Tilbake til nyheter

Klar for black friday?

Black friday er kanskje årets største handledag. Den finner alltid sted dagen etter Thanksgiving feires i USA. I USA er det på denne dagen ganske ville tilstander i enkelte butikker, der folk nærmest går amok for å få tak i de beste tilbudene. Dagen har i USA markert starten på julehandelen. Dagen markeres med ulike tilbud som gjerne er begrenset til visse tidsrom. Tidligere har ikke dette vært en stor greie i Norge. Det var først i 2010 at den første norske butikken brukte begrepet i en reklame. I løpet av de siste årene har black friday vokst seg ganske stort, også her til lands. Spørsmålet er: er det virkelig den billigste dagen å handle på, eller er det bare det handelsstanden ønsker at du skal tro?

Mange tilbud

Det er ingen tvil om at det faktisk er veldig mange tilbud på black friday, og at du kan også gjøre gode kjøp. Blant annet dinside skriver at i perioden fra oktober i fjor til februar i år var black friday den dagen med flest tilbud. Det var likevel ikke mange av produktene som var med i prissjekken som gikk mye med i pris. Bare 9 % av varene gikk ned mer enn 20 % i pris. Dersom prisavslaget er under rundt 20 % er det diskutabelt hvor godt tilbudet egentlig er.

Hva er lurt å gjøre på black friday?

Før du setter i gang handlingen på black friday er det lurt å ha en slagplan. Hva trenger du egentlig? Hadde du tenkt å kjøpe dette produktet før du visste at det var på tilbud? Hvor mye penger sparer man? Her trengs det altså litt research. De fleste butikker har en nettside der du kan sjekke ut prisen på ulike produkter. Sjekker du de produktene du er interessert i på flere nettbutikker kan du danne deg et bilde over hva som faktisk er en god pris. Bestem deg før du går inn i en butikk for hva du skal ha der inne og vit på forhånd hva som er en god pris.

Det viktigste å huske på når man går inn i denne dagen er at den er til for at butikkene skal tjene penger, ikke for at du skal gjøre gode kjøp. Dagen går rundt ved at mange kjøper ting de ellers ikke ville ha kjøpt, og som de heller ofte ikke har bruk for. Derfor: husk at et kjøp er ikke godt bare fordi det er billig. Ikke kjøp ting du ikke har bruk for.