Dette dekker ikke reiseforsikringen

Husk reiseforsikring når du skal på ferie, og husk hva reiseforsikring ikke dekker

Råd nummer en når du skal ut å reise er at du skal ha reiseforsikring. Det er flere enn forsikringsselskapene som sier det. Kun en dåre forlater rikets grenser uten å ha sikret seg for alt som kan gå galt mens han befinner seg på fremmed jord.

Når det er sagt, er det likevel på sin plass å understreke at reiseforsikringen ikke er noe mirakelbrev som beskytter deg mot alle tenkelige og utenkelige ubehageligheter du måtte komme opp i under en reise.

Les også: Disse forsikringene trenger du

Det er aldri dumt å lese forsikringsvilkårene grundig. Forsikringsselskapenes beryktede «det som står med liten skrift», innebærer en rekke konkrete unntak og begrensninger. De kan nekte deg utbetalinger for økonomiske tap grunnet din egen uaktsomhet. Det kan også oppstå noen grensetilfeller som selskapet kan tolke i sin favør.

Uaktsomhet

Uaktsomhet er et skjønnsmessig begrep som rett og slett kan oversettes til å bruke hodet. Dumme ting du gjør i fylla, vil det være vanskelig å få dekning for. Det gjelder når du blir bestjålet, eller utsetter deg selv for unødig fare.

Det skal imidlertid være en årsakssammenheng mellom din berusede tilstand og det økonomiske tapet. Kunne det likevel skjedd hvis du ikke hadde drukket eller brukt andre rusmidler?

Aktsomhet er også et krav når du er edru. Tyveriforsikringen dekker