Tilbake til nyheter

Halvt skattetrekk i desember

juø

Desember er nå rett rundt hjørnet, og ser man i butikkhyllene har det allerede vært juletider i lang tid nå. Som kjent vil arbeidsgivere kunne trekke halv skatt for lønn som blir utbetalt i julemåneden, noe som gjør at de fleste får litt ekstra å rutte med til en eventuell ferietur eller gavehandling. Men er det virkelig slik at dette er en lite førjulsgave fra Skatteetaten?

Høyere skatt gjennom hele året

Det er nok ikke bare godvilje som står bak ordningen med halvt skattetrekk i den siste måneden av året. I de resterende månedene vil man nemlig betale litt ekstra, slik at det helhetlige beløpet man betaler i skatt vil være akkurat det samme. Den norsk ordningen har høstet stor omtale i utenlandske medier, og mange mener at det er en god ordning. De flest nordmenn er nok også så godt vant til skatteordningen at det nå ville vært vanskelig å endre den til noe annet.

Gjelder også for november

En nylig endring som det endelig ble gjennomslag for tidligere i november, er at du nå også kan få halvt skattetrekk i nettopp november. En sak som Regnskap Norge har jobbet for i lang tid, og nå endelig har fått gjennomslag på. Et av argumentene bak er at man selv skal kunne bestemme når man vil gjøre julehandelen, og ikke bare når staten mener det tid for å gjøre det.

Forskriftene som regulerer skattetrekket er enda ikke blitt fullført fra Skatteetaten sin side, men de har selv gått offentlig ut og sagt at de ikke vil gjennomføre noen sanksjoner eller kontroll på arbeidsgivere som ønsker å betale ut lønn med halvt trekk for denne måneden.

Kan be om ekstra trekk

At man har muligheten til å få en lønn med halvparten av skatten man er vant med i desember, eller nå november, betyr ikke nødvendigvis at du bør benytte deg av muligheten. Om du skatter for mye er ikke det penger som forsvinner, men noe du vil få igjen for til neste år etter selvangivelsen er levert. Spesielt om du er i tvil eller bekymret for at du har betalt for lite skatt og kan få en skattesmell, vil det i hvert fall være en god grunn til å be arbeidsgiver trekke deg den normale skattesatsen din også for desember måned.

For enkelte som kan ha problemer med utestående regninger eller har nedbetalinger på kredittkort eller forbrukslån gående, kan det også være lurt å benytte den ekstra store lønningen til å nedbetale det. Det føles kanskje noe kjedelig å bruke skattelettelse i desember på noe slikt, men du kan raskt spare gode penger på å nedbetale et lån raskere enn nedbetalingsplanen tilsier. Da sparer du både renteutgifter og eventuelle gebyrer.