Lån med BankID

I hverdagen bruker man førerkort, bankkort eller pass for å bekrefte at du er den du er ovenfor andre. På internett er det langt enklere å utgi seg for å være noen andre, slik at metoder som å vise disse kortene naturligvis ikke fungerer. Nettopp derfor ble teknologien som nå heter BankID funnet opp, slik at det skulle være mulig å identifisere seg på nett. Det kommer veldig godt med når du skal søke om forbrukslån, kredittkort eller andre lån på nett. Lån med BankID er derfor en av de sikreste måtene å verifisere deg på.

Denne verifiseringsmetoden er du sannsynligvis godt kjent med, og vet allerede at den kan benyttes via både kodebrikke og direkte på din smarttelefon. Dersom du likevel ønsker mer informasjon, kan du besøke BankID.no.

AnbefalteOmtale
Axo FinansLes mer
LendoLes mer
Aconto CapitalLes mer

Hva er BankID?

Lån med BankIDNavnet har tjenesten logisk nok fått etter de som lagde den; bankene. Det er to versjoner, den klassiske med kodebrikken som du bruker foran dataskjermen og den nyere ved hjelp av mobiltelefonen din.

I begge tilfellene får du den av banken din. Dersom du ikke er en av fire millioner nordmenn som har anskaffet seg BankID, er det altså der du begynner. Du kan få den hos de aller fleste banker, men du trenger kun én ID. Den kan de bruke i de andre bankene, og til alle tjenester.

For å komme inn på BankID på datamaskinen må du oppgi fødselsnummeret ditt, en tallkode du får fra kodebrikken samt det personlige passordet ditt. Nå har du ikke automatisk en BankID bare fordi du har en kodebrikke for innlogging i nettbank. Er du i tvil om du har det, kontakt banken din og spør.

Du kan iverksette BankID på mobiltelefonen selv ved å logge inn i nettbanken og bestille. Ved bruk på mobilen trenger du ikke lenger kodebrikken. Du logger inn med telefonnummeret ditt, fødselsnummeret og din personlige pin-kode. BankID-en er lagret på sim-kortet i telefonen.

Fordeler med å bruke BankID til lån

Når man før i tiden søkte lån, kunne det ta opptil en uke før gjeldspapirene (papirene der du signerer og bekrefter at du vil ha dette lånet) kom i posten. Fortsatt er det enkelte banker som enda ikke har byttet ut de gamle systemene og praktiserer dette, selv om det er ytterst sjeldent. I bunn og grunn betydde det at man måtte vente i dagevis på at postvesenet skulle gjøre jobben sin, og denne ventetiden vil de fleste unngå i dag.

Det er her BankID kommer inn i bildet. Ved å bruke teknologien kan du nemlig bekrefte identiteten din på nettet ovenfor banken, og samtidig utføre en elektronisk signering. Det betyr at det som kunne ta inntil to uker før i tiden nå er unnagjort på maksimalt et par minutter. Det koster ingenting, og det er rett og slett den moderne måten å gjøre det på, som vi absolutt anbefaler alle som skal skaffe seg kredittkort eller søke forbrukslån utnytter. Les også mer om de mer og mer populære SMS-lånene som i enkelte tilfeller gir deg lån på dagen.

Bruksområder

Du kan bruke BankID til

  • Betalingstjenester i nettbank
  • Signere kontrakter og dokumenter
  • Logge deg inn på offentlige tjenester
  • Foreta trygge kjøp på internett
  • Identifisere deg

Nettbanktjenestene er kjent for de fleste. Når du er innlogget kan du foreta de aller fleste banktjenester derfra. Du har oversikt over og disponerer alle konti og lån du har i banken. Overføringer fra brukskonto til sparekonto, BSU eller innbetaling på boliglån foretas enkelt hjemme eller på jobben.

For deg som søker forbrukslån eller boliglån er det store framsteget at du gjør alt på nettet. Du behøver ikke kjøpe så mye som et frimerke. Søknaden sendes elektronisk. Låneavtalen og eventuelle pantedokumenter signerer du med BankID, og får pengene rett inn på din eller eiendomsmeklers konto. Også de fleste andre typer dokumenter som krever din underskrift, er gyldige når du signerer elektronisk med BankID. Bortsett fra hvis du skal skrive testament. Da må du fortsatt signere for hånd i vitners påsyn.

Gjennom internettportaler kan du nå finne det meste av informasjon fra det offentlige. Altinn, Nav, Helsenorge og Skatteetaten er tilgjengelige ved innlogging med BankID. Du slipper å gå gjennom korrespondansen din for å se siste likning, skatteoppgjør, pensjon eller helseinformasjon. Og stadig flere nye tjenester er under utvikling.

Nettbutikker og andre som tilbyr varer eller tjenester på Internett, bruker BankID både til betaling og registrering av kundeforhold.

Alle disse operasjoner inkluderer selvfølgelig en identifisering av deg som person. I tillegg kan den også sortere ut aldersbestemte tjenester. Du må for eksempel være fylt atten år for å bestille solariumstime. Ditt solstudio får dette bekreftet når du logger inn med BankID, og du blir ved godkjenning videresendt til betaling.

BankID for bedrifter og organisasjoner

Foruten som betal-løsning er det mange dokumenter du trenger kundens eller medlemmets forpliktende signatur på. Ved å gjøre dette elektronisk sparer du både porto og ikke minst den tiden en vanlig postgang vil bruke på sende papirer fram og tilbake

Eksempler på dette er OBOS, som undertegner alle styreberetninger på denne måten, og BI hvor studentene bekrefter studieplassen sin på datamaskinen.

Og vi har allerede nevnt fordelen ved BankID ved aldersbestemte tilbud, som bestilling av soltime.

Er BankID trygt?

Løsningen har vært i funksjon en del år, og det er ikke meldt om sikkerhetsglipper i systemet. Utviklere er også kontinuerlig geskjeftig med oppgaven om løpende forbedringer av tjenesten.

En person som prøver å komme inn som deg på en datamaskin, må altså ha ditt fødselsnummer, din personlige kode og din kodebrikke. Det har han neppe dersom du ikke selv gir ham det.

På mobiltelefonen er BankID-en lagret på sim-kortet, og ikke selve telefonen. Det betyr at eventuelle hackere ikke kan få tak i den. Da slipper den også unna virusangrep mot selve telefonen. Skulle mobilen bli stjålet, trenger tyven fremdeles din personlige pinkode for å komme videre. Har du fulgt de alminnelige sikkerhetstiltak og ikke oppbevart koden på et sted der den kan bli stjålet sammen med mobilen, vil det ikke være mulig.

Hva bringer framtida?

Den teknologiske utviklingen høster stadig nye frukter. Hvordan identifiserer vi oss om ti år fra i dag, eller om femti år? For øyeblikket er det løsninger som BankID som gjelder, men hva med å signere låneavtaler med fingeravtrykk, eller enn dog ansiktsgjenning? Kanskje vil det bli mulig å sende DNA-koden din elektronisk til den aktuelle mottakeren?

Vel, dette med såkalt biometriske verifisering er kanskje ikke så langt unna. Les for eksempel vår artikkel om det biometriske kredittkortet fra Mastercard.