Tilbake til nyheter

Søke ny jobb?

Jobb

Etter litt tørke i jobbmarkedet i sommerferien er det nå mange som setter inn høygiret både på jakten etter nye ansatte og på jakten etter drømmejobben. Er du en av de som bruker disse dager på å skrive jobbsøknader har vi noen tips til deg.

Søknad og CV

Først det helt formelle som alle må gjennom: det å skrive en søknad og en CV. Dette kan virke veldig kjedelig og tungt å komme i gang med, men faktum er at om de som ansetter ikke blir fenget av din søknad og CV, vil du sannsynligvis ikke en gang bli kalt inn til intervju. Spesielt i søknaden er det viktig at du tilpasser deg til stillingen du søker på. Svarer du på alt som blir spurt om i stillingsannonsen? Få frem hvorfor du er motivert til å starte i denne stillingen. Våg å skille deg litt ut uten å bli uprofesjonell. Her kan man igjen se til stillingsannonsen. Noen arbeidsgivere tillater seg her et litt lekent språk, mens andre er veldig kortfattet og rett på sak. Dette kan man tilpasse seg etter.

Sosiale medier

Verden beveger seg fremover. Stillingsannonser blir ikke lenger bare annonsert i aviser eller nettsider viet til annonser. Mange arbeidsgivere velger nå å publisere sine utlysninger etter nye ansatte på sosiale medier, som for eksempel Facebook. Dette kan være en god grunn til å være litt forsiktig med hva man deler via sosiale medier.

LinkedIn er et sosialt medium som i hovedsak brukes i forretningsøyemed. Det har vokst og blitt veldig stort de siste årene. I 2015 var det hele 1,3 millioner medlemmer bare i Norge. Her kan man skrive informasjon om seg selv og kontakte eller bli kontaktet av profesjonelle arbeidsgivere. Med så mange medlemmer og så mye aktivitet kan man rett og slett gå glipp av mye dersom man ikke er medlem.

Hovedbudskapet er: se utenfor de tradisjonelle rammene for stillingsannonser! Man kan finne mye på steder man ikke visste man skulle lete.

Intervjuet

Når du først har blitt kalt inn på intervju er mye gjort. Likevel gjelder det å være godt forberedt. Her er det først og fremst de enkle og «selvfølgelige» tingene som gjelder. Disse tingene kan være lett å glemme, selv om de er viktige. Først og fremst: les deg opp på firmaet som du skal bli intervjuet av. Dette kan gjøre alt mye lettere og få deg til å virke mer engasjert og motivert. Ellers må man passe på å ikke komme for sent. Gjerne dra tidligere hjemmefra enn du ellers ville gjort, slik at det går fint om f.eks bussen blir forsinket. En annen ting å huske på er å ha et fast og godt håndtrykk og å tørre å holde noe øyekontakt med den som intervjuer deg.