Tilbake til nyheter

Spar penger med en god middag

eeeeeeeeefffffffffe

Det er ikke bare på forsikringer, strøm eller nedbetaling av gjeld man kan spare gode penger på å finne seg de billigere alternativene. Det snakker TV-kokk Charlotte Mohn om i et intervju med Dinside.no.

Akkurat på samme måte som det å sette opp et budsjett for inntekter og utgifter er viktig for å holde kontroll på privatøkonomien, kan det samme fint gjøres for matlaging og innkjøp. Det å spise sunt og samtidig passe på lommeboken kan være en utfordring for de fleste av oss. Men med å planlegge måltidene i forveien kan du lettere gjøre smarte innkjøp og unngå dyre impulsive kjøp. Det er ofte nemlig ikke bare de selve planlagte måltidene som er dyre, men de impulsive innkjøpene som raskt kan komme når man går sulten på matvarehandling.

Sett deg for eksempel ned på søndagen og planlegg alle måltidene for uken, når det er gjort kan du lage en handleliste på det du trenger og kjøpe alt inn på en gang. Ikke bare sparer man tid og penger på transport ved å holde seg til en handletur i uken, men med god planlegging vil du også unngå å kaste mye mat. Enkelte statistikker viser at vi faktisk kaster over en tredjedel av maten vi spiser, og over 50 kg mat i året. Det fører med seg unødvendige ekstrakostnader.

Spe på med grønnsaker

Kjendiskokken Mohn peker på at grønnsaker enkelt kan brukes til å spe på kjøttretter for å gjøre de mer mettende, og det gjør at kjøttet holder lenger og til større middager. Gode ingredienser her er da ting som løk, poteter og rotgrønnsaker. Linser og bønner får du også ofte kjøpt billig i både større poser og på hermetikk. Kombinasjonen av ekstra grønnsaker og bønner fungerer for eksempel utmerket i kjøttsauser. Og da får du ikke bare en saus fylt med gode smaker, men du kan også halvere innholdet av kjøtt.

Store innkjøp

Har du planlagt måltidene for uken, du vet hva ingredienser du trenger og har funnet oppskrifter hvor du kan spe godt på med grønnsaker, poteter, bønner og linser, vil du nok allerede se at du kan kutte ned på kostnadene til mat ganske så betraktelig. Men når du er i butikken kan du også gjøre smarte valg. Når det gjelder grønnsaker er det som regel alltid lurt å gå for løsvekt om det er tilbudt. Da kan du velge kun det du trenger, og prisen per kilo vil være billigere. Det er også kiloprisen du bør være oppmerksom på når du bestemmer deg for hva som er rimeligst å kjøpe. Større sekker av bønner, ris, poteter og pasta er også lurt å gå for. De kan lagres lenge om de blir oppbevart riktig, og de større variantene er rimeligere enn de mindre.