Finn de beste og billigste kredittkortene i Norge

Kredittkort i Norge har vært et populært betalingsmiddel i en årrekke. Anslagsvis har halvparten av befolkningen ett eller flere kort, og mange benytter de til forskjellige anledninger. Mange aktører tilbyr rabattavtaler og gunstige betingelser ved bruk, og i oversikten nedenfor, kan du sammenligne flere norske kredittkort med renteeksempler og rentefrie dager – så lenge kreditten er betalt tilbake innen disse dagene er omme, koster det heller ingenting. Dette er forutsatt at kredittkortet ikke har et årsgebyr.

Navn
Maks kreditt
Eff.rente
Rentefrie dager
Re:member
150 000 kr
25,40%
45 dager
AnnonseEksempel: Eff. rente 25,4 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.
Santander Red
100 000 kr
17,12%
50 dager
AnnonseEksempel: eff.rente 17,12%, 15.000 o/12 mnd, totalt 16.323.39.
Norwegian kredittkort
100 000 kr
23,10%
45 dager
AnnonseEksempel: Effektiv rente fra 23,10%, kr 15 000 o/12 mnd blir totalt kr 16 764
Gebyrfri Visa
100 000 kr
23,41%
50 dager
AnnonseEksempel: eff.rente 23,41%, 15.000 o/12 mnd, totalt 16.780.
Flexi Visa
100 000 kr
24,60%
50 dager
AnnonseEksempel: Eff.rente 24,6 %, kr 35 000 o/12 mnd. Kostnad kr 4 349. Totalt kr 39 349
Ikano Visa
100 000 kr
20,10%
50 dager
AnnonseEksempel: eff.rente 20,10%, 15.000 o/12 mnd, totalt 16.572,76.
365Privat
50 000 kr
25,21%
45 dager
AnnonseEksempel: eff.rente 25,21%, 15.000 o/12 mnd, totalt 16.907.
Manchester United Visa
100 000 kr
26,90%
50 dager
AnnonseEksempel: 15.000,- o/12 mnd. Totalt 17.026,-

I praksis er et kredittkort og et bankkort ganske så like, men i teorien er de vidt forskjellige. Der man med et bankkort (debetkort) er nødt til å ha penger på konto for å bruke det, er det stikk motsatt med et kredittkort. Da er det nemlig en kreditt (bankens penger) du benytter (låner). På forhånd får man innvilget en kredittgrense eller bruksgrense som man må holde seg innenfor. Det betyr at du kan handle så mye du vil til grensen er nådd – og så må du betale tilbake pengene før du igjen kan dra kortet.

Forskjellen på debet og kreditt:

Debetkort er kortet du ofte har på brukskontoen din, og er penger du har.

Kreditt er noe du bruker som i utgangspunktet ikke er ditt, men du har et gitt beløp tilgjengelig til fri disponering.

Dagens kredittkort bruker man ikke bare når man selv ikke har penger på kontoen, og grunnen er at det har kommet såpass mange bonuser og fordeler innbakt i kortene at man faktisk kan tjene penger på å pensjonere det tradisjonelle bankkortet i ulike situasjoner. De fleste kjenner til reiseforsikringen man får gratis hvis man betaler deler av ferienturen med visse kredittkort og drivstoffrabatten man får per liter med andre, men har du for eksempel hørt om cashback?

Sammenlign kredittkort

Det er viktig å se på hva som skiller de forskjellige kortene, og vi er derfor svært opptatt av at samtlige norske kredittkort blir sammenlignet. Når vi samler alle aktører i Norge, kan du raskt se hvilke som passer deg best og hvilke du ikke trenger. Du finner kun det beste kredittkortet når du får sett på alle ulike kriterier og parametre som både tilbys til deg og som kreves av deg.

Husk at kortene har forskjellige fordeler og passer til ulike behov. Skal du ut å reise, må du velge en fordel som har noe med reiseforsikring, avbestillingsforsikring eller andre reisegoder å gjøre, mens hvis du kjører mye bil er det en fordel med et mastercard som gir deg rabatt per fylte liter drivstoff.

Det er også forskjellige aldersgrenser – for deg som er nettopp 18 år finnes det noen få kort å velge mellom, neste grense er 20 år, mens de aller fleste som har fylt 23 år kan velge hvilke kort som helst. Dette er også en grunn til at du bør se på sammenligning av kredittkort – i oversikten vår øverst i denne artikkelen ser du nøyaktig info om aldersgrense, renteeksempler, maks kreditt og lignende. Sammenlign kredittkort øverst i denne artikkelen – her er det også en infoboks som viser deg effektiv rente og andre parametre som alder og inntektskrav.

Sammenlign kredittkort

Fordeler med kredittkort

For mange høres det kanskje smått utrolig ut, men det er det faktisk mulig å spare penger på å bruke kredittkortet på grunn av mange fordeler. Bankene tjener nemlig selvsagt penger på at du bruker kortene deres, enten ved den effektive renten, eller via samarbeidspartnere. Derfor deles det ut bonuser og fordeler i kortene. Spesielt når det kommer til drivstoff er det mye penger å spare – velger du riktig og gode kredittkort her, kan du spare nærmere 90 øre per liter bensin du fyller! Så lenge man betaler ned regningen innen den rentefrie perioden, koster det ingenting for deg som forbruker. Og på den måten sparer man faktisk penger på å bruke kortet.

Dersom du bruker kredittkort for å låne penger, og ikke ønsker eller har mulighet til å betale tilbake før det påløper renter, får man ofte langt bedre effektiv rente over tid ved å velge billige forbrukslån.

