Tilbake til nyheter

Slik kutter du ned på matbudsjettet

matbudsjett

Gjennomsnittlig benytter en voksen norsk mann i Norge nesten 3000 kroner på mat i måneden, mens den gjennomsnittlige kvinnen bruker noe mindre med rundt 2 300 kroner. Det tilsvarer i seg selv en stor fast utgift som man vanskelig kommer seg unna. Men er man smart med innkjøpene sine kan det fort være penger å spare. Spesielt varer som snart går ut på dato får mye rabatter, da en butikk ikke lovlig kan selger matvarer som har gått forbi sin siste forbruksdato. Men er det egentlig trygt å spise slik mat?

Helt trygt – avhengig av oppbevaring

Det å kjøpe mat som snart går ut på dato er i utgangspunktet helt trygt, og når varene ofte er satt ned med så mye som 50% er det en flott måte å kunne spare penger på i tillegg. Alle produktene i en butikk blir oppbevart i henhold til produsentens anbefalinger, og dermed er forbruksdatoen den man helt fint kan forholde seg til. Maten er regnet for å være helt trygg frem til den fastsatte dagen så lenge varen har blitt oppbevart i henhold til produsentens anbefalinger. Det blir derfor viktig at maten du tar med deg hjem fra butikken som kun har kort tid igjen før den er utgått, at den blir lagret på en skikkelig måte. For kjøleskapsvarer betyr det ofte at de blir lagret i et rom som har mellom 0 – 4 grader.

Kan man spise etter best før dato?

På tross av at butikker ikke kan selge produkter som har gått ut på dato, behøver ikke det nødvendigvis å bety at varen ikke er spiselig. Spesielt ikke når produktet er merket med en «best før» dato. Hva det ofte er snakk om for slike matvarer er at kvaliteten på produktet kan reduseres etter datoen, men at det fortsatt er helt trygt å spise den. Eksempler på slike matvarer er ting som yoghurt, ost og rømme. Ta imidlertid en ekstra titt på varen før du setter den på spisebordet, lukter den dårlig eller den har fått mugg på seg er det best å kaste produktet for å være på den sikre siden.

Bruk fryseren

En annen måte man benytte seg av salgsvarer på for å kutte ned på matbudsjettet er å kjøpe produkter som holder på å gå ut på dato til rabattert pris, for så å hive de i fryseren når du kommer hjem. Der kan produktene vare i flere måneder så lenge fryseren er kald nok. Tiner du så maten i kjøleskapet en dag i forveien før du spiser den er du også helt på det trygge.