Tilbake til nyheter

Hvor mye bør du låne?

Alle kan oppleve plutselige uventede utgifter en gang i blant, og fra tid til annen kan de være såpass stor at man trenger å ta opp lån. Det kan være alt fra at bilen plutselig stopper, kjøleskapet blir ødelagt, eller man rett og slett bare finner den perfekte ferieturen som man er nødt å reise på. Uansett hva det er, og uavhengig av hva lånet skal brukes til, er det svært viktig at man låner ansvarlig. Det betyr at man kun låner en sum man er helt trygg på at man kan tilbakebetale. Men hvordan finner man ut hvor mye det er? Les videre for å finne det ut!

Se på utgifter og inntekter

For å finne ut hvor mye en kan låne, er det først og fremst viktig å sette opp et budsjett for sin personlige økonomi. Det finne utallige måter det kan gjøres på, men hovedelementene går igjen i alle variantene, og det er å sette opp en oversikt på dine inntekter og utgifter.
Sett derfor først opp en egen kolonne hvor du lister opp alt du får inn hver måned sammen med det du måtte ha av andre tilgjengelige midler. Videre fortsetter du å sette opp alle utgiftene du har. Her er et lurt tips å bruke kontoutskriften fra nettbanken. Det er her du kan synliggjøre hvor mye du for eksempel bruker på mat og andre ting i løpet av en måned. Ofte kan den summen være mye høyere enn man forventer, og bare ved å konkretisere tallet, ser man ofte fort hvor man kan spare penger. Kanskje vil det å kutte ned på unødvendige kostnader og være smartere med innkjøp av mat, være nok til at man ikke trenger å ta opp et lån.

Din disponible inntekt avgjør

Når du har satt opp alle inntektene dine, og sett hva du har av månedlige kostnader hver måned, sitter du forhåpentligvis igjen med et disponibelt beløp. Dersom du ikke gjør det, og tenker å ta opp et forbrukslån eller bruke kredittkort for å få budsjettet ditt til å gå rundt, er ikke det noe langvarig løsning. Et lån må alltid tilbakebetales, og et ekstra lån eller makset kredittkort vil kun forlenge prosessen det tar å komme seg på økonomisk fote igjen.

Men dersom du har et disponibelt beløp igjen hver måned vil den summen representere hvor mye du kan ta i lån. Har du 1000 kr igjen vet du hva det maksimale terminbeløpet ditt på et lån kan være. For å finne ut hvor mye lån du kan få med ditt disponible beløp kan du bruke en lånekalkulator. Men husk at renten, og dermed størrelsen på avdragene dine, vil være individuelt satt av hver utlåner. Så ønsker du et lån bør du derfor konsultere og sende inn søknader til flere tilbydere for å se konkret hva du kan få. Husk også at du på forbrukslån som regel må betale et etableringsgebyr, så sørg for at du har budsjettert for det.