Tilbake til nyheter

Hvordan finansiere (betale) ferien?

Ferier er uunnværlige. Men de koster penger. Prisen varierer selvfølgelig ut fra hvor du drar og hva slags ferie det er. Og noen ganger finnes ikke de pengene du trenger til å komme deg av sted på tur. Hva gjør du?

Det er selvfølgelig mulig å låne penger til ferien. Det beste er kanskje å ha satt av penger til den på forhånd, men en lånefinansiert ferie er et alternativ der det ikke har vært mulig. I denne artikkelen vil vi deg flere oppskrifter for hvordan du kan betale for ferien.

Opprett en feriesparekonto

Har du en kalender, vet du at sommeren ankommer i løpet av juni eller juli, og det dermed er tid til å reise på ferie. Da oppdager du til din forskrekkelse av lønnskontoen denne måneden som de øvrige er bunnskrapt etter at de vanlige utgiftene er betalt. Alt er brukt opp.

Når man har betalt huslånet, studielånet og alle de andre faste månedlige utgiftene er det lett å tenke at det er fritt å bruke det som er igjen. Kanskje man vil kose seg litt ekstra eller kjøpe noe fint. Men da går det altså på bekostning av ferien.

Å opprette en egen konto med direkte trekk fra lønnskonto hver måned er et disiplinerende tiltak. Kun 500 kroner i måneden gir et tilskudd på 6 000 kroner som et supplement til feriepengene. Ønsker dere en lengre familieferie må selvfølgelig beløpet økes. Men så lenge det er en ferie man kan glede seg til, blir det også enklere å skjære ned på andre kostnader.

Å ta opp et forbrukslån til ferien

Å låne penger er kanskje å ta gleden på forskudd. Men vi pleier også å spise før vi vasker opp. Det behøver ikke å bli feil.

Imidlertid krever det planlegging, kanskje enda mer enn om du hadde brukt en feriesparekonto som nevnt ovenfor. Pengene skal betales tilbake, og hvordan du skal gjøre det bør du har tenkt over på forhånd.

Som en tommelfingerregel vil vi si at et ferielån du tar opp til sommerferien, bør være betalt ned før jul. (Vi vet jo alle at da begynner det å løpe ut penger igjen). Det verste er dersom du fortsatt betaler for fjorårets ferie når sommeren atter nærmer seg.

En god måte å planlegge ferien på er å bestille og betale den i god tid, for eksempel i februar-mars. Da kan du rekke å betale ned lånet før du reiser, og kan feriere med ekstra god samvittighet.

Lånetypen som er mest relevant til dette formålet er forbrukslån, også kalt usikrede lån. På Norsk Kreditts sider er det omtaler av en rekke tilbydere av disse. Du behøver ikke angir lånets formål når du søker.

Det er ikke alltid nødvendig å reise langt bort for å ha ferie.

Bruk kredittkort

Å bruke kredittkortet er en annen måte å ta ferie på krita på. I forhold til å ta opp et forbrukslån, er det en del å tenke på både til gunst og ugunst.

De fleste har i dag ett eller flere kredittkort. Det er svært enkelt å bruke det til å foreta betalinger med, spesielt på nettet. Det regnes også å være en sikker måte å betale på ved varekjøp, i tilfeller hvor man ønsker å reklamere på kjøpet.

Enn videre er det mange som inkluderer spesielle fordeler for reisende, som reiseforsikring eller avbestillingsforsikring. Dette varierer imidlertid, så du må sjekke betingelsene på det kredittkortet du bruker.

Det løper heller ikke renter på beløpet før den månedlige fakturaen forfaller, og det kan ta inntil 45 dager etter kjøpet.

Ulempen er at når renten begynner å løpe, er den normalt mye høyere enn et forbrukslån på tilsvarende beløp. Du bør altså være i stand til å betale ned hele reisen ved første forfall. Det er også en mulighet først å betale med kredittkortet og deretter ta opp et lån med lavere rente for å dekke det, og som du betaler ned som nevnt over.

Har du det riktige kredittkortet? Se vår oversikt over aktuelle kredittkort for å finne det som er best tilpasset dine behov.

Mulighet for støtte til ferie

Stønader til ferie er ikke ett av Navs profilerte tilbud, men det er likevel muligheter. Familier med svært dårlig råd og barn med spesielle behov kan søke etter sosialtjenestelovens paragrafer18 og 19. Det skal imidlertid en del til for at det blir innvilget.

Røde kors har et ferietilbud som de kaller Ferie for alle. Det er aktiviteter for barn og unge i forbindelse med ferietid og finner sted på ulike Røde kors –sentre. Påmeldinger foretas gjennom skolehelsetjenesten, barneverntjenesten, Nav ved sosialtjenesten eller andre offentlige instanser. Du bør derfor helst allerede være en bruker av deres tilbud. Enkeltpersoner kan ikke søke.

Nullbudsjett-ferie

Er ingen av alternativene over aktuelle og er for øvrig alle steiner snudd, får du bare akseptere realitetene og gjøre det beste ut av det. Det er ikke verdens undergang.

Du kan nyte sommeren hjemmefra også, og utnytte lokale gratistilbud eller lavkostnadsaktiviteter. Bare sørg for at du gjøre noe annet enn til hverdags.

Kanskje det er på tide å ta sykkelen fatt? Har du ikke en kan du kjøpe en bruktsykkel eller abonnere på bysykkel hvis det finnes der du bor. På to hjul kan du utforske lokalmiljøet på en ny måte. Mosjon får du på kjøpet. Finn badeplasser, utsiktspunkter eller liknende og lag utflukter.

Camping med telt er også et alternativ som ikke koster mye. Kanskje noen i familien har et telt du kan låne? Det er mange steder det er gratis å slå opp et telt.

Lokalområdets kulturtilbud kan også utforskes. Er det lenge siden du har vært på biblioteket? De har fortsatt bøker i tillegg til en rekke nye tilbud.

På Internett er det helt sikkert aktiviteter å finne. Søk om ditt hjemsted + hva skjer. Det er sikkert noe av interesse.

Det behøver derfor ikke å være et nederlag å være hjemme i ferien. Faktisk er det et ideelt reisemål for den som ikke har råd til annet, eller bare ønsker å spare penger.