Tilbake til nyheter

Slik lærer du barna om økonomi

ffffffq3

Tidligere her på NorskKreditt.no har vi skrevet om hvordan nordmenn er blant de dårligste i Europa til å planlegge sin økonomi. Det var historiker Gunhild Ecklund som har studert temaet og sett på ulike statistikker som blant annet at en fjerdedel av de som har en inkassosak i dag er under 25 år. En av tingene til hvorfor det har blitt slik, peker Ecklund på kan være fraværet av god opplæring i hvordan man holder orden på egen økonomi fra liten av.

Bloggen til SpareBank 1 har tatt for seg litt av det samme temaet i en av sine blogger, hvor de peker på hva man kan gjøre for å skape gode sparevaner helt fra barnealderen under tittelen «Gode vaner er vonde å vende.»

Lommepenger

En av de første måtene mange barn kan begynne å se sammenhengen og lære seg helt grunnleggende prinsipper om hverdagsøkonomien er gjennom lommepenger. Her kan man sette opp konkret hva som må gjøres for å tjene pengene, og SpareBank 1 linker også til en egen applikasjon hvor man enklere kan visualisere oppgavene og hva som skal til for å tjene summen. Det å sette egne oppgaver som må utføres hver uke eller måned, og så få betalt når det er gjennomført, vil for mange barn kunne være første steget til å forstå hvordan det fungerer med arbeid og inntekter.

I bloggen er det også anbefalt å sette opp egne sparemål som gjerne er lette å nå i begynnelse om barnet er ungt. Kanskje kan målene her være enkle ting som en ny leke, en tur på kino eller litt større ting som en ny sykkel eller en tur til en underholdningspark. Ved å sette slike mål man jobber seg mot over til setter man fokus på hvordan det å spare penger kan føre til gode opplevelser i fremtiden, og er hvorfor man bør unngå mer spontant bruk.

Gi penger en gang i måneden

Når barna er blitt komfortable med en ukebetaling når de har utført sine gjøremål og plikter, og gjerne om barna er litt eldre, kan det videre være greit å gå over til å gi lommepenger en gang i måneden. Da vil de igjen måtte lære seg å være disiplinert i måten de bruker pengene på, dersom de ønsker å ha penger igjen på slutten av måneden. Bruker de alt er det en fin mulighet til å gjennomgå hva som gikk gale og hva man kan gjøre for å unngå det i fremtiden. Da er det også lurt at du tar en prat med barna og lærer de å sette opp et enkelt budsjett. Lærer de seg slike prinsipper fra ung alder av er det dertil større sjanse for at de vil gjøre det samme når de blir voksne.