Tilbake til nyheter

Nordmenn tar opp mer forbrukslån

penger

De siste årene har det vært et stort fokus på forbrukslån her i Norge. På den ene siden har man økonomieksperter som uttaler seg i diverse aviser og på nettet om hvor forsiktig man må være med å ta opp forbrukslån. Vi har også programmer som for eksempel «luksusfellen», der man ser hvor dårlig det har gått for mange av de som har tatt opp for mye forbrukslån, og hvor mye styr det kan være med å betale det tilbake. På den andre siden har vi reklamer rundt oss hele tiden som gir oss følelsen av at det kanskje ikke er så ille med disse forbrukslånene likevel. Spørsmålet er hvilken av siden som påvirker oss mest. Det vet vi ikke svaret på. Det vi likevel vet er at nordmenn stadig tar opp mer og mer forbrukslån.

Kraftig økning i forbrukslån

Nye tall viser at den gjennomsnittlige lånesummen for nye forbrukslån steg med 21 prosent fra 2015 til den første delen av 2016. I 2015 var den gjennomsnittlige summen på 110.000 kroner. Det betyr at den i den første halvdelen av 2016 var på 133.000 kroner. Dette er en kraftig økning. Undersøkelsen tallene er hentet fra viser at både kvinner og menn bidrar til veksten. Når det gjelder aldersgrupper er det de mellom 35 og 49 år som tar opp flest og høyest lån, og dermed styrer veksten i størst grad.

Hvor i landet låner man mest?

Det er en del forskjeller i forbrukslån rundt om i landet. Det er i Oslo det blir tatt opp flest forbrukslån. Her tar folk opp 3 prosent flere lån enn man gjør ellers i landet. Det neste fylket på listen er Østfold. Her blir er det 1 % flere låne enn for resten av landet. Det betyr at det generelt ikke er så store forskjeller akkurat i antall lån. Disse tallene betyr likevel ikke at det er her det blir lånt mest penger til forbruk. Rogaland er det fylket der det blir lånt mest penger. Her er det gjennomsnittlige lånebeløpet på 158.000 kroner. Dette er hele 24 prosent over gjennomsnittet som gjelder for hele landet.

Det er litt forskjell på kjønnene også. Kvinner har den største økningen i forbrukslån. Likevel så tar menn fortsatt opp mange flere og større lån enn kvinner. Menn tar opp 65 % av alle nye lån. De låner også i gjennomsnitt 299 % mer penger enn det kvinner gjør, og tar gjennomsnittlig opp lån som er på rundt 141.000.