Tilbake til nyheter

Du betaler for mye på boliglånet ditt

sssssssssss

En undersøkelse som er gjort av nettstedet Penger.no, og som innbefattet over 10.000 kunder, viser at dersom du har et boliglån så er sjansen høy for at du betaler ned på gjelden din med en unødvendig høy rente.

Høyt gjennomsnitt

Undersøkelsen som ble gjort viser at en gjennomsnitts nordmann med et lån på boligen, i dag betaler 2,98 prosent i rente. Ser man på hva markedet kan tilby i dag gjennom en reforhandling av låneavtalen med sin eksisterende utlåner, ved å bytte bank eller benytte seg av fordeler som kan komme gjennom medlemskap i ulike organisasjoner eller ved å bli en totalkunde, så skulle den vært på 2,46 prosent. Det betyr at forskjellen på hva som betales og hva som kan tilbys er på over en halv prosent.

Det høres kanskje ikke så mye ut, men ser man i kroner og ører skjønner man fort at det kan være mye penger å spare. En nedgang i renten på et boliglån på 2,5 millioner kroner på 0, 52 prosent, vil tilsvare en årlig besparing på 13 000 kroner i året. Så over en nedbetalingstid som kan strekke seg i 10 til 20 år er det store kostnader det er snakk om.

Distriktsnorge er taperne

Dersom du bor ute i distriktene i Norge, er sjansen også enda høyere at du betaler en unødvendig høy rente. Funnene fra undersøkelsen viser for eksempel at boligeiere i Nordland betaler gjennomsnittlig 3,23 prosent rente på sine lån, mens de samme lånetakerne i hovedstaden vår betaler 2,84 prosent. Det er en av de største forskjellene, men helhetlig sett pekes det på at folk i større områder betaler mindre enn folk i distriktene.

Ta en gjennomgang

Det å ta en gjennomgang på boliglånet ditt behøver ikke være en vanskelig og tidkrevende prosess. Du kan for eksempel benytte deg av tjenester som sender søknaden din videre til flere utlånere samtidig, og du vil enkelt kunne se hva andre banker kan tilby deg. Det er heller ikke bare boliglånet ditt du bør ta en gjennomgang på, har du for eksempel forbrukslån eller kredittgjeld du betaler ned på, er det like viktig at du ta en gjennomgang på hva markedet kan tilby deg av andre alternativer der.

Det er nok ikke vanskelig å tenke seg at statistikken som gjelder for boliglån, at den gjennomsnittlige lånetakeren betaler for mye, ikke skulle gjelde for personer med forbrukslån i tillegg. Så gjør deg selv en tjeneste, sett av noen minutter på å enten ta en telefon til banken din, eller send inn en uforpliktende søknad til noen konkurrerende selskaper. Det skal nemlig ikke den store nedgangen til før du sparer flere tusen kroner i året.

Penger.no er blant de beste aktørene i Norge på å innhente tilbud fra banker, enten det er refinansiering av et boliglån eller førstegangskjøp av bolig. Vi har laget en omtale av Penger.no der du også kan se fakta, informasjon og vilkår.