Tilbake til nyheter

Hold deg unna disse nettbutikkene

internett

I dag er første søndagen i advent her, og julen nærmer seg altså med stormskritt. I løpet av de siste årene har det blitt mer og mer populært å gjøre unna julehandelen på nettet. Dette blir for mange sett på som en mer behagelig affære enn å traske i timevis rundt i stappfulle butikker. I tillegg er ofte diverse varer billigere når du kjøper dem på nett, slik at det faktisk er en del penger å spare. Det er altså mange fordeler med å handle julegaver (og ting til seg selv) på nett. Det er likevel lurt å utøve en viss forsiktighet. Forbrukerombudet har nå oppdatert sin liste over nettbutikker man bør holde seg unna. Forbrukerombudet kaller listen sin for «svindlergalleriet».

Vær kritisk

Budskapet med denne listen er ikke nødvendigvis at du skal bli redd for, og unngå å handle på nett. Budskapet er bare at mange kanskje må bli litt mer kritisk. Dersom du ser et tilbud som du tenker bare er for godt til å være sant, så kan det hende at det er akkurat slik det er. Gjør litt research før du slår til på et tilbud. Sjekk for eksempel opp i forbrukerombudet sine lister og se om den aktuelle nettbutikken er med på listen. Husk også at selv om en butikk ikke er på listen, så betyr ikke det at den ikke prøver å svindle deg. Forbrukerombudet kunne aldri ha gått gjennom alle nettbutikker som finnes, det er alt for mange. Det kan også hjelpe å gjennomføre et enkelt google-søk på butikken du vil handle på. Dersom dette er en svindelside vil ofte andre ha skrevet negative omtaler om den. Et annet godt tips er å se etter kontaktinformasjon på siden. Nettbutikker er pålagt å oppgi kontaktinformasjon som geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Hvis dette ikke er til stede er det altså ofte grunn til mistanke.  I det hele tatt er moralen «tenk deg om».

Butikkene

Det er alt for omfattende å ta for seg alle butikkene på listen. Hele listen kan du finne her.  Den inneholder blant annet sider som selger kjente merkevarer som Canada Goose, Louise Vuitton, Michael Kors og Ralph Lauren. Man skal kanskje være spesielt skeptisk til ekstreme tilbud på slike merker som i utgangspunktet er ganske dyre.