud. Til bedrifter har de muligheten til blant annet å tilby høyere kredittgrenser og lenger betalingsutsettelse.

Med kortet vil du også holde god oversikt over bedriftens kostnader til drivstoff.

Med flere ansatte som bruker kjøretøy vil det kunne utstedes flere kopier av det samme kortet. Det er for øvrig en tillitssak hvem du overlater det til. Normalt vil du ikke være interessert i at bedriftskortet inkluderer varekjøp i kjedene.

Andre drivstofftips

Har du lest hele artikkelen, er du antakelig ganske bevisst på hvordan du skal spare penger. Her er flere tips til en sunn drivstofføkonomi:

 • Kjør pent. Jevn fart og lavt turtall forbruker mindre drivstoff enn motsatt.
 • Bruk kollektivtransport når det er mulig
 • Invester i en miljøvennlig bil. Det reduserer drivstoff-forbruket, og avstedkommer oppmuntrende avgiftsreduksjoner fra myndighetene og grønne lån fra bankene
 • Fyll bensin søndag kveld. Ifølge undersøkelser som er gjort, er drivstoffprisen på sitt laveste da. Ellers har drivstoffkjedene for vane å sette opp prisene mandag morgen og torsdag kveld.
 • Manuell girkasse fører til mindre forbruk enn automat.