Kan ferielån finansiere feriedrømmen?

Ferielån - låne penger til ferie

Et ferielån er ikke en dedikert lånetype, men et forbrukslån eller annet type lån som du søker om fordi ferien er formålet.

Og selvfølgelig kan du ta opp lån til ferie, slik du kan ta opp lån til et hvilket som helst annet formål.

Det egentlige spørsmålet som bør besvares er hvordan lånet vil påvirke økonomien din etterpå. Føler du at du har kontroll, er det jo helt greit. I denne artikkelen vil vi se på diverse aspekter med det å låne penger til ferie.

Hvis du har gjort kvalifiserte beregninger på at du vil gå i balanse etter låneopptaket, kommer alle underspørsmålene. Hvor viktig er ferien i forhold til andre ting du gjerne vil bruke penger på?

Hvilke feriealternativer er det og hva koster de? Og ikke minst; hvor får jeg det beste ferielånet? I listen til høyre har du noen lånegivere som typisk kan brukes til ferielån som du kan ta en titt på.

Når trenger du ferie?

Behovet for ferie kan variere. Det er noen som ikke har noe imot å sitte på jobben og få unna ting, mens de andre er borte. Kanskje benytter de anledningen til å bygge opp litt ekstra kapital. De kan jo fortsatt nyte helgene sommerstid.

For andre er det akutt. Lange arbeidsdager og private forpliktelser resten av året gjør det absolutt nødvendig med avveksling disse få ukene.

Har du ikke pengene?

Ideelt sett burde du ha pengene på konto når du drar på ferie. Men vi lever jo ikke i en ideell verden.

Hvis dette er den første jobben din, har du ikke spart opp feriepenger. De beregnes ut fra fjorårets inntekt. Du vil ha rett til, eller få lov av arbeidsgiveren din å ta ut feriedager, men altså uten betaling. Tar du fri i juli måned får du hverken lønn eller feriepenger.

Det kan også være at feriepengene gikk rett inn i et pengesluk forårsak av bilkjøp eller at bilen måtte på verksted. Kanskje har det vært et begivenhetsrikt år med mange investeringer, for eksempel boligkjøp, som har gjort at kontoen er bunnskrapt.

Det kan også være at alle pengene dine går til å betale gjeld. Da bør du kanskje ikke tenke på å ta opp ytterligere lån. Eventuelt bør du vurdere en refinansiering. vi skriver om det lenger ned i artikkelen.

Hva koster ferien?

Skal du låne til ferie, bør den helst være så rimelig som mulig. Under enhver omstendighet må den ikke koste mer enn du vet du kan klare å tilbakebetale.

Men hvis det er den store drømmen, seks måneder i Sør-Amerika eller Asia eller andre opplevelsesferier, er det mulig å lånefinansiere dette hvis du har en sikker inntektssituasjon når du kommer tilbake.

For en vanlig familieferie må du i dag ut med noen titusentalls kroner til reise og hotell. Men det er stort slingringsmonn. Det er betydelig forskjell på pakketur til Gran Canaria og luksusferie på den franske Rivieraen.

Vi anbefaler at du vurder flere reisemål.  Sammenlikn priser og bestill i god tid. Tenk om du klarer å betale ned ferielånet før dere reiser? Da kan du virkelig pakke med god samvittighet.

Men- og dette er viktig – i tillegg til reise og hotell bør du ha en formening om hva dere vil bruke i selve ferien. Dere skal selvfølgelig ha mat og drikke. Hvor mye? Er det shoppingmuligheter i nærheten og har du for vane å la kredittkortet gå varmt i slike sammenhenger?

Alt dette vil utgjøre den totale kostnaden på ferien din og tilsvare ditt finansieringsbehov.

Hvordan får du ferielån?

Vi snakker om et vanlig forbrukslån. Om det i markedsføringen kalles ferielån er uvesentlig. Så lenge långiverne ikke krever sikkerhet, er de egentlig ikke så interessert i hva du skal bruke pengene til. Bare i hvilken grad du er i stand til å betale det tilbake.

Det du må se på er hvilke betingelser de har på lånene sine, især effektiv rente og nedbetalingstid. I vår sammenlikning av forbrukslån kan du velge mellom en rekke aktører.

Men du vil ikke få oppgitt renten før du faktisk har søkt, og låneinstitusjonen har vurdert kredittverdigheten din. Jo mer solid økonomi du har, desto lavere rente vil du få.

Ettersom det baserer seg på en vurdering, kan ulike långivere komme til ulike resultat. Det er derfor det lønner seg å sende søknader til flere samtidig. Du betaler ikke noe for å sende søknad og det er helt uforpliktende. Du velger ganske enkelt den som gir deg de beste betingelsene.

Men dersom du ikke har inntekter, stor gjeld fra tidligere eller betalingsanmerkninger må du regne med avslag.

Ferielån eller kredittkort?

Statistikken over bruk av kredittkort går alltid opp i ferietiden.

Det er helt greit. Særlig der kredittkortet har en innebygd reiseforsikring som trer i kraft i det du betaler den. Du vil også ha en garanti ved varekjøp i utlandet.

Les også: Se hva en reiseforsikring faktisk IKKE dekker

Men det er mange som ikke betaler i løpet av den rentefrie perioden på 45-60 dager. Da begynner markedets høyeste rente å løpe. Det blir med andre ord et svært dyrt ferielån.

Mange som har kredittkort disponibelt, velger av likegyldighet å bruke dette i stedet for å ta opp et lån. Men som vi har sett, er ikke søknadsprosedyren for å få et forbrukslån spesielt krevende. Det er ingenting i veien for å betale ferien med kredittkort, for deretter å betale den ned med et forbrukslån før rentene begynner å løpe. Da får du uansett reiseforsikringen.

Betal tilbake raskt

Selv om et forbrukslån er rimeligere enn å betale på kredittkortgjeld, er det dyrere enn et boliglån. For hver måned påløper det renter. Som en tommelfingerregel bør det være nedbetalt før det har tre måneder. (Da er det jo snart jul).

Hvis du har problemer med dette, bør du kanskje avstå fra å ta opp lånet.

Gratis ferie?

Fikk du ikke lån? Da er det kanskje en god grunn til det. Men fortvil ikke. Tenk muligheter for kostnadsfrie aktiviteter. Har noen i familien ei hytte dere kan låne noen dager? Er det en stund siden dere besøkte farmor på Sørlandet?

Sjekk ut hvilke muligheter det er i nærområdet for dagsturer, sykkelturer eller telting. Det aller viktigste i ferien er et brudd i rutinene.

Betalingsproblemer?

Til slutt noen ord til deg som har flere lån fra tidligere, uoversiktlig betalingssituasjon eller ligger på etterskudd med regningene dine. Ikke ta opp ytterligere lån, hverken til ferie eller noe annet.

Er inntekten din ellers god, bør du heller undersøke om du kan få refinansieringslån og samle alle lån og regninger. Kanskje kan du spare så mye på dette, at du kan unne deg en ferie i tillegg?

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden