Tilbake til nyheter

Er «fri fart ut året» et godt tilbud?

Flere, faktisk nesten alle, telefonabonnement reklamerer nå med at de gir sine kunder «fri fart ut året». Dette høres jo flott ut ved første øyekast. Spørsmålet er om dette faktisk er noe man tjener på i lengden. Annonsørene sier nemlig ikke noe om hvordan det blir etter årsskiftet eller hvilken hastighet du har nå.

Hastighet

Det er vanlig at ulike abonnementer begrenser i hvilken hastighet du kan laste ned data til mobiltelefonen din.  Nå har altså de fleste abonnementer fjernet denne begrensningen frem til januar starter. Spørsmålet her er om det virkelig er et tilbud når alle tilbyr det samme. Det er nemlig ikke abonnementene selv som har fjernet begrensningen. Det er Telia og Telenor, altså nettleverandørene som har fjernet dette. Dermed er det heller få abonnement som ikke dekkes av dette tilbudet, som f.eks. Ice.net.

Får jeg topphastighet?

Hva som definerer de ulike hastighetene for mobildata er omdiskutert. Hva definerer egentlig 3G, 4G, LTE osv.? De ulike abonnementene skriver gjerne opp hva topphastigheten vil bli når begrensningen fjernes, f.eks. 100 Mbps. Det de ikke sier er at dette er et tall som ikke har noe praktisk verdi for deg som bruker nettet. Dette er nemlig bare en teoretisk toppfart, som du ikke nødvendigvis kommer til å nå uansett. Hvilken hastighet du har kommer nemlig an på både hvilken mobiltelefon du har og dekningen som er der du befinner deg.

Hva skjer etter nyttår?

Det kanskje viktigste argumentet for ikke å «falle for» disse reklamene er at de ikke sier noe om hva som kommer. Det er ikke stort igjen av året og hvordan hastigheten blir etter nyttår vet du altså ingenting om. Dette er leverandørene også veldig forsiktige med å uttale seg om.

Har man behov for mer fart?

I de aller fleste tilfeller vil man nok ikke merke store forskjellen på farten før og etter begrensningene er tatt bort. Dette er for det første fordi, som nevnt tidligere, at de fleste ikke vil nå topphastigheten. For det andre så er det få som faktisk har behov for så veldig høy hastighet. Det man derimot kanskje vil merke er dersom man får lavere hastighet enn det  man er vant til. Det mobilabonnementene altså vil gjøre er å få deg til å bli vant til den noe hurtigere netthastigheten. Etter det tar de på begrensningene igjen, slik at hastigheten blir lavere. Effekten de da ønsker å oppnå er at du savner den hastigheten du hadde gratis fra før, og så skifter til et dyrere abonnement for å få hastigheten tilbake.