Tilbake til nyheter

Sjekk strømprisen din

Vannkraft_Harpefoss0906241016

Vi gjentar ofte her på NorskKreditt at man bør være en proaktiv lånetaker ved å holde seg oppdatert på hva markedet kan tilby deg. Du står som regel fritt til å flytte lånet ditt hvor du vil, og det kan fort bli flere tusen kroner innspart på å kutte rentekostnaden din. Men det er ikke bare når det kommer til lån at man bør aktivt se seg rundt etter rimeligere avtaler, det samme kan sies for alle faste kostnader, og ikke minst når det kommer til strømprisen. Dagbladet kom tidligere i uken ut med en artikkel som peker på at vi nå opplever de billigste strømprisene vi har hatt i Norge på over 15 år. Tallene kommer fra kraftbørsen Nord Pool Spot. Men på tross av rapporten om historisk lave strømpriser er det langt fra sikkert du opplever det når regningen kommer. Hva du faktisk ender opp med å måtte betale er nemlig regulert ut ifra hvilken kraftleverandør du benytter av.

Så hva bør du gjøre?

Det første du bør gjøre for å ta en sjekk av strømavtalen din er å få klarhet i hva du faktisk har i dag. Det finnes flere ulike strømavtaler hvor fastpris og flytende pris, såkalt «spotpris», er de mest vanlige alternativene. Har du en fastpris vil kWh-prisen din bli bundet for en fastsatt periode. Det betyr som regel at du betaler en høyere pris om sommeren enn du ville gjort med en flytende pris, men kan unngå store pristopper om vinteren. En spotpris vil følge strømprisen fra kraftmarkedet med et påslag fra kraftselskapet. Når du vet hva du har og hva du betaler i dag, bør du sjekke hva andre leverandører kan tilby deg. Det finnes mange ulike selskaper å velge mellom, og det kan fort være en tungvint prosess å finne ut hvilken avtale som vil passe deg best. En god løsning da blir å benytte deg av Forbrukerrådets sin egen strømpriskalkulator. Her ser du enkelt hva som vil bli rimeligst for deg.

Hvorfor er strømmen så billig nå?

Det er flere ting som vil påvirke prisen på strømmen i Norge, blant annet er det basert på andre europeiske kraftmarkedet, men ikke minst er det avhengig av vær og temperatur. En god del av den norske strømmen blir produsert fra vannkraft, og prisene blir derfor ofte satt i sammenheng med hvor mye vann som er i vannmagasinene. De nyeste tallene viser at de er nesten fylt til randen, med et fyllingsgjennomsnitt som ligger på 92,5 prosent. Et tall som ligger godt over 86 prosenten som har vært gjennomsnittet de siste 15 årene.