Refinansiering

Nordmenn er glade i å låne, og andelen nordmenn som har et forbrukslån går opp hvert eneste år. Gledelig er det likevel å se at antallet misligholdte lån synker, noe som betyr at nordmenn har blitt både flinkere til å betale gjelden sin – samtidig som stadig flere refinansierer. Sistnevnte er like ypperlig enten man har opparbeidet seg mye gjeld, eller bare synes man betaler for mye i renter og gebyrer.

Refinansiering handler nemlig om å bli gjeldfri raskere, samtidig som man betaler mindre i kostnader til banker og kreditorer. Man blir på ingen måte kvitt gjeld ved å refinansiere, men pengene man sparer på rentekostnader kan man bruke på noe helt annet. For eksempel kan man spytte de i avdrag på gjelden, og bli raskere en «fri mann».

Refinansiering av gjeld innebærer først og fremst:

  • Refinansiering av kredittkort
  • Refinansiering av forbrukslån
  • Refinansiering av smålån eller såkalte SMS-lån

Man samler all gjeld under en ny långiver

RefinansieringOm du ikke har skjønt konseptet med refinansiering enda, så skal vi gi en nærmere forklaring etterfulgt av et konkret eksempel. La oss se for oss at Ine på 34 år har tatt opp ett forbrukslån der hun hver måned betaler en rente på 19,20%, samtidig som hun har to (svin)dyre kredittkort der renten ligger på henholdsvis 25,50% og 32,00%. Det er et kjent fenomen at renten på slike kort er svært dyre, men det tenkte ikke Ine på når hun handlet det hun hadde lyst på.

Det Ine nå skal gjøre, er å søke om refinansiering hos en bedre bank enn den hun har nå. Hun får godkjent søknaden om et nytt forbrukslån på den samme summen som hun har i gjeld, og bruker utelukkende hele summen på å nedbetale den gamle gjelden. Hun ble altså ikke kvitt noe gjeld, men har nå kun én enkelt kreditor å forholde seg til. Det gjør at man får en langt mer oversiktlig hverdag, samtidig som hun naturligvis sparer en del penger.

Men hvor mye kan man spare?

Vi lovet deg et konkret eksempel, og her kommer det. Etter at Ine refinansierte, så fikk hun en effektiv rente på 15,50%. Ser vi for oss at hun hadde kr 100 000 i gjeld, så betalte hun i snitt en rente på 25,5% før hun refinansierte. Det utgjorde en sum på omtrent 2125 kroner i måneden, bare i renter og gebyrer. Med sitt nye forbrukslån er summen redusert til 1291 kroner, noe som betyr at hun har nesten 900 kroner ekstra hver måned – som for eksempel kan brukes til nedbetaling av gjeld!

Mange banker tilbyr refinansiering

Om du kjenner deg igjen i overnevnte beskrivelse, så er det altså ingenting å vente på. Refinansiering kan også være gunstig dersom det begynner å bli en stund siden du søkte forbrukslån. Mye kan ha forandret seg på noen år, og dersom du har fått en mer stabil økonomi siden den gang og kanskje gått opp i inntekt, så er sjansen meget stor for at banken vil gi deg en ny og bedre rente dersom du tar kontakt angående refinansiering. Og om ikke, så skader det ikke å sjekke hva noen konkurrerende banker kan tilby deg.

Det enkleste er å søke refinansiering via en låneformidler, som for eksempel Lendo. Da får man lånetilbud fra flere forskjellige banker, og kan selv velge og vrake mellom de gode og dårlige tilbudene.