Tilbake til nyheter

Ikke egentlig halv skatt i desember

Mange gleder seg til lønnen som kommer i desember. Det kan være flere grunner til dette, og en av dem er at man i desember slipper unna halve skattetrekket, slik at man får litt mer å rutte med den måneden. I julestria kan dette komme veldig godt med. For mange av oss går det nemlig mer penger i julen enn ellers i året. Både gaver, julemat og generell «kos» koster sitt. Mange er gjerne også mer villig til å bruke penger, fordi «det er jo bare jul en gang i året». Men er det egentlig slik at man slipper unna halve skatten i julen?

Høyere skatt resten av året

Svaret på det overnevnte spørsmålet er nei. Man slipper ikke unna å betale skatt fordi man betaler litt mindre i desember. Man betaler rett og slett mer skatt resten av året, slik at man har mulighet for å betale mindre når desember kommer. Dette er rett og slett fordi at folk skal ha en større mulighet til å handle til de nødvendige (og mindre nødvendige) juleforberedelsene. Dette regelverket, som går innunder skattebetalingsloven og -forskriften, har vi i Norge hatt helt siden 50-tallet. På grunn av dette er altså ikke den «halve skatten» egentlig halv skatt. Det er et halvt skattetrekk som du får fordi du har betalt mer skatt ellers i året. Det er ingen gavepakke fra staten eller lignende, men rett og slett et middel satt i gang for at folk skal handle mer i julen.

Bør man si «nei takk» til halvt skattetrekk?

For de fleste av oss er det veldig deilig å ha litt ekstra å rutte med i julen. Det er ingen tvil om at det for mange er litt trangt i den perioden, og at kjøpepresset er veldig stort. Likevel er det situasjoner der det kanskje kan være lurt å takke nei til tilbudet om halvt skattetrekk. For det er faktisk er tilbud. Ingen tvinger deg til å følge denne ordningen, selv om den, for de fleste, går automatisk. Du  kan be arbeidsgiveren din om å trekke deg like mye, også i desember. Dette kan spesielt være lurt dersom du forventer å gå på en baksmell, slik en del nordmenn gjør. I fjor var det omtrent en halv million som fikk en baksmell, så det er slett ikke uvanlig.