Tilbake til nyheter

Oljefondet taper store penger

De to kjente bilprodusentene BMW og Volkswagen er inne i en tøff økonomisk situasjon for tiden. En situasjon som heller ikke akkurat har slått positivt til hopenger (1)s oljefondet, som er sterkt investert i begge selskapene. Den 17. mars i år nådde Volkswagen sin økonomiske topp, og var verdsatt på børsen til hele 1.158 millarder kroner. Men siden den tid har det gått utfor et bratt stup med en aksjepris som har senket seg med over 60 prosent. Det har gjort at bilprodusentetn nå er verdsatt til 416,8 millarder på børsen. Et fall i verdier på utrolige 707 milliarder. For å sette det i en konkret sammenheng, tilsvarer det verdier som er to ganger større enn hva Statoil for tiden er prissatt til.

Statens pensjonsfond, som da er oljefondet, har en eierandel i VW som ligger på 1.22 prosent. Det har vært en investering som har hatt en verdi på nærmere 15 milliarder kroner når selskapet sto på sitt sterkeste. Men med kursfallet dette året er denne eierandelen nå ikke vedt mer enn 5 milliarder, og fondet sitter med tap på over 8 milliarder fra mars måned.

Ikke bedre med BMW

Investeringen i BMW har det heller ikke gått veldig mye bedre for, hvor oljefondet eier i overkant av 3 prosent. En prosentandel som var beregnet å være verdt knappe 22 milliarder tidligere i år. Men investorer verdsetter nå bilprodusenten 40 prosent lavere, noe som betyr at eierandelen nå skrumpet inn med over 7 milliarder.

Store beløp, men små i sammenligning

På tross av at det nå er nærmere 16 milliarder i verdier som har forsvunnet fra Statens Pensjonskasse, er det fortsatt små beløp sett i forhold til fondets størrelse. Det begynner nemlig i dag å nærme seg 7.000 milliarder kroner. Men det er fortsatt store beløp det er snakk om, og viser hvordan den oppsparte rikdommen til Norge raskt kan endre seg i takt med utviklingen i finansmarkedene. Nå skal oljefondet i utgangspunktet legge seg på en konservativ linje, og ikke være for spekulativ i måten de opererer på, men det betyr fortsatt ikke at de er helt sikret for store svingninger i enkelte investeringer. Som da BMW og Volkswagen nå viser klart.

Oljefondet oppgir kun eiertall en gang i året, så om det fortsatt holder på aksjene vil vi få svar på om noen måneder. Det er såkalte urealiserte tap fondet sitter på om de fortsatt holder på aksjene, så klarer de to selskapene å snu sin økonomiske situasjon, kan igjen aksjen være en vinner på lengre sikt.