Betalingsanmerkning

Betalingsanmerkninger er det som oftest hindrer nordmenn i å søke både forbrukslån, boliglån og kredittkort. Søkekriteriene for enkelte lån er som regel veldig overkommelige for folk flest, men akkurat når det kommer til punktet om betalingsanmerkning, så er det mange som sliter på grunn av tidligere misligholdte lån. Faktum er slik situasjonen er nå, at det er meget vanskelig å skaffe seg et forbrukslån dersom man har en betalingsanmerkning fra før.

Når får man betalingsanmerkninger?

AnmerkningBetalingsanmerkninger er ment som en slags sikring for banken slik at de ikke tilbyr nye lån og kreditt til kunder som allerede har vist seg å være dårlige betalere. Betalingsanmerkninger får man når man ikke betaler gjelden sin, og de fleste som har fått en slik har fått det på grunn av en inkassosak. Man får ikke automatisk en anmerkning bare fordi man har fått et inkassovarsel, men dersom man heller ikke tar grep om dette og gjør opp for seg, så blir dette registrert hos ulike kredittbyråer.

Og når skaden først har skjedd, så blir den gjeldende for flere av tjenestene du kanskje skulle benytte i fremtiden. Bankene får tilgang til disse opplysningene om deg via kredittbyråene når du søker om enten forbrukslån, kredittkort eller noe annet. Ser vi på dagens norske banker som tilbyr forbrukslån, så er det et krav hos nærmest samtlige at du ikke kan ha betalingsanmerkning for å søke lån. Dette gjelder for forbrukslån av samtlige størrelser, også for mindre og enkle SMS-lån eller smålån.

Det tar tid før den forsvinner

Heldigvis er det ikke «så ille» å få en betalingsanmerkning i Norge, i alle fall ikke om man ønsker å gjøre opp for seg. Det heter seg at betalingsanmerkninger skal slettes så snart personen som har gjeld gjør opp for seg, slik at man faktisk selv kan sørge for å bli kvitt problemene. I tillegg skal den automatisk slettes etter fire år, så om man faktisk ikke har råd til å gjøre opp for seg, så blir den uansett ikke hengende med deg for alltid.

Mange konsekvenser

Det er ikke bare dersom du skal søke forbrukslån at betalingsanmerkningen vil hindre deg. Det kommer også til å være gjeldende ved boliglån – en smell svært mange unge har fått erfare. Kredittkortbruk i ung alder har ført til mang en betalingsanmerkninger, og når man da har møtt opp i banken et par år senere med håp om å finansiert boligen, så har man fått blankt avslag på grunn av at man ikke gjorde opp for seg tidligere i livet.

Med andre ord er moralen enkel: Betal regningene dine, ellers kan det få konsekvenser for ditt økonomiske liv i mange år fremover. Husk at selv om du har fått et inkassokrav i posten, så er det ikke nødvendigvis at det er riktig.