Tilbake til nyheter

Spar penger på møbelhandling i utlandet. Men er det lov?

møl

Det å skulle gå til innkjøp av møbler er svært dyrt, og om man har falt for designermøbler, kan bli enda noen hakk dyrere. For å kutte kostnadene ender derfor mange med å bestille varer fra sider som Voga.com, melder DinSide.no, som selger kjente etterligninger av designervarer til en billigere pris. Og på tross av at det etter norsk lovgivning ikke er lov å selge slike ting, tilbys fortsatt varene til Norge. Og flere har benyttet seg av tilbudet. Men gjør man noe ulovlig ved å bestille slike replikavarer?

Mangelfull lovgivning

Slik lovgivningen i Norge er per i dag er det ikke ulovlig å kjøpe piratkopier så lenge de er til privat bruk, og det er kun om du kjøper noe for næringsvirksomhet du kan få problemer. Fra selskaper som Voga sitt ståsted kan de også operere fritt i Storbritannia da opphavsretten for møbler utgår etter bare 25 år. Det skiller seg klart fra lovgivningen i andre europeiske land, hvor det er vanlig at opphavsretten først kan bli fjernet 70 år etter designeren har avgått med døden.

Alt i alt betyr det at du står fritt frem å bestille en sofa eller andre varer fra slike møbelbutikker som selger etterligninger av designermøbler, men spørsmålet om det er etisk riktig å gjøre blir noe annet.

Store prisendringer – reflekterer også kvaliteten

Det er lett å skjønne hvorfor slike nettbutikker
som selger replikavarer eksisterer. Eksempelet DinSide trekker frem er en kjent designerlenestol som originalt koster godt over 50 000 norske kroner. En etterligning fra Voga.com koster kun 7 000 kr. Men på tross av at møbelet kan se ganske likt ut som originalen vil det fortsatt være klare forskjeller mellom de.

Designermøbler er dyre både på grunn av tiden det har tatt å designe varen, men også på grunn av at produksjonen og materialene som blir brukt er av høy kvalitet. Kjøper du en replika ender du fort opp med en vare som er av lavere kvalitet.