Tilbake til nyheter

Har du svenske kroner liggende?

z

Har du svenske kroner liggende et sted? Da bør du passe på å benytte deg av de eller veksle de inn i norske kroner mens du enda kan. De vil nemlig bli ugyldig som betalingsmiddel snart.

Sverige går for tiden gjennom den største pengeutskiftningen som har vært i «söta bror» sin historie. Alle sedlene fra 20 til 1000, utenom 100 og 500 kroner, ble byttet ut i året som var. Nå er det de resterende sedlene sammen med alle myntene sin tur som skal byttes ut. Det kommer til å skje den første dagen i oktober seinere i år, og da er det kun ett år før alle de eldre myntene blir ugyldiggjort. 

Svenskehandelen er fortsatt populær i Norge, og Sverige tar stadig imot ferierende nordmenn. Så har du fortsatt noen svenske kroner som er ubrukt etter en tur, må du nå altså bruke de eller veksle de inn. 

Nikkel i myntene

En av hovedårsaken til at alle myntene nå skal byttes ut i nabolandet vårt er at de inneholder nikkel. Det er et allergifremkallende stoff som nå ikke vil finnes i de nye myntene. De vil bli laget av kobberbelagt stål, og vil i tillegg være en god del lettere enn hva myntene er i dag. Den eneste myntenheten som ikke vil endres er 10-kroningen. 

Anslagene på hvor stor verdien er på alle myntene og sedlene som må veksles inn er antatt å være på 1,7 milliarder svenske kroner. Vekten på pengene er beregnet å ligge på rundt 12 000 tonn. 

Pass på 20, 50 og 1000 sedlene

Mens man har frem til 2017 på å skifte ut mynter man har liggende, er det litt større tidspress på enkelte av sedlene. Alle 20, 50 og 1000 kroners sedlene skal nemlig være byttet ut innen slutten av juni i år. Etter den tid vil ikke de lenger være akseptert som en betalingsløsning. Ta med andre ord en sjekk på hva en måtte ha liggende og sørg for at alt er brukt opp før den tid!