Noen situasjoner hvor man kan spare penger ved å bruke et kredittkort:

Drivstoffrabatt

Opp til nesten én krone per liter med utvalgte kort – gjelder både bensin og diesel

Gratis reiseforsikring

Hvis man kjøper 50% av ferieturen med kredittkortet

Rabatter og cashback i butikker

Her varierer butikkene veldig blant de respektive kortene

Spesielle rabatter og bonuser

Noen kort gir deg for eksempel gratis inngang på utesteder

Sikkerhet

Om du blir svindlet, er du ekstra sikret og blir sannsynligvis ikke personlig skylding svindelbeløp

Eksklusive fordeler

Noen kredittkort og mastercard gir deg eksklusive fordeler ved å bruke kortet deres. F eks gratis inngang på gitte utesteder

Merk: Du sparer kun penger på disse rabattene dersom du betaler tilbake kreditten du har benyttet før den rentefire perioden er over. Denne perioden varierer mellom 30 til 50 dager. I vår sammenligningstabell ser du hvilke vilkår som gjelder for hvert respektive kort.

Nærmest alle kredittkort i dag er gratis i bruk, i alle fall når det kommer til varekjøp og handel på nettet. Enkelte kredittkort er til og med gratis når man skal gjøre uttak i både utenlandske og norske minibanker, noe som er en stor fordel når man skal på utenlandsferie. Sjansen er også stor for at kortet inneholder en gratis reiseforsikring som aktiveres dersom du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kortet.

De fleste kredittkort har også en rentefri periode, der man kan utsette tilbakebetalingen i mellom 40 til 50 dager uten å betale renter. I praksis betyr det at man ikke betaler noe for å ha brukt kortet. Rekker man ikke å betale tilbake, så vil en dyr rente begynne å løpe. Hos de fleste banker ligger denne renten på mellom 20 – 35%, og er derfor svært mye mer kostbar enn et forbrukslån.

Hvem kan få kredittkort?

Det er visse kriterier som må oppfylles dersom du skal få innvilget et kredittkort. Når du skal søke om kredittkort, må du for eksempel være gammel nok, ha fast inntekt og være uten betalingsanmerkninger. Se nedenfor for de vanligste tilfellene for hvorfor du ikke får kredittkort.

Du får ikke kredittkort dersom:

Du er uten jobb og fast inntekt

Du er under 18 år

Du har betalingsanmerkninger eller utestående inkassogjeld

Du er ute etter å søke kredittkort uten kredittsjekk/ kredittvurdering*

* Alle blir kredittvurdert når de søker om ulike kreditter. Dette blir regulert ved lov, og skal ivareta både bankenes og forbrukerne.

Selv om noen kort er enklere å få enn andre, er alle utstedere underlagt strenge regler og vilkår fra Finanstilsynet.

Du får derimot antagelig kredittkort dersom:

Du har fast jobb og stabil inntekt

Du er over 18 år

Du ikke har betalingsanmerkninger

Selvstendig næringsdrivende:

For selvstendig næringsdrivende kan det være visse utfordringer ved anskaffelse av både lån og kredittkort. En gjeldende regler for samtlige utstedere er at du skal ha vært næringsdrivende i tre år sammenhengende (i tillegg til å oppfylle de øvrige kriteriene). Oppfyller du kriteriene, kan det imidlertid være en rekke fordeler å ha kredittkort som selvstendig næringsdrivende.

Innvandrere

Innvandrere eller utenlandske arbeidstakere må ha vært bosatt i Norge i minimum tre år (i tillegg til å oppfylle de øvrige kriteriene) for å få kredittkort.

Kan man få svar på dagen?

Kredittkort på dagen er vanskelig å få, og det reageres sterkt fra Finans Norge og andre etater dersom tilbydere markedsfører seg med denne ordklangen. Behandlingstiden varierer fra aktør til aktør, men i utgangspunktet tar det gjerne minst 3-5 virkedager. Det finnes imidlertid alternativer hvis du ønsker å låne penger på dagen.

Trygg handel

Kredittkort er langt tryggere å bruke fremfor et vanlig bankkort, spesielt når det kommer til netthandel og kjøp i utlandet. Skulle det for eksempel skje at du bestilte fly- eller konsertbilletter fra et selskap som gikk konkurs før du fikk tjenesten din, så står du på bar bakke dersom du betalte med et bankkort. Brukte du derimot kredittkortet, så er du automatisk beskyttet av kredittkjøpsloven, og dermed er det banken som må ta den «tunge» regningen for deg.

På samme måte er også kredittkort en trygghet når det kommer til svindel. Blir du utsatt for svindel eller frastjål et kortet, så er det banken og eventuelt forsikringen din som tar støyten. Skjer det samme med bankkortet, så er det din personlige konto som tappes, og du står igjen på bar bakke.

Slik skaffer du deg et kredittkort

I dag søker du enklest om kredittkort på nettet. Vår oversikt viser deg de største og beste tilbyderne av kredittkort i Norge, og det tar bare et par minutter å søke om dem. Viktig å tenke på når du søker er at du trenger et kort som er tilpasset din bruk. Fyller du aldri bensin behøver du altså ikke et kredittkort med bensinbonus, og dersom du aldri skal betale ned regningen på avbetaling uansett, så behøver du heller ikke bekymre deg for om at kortet har høye rentekostnader.

Uttak

Du kan også gjøre uttak med kredittkortet – en funksjon som først og fremst er aktuell når du er på utenlandsreise. Kortet du har fått inneholder PIN-kode, stripe og chip og fungerer dermed som et tradisjonelt bankkort. Merk dog at de fleste utstedtere tar gebyrer for hvert uttak, de fleste tar 39,- per uttak (i lokal valuta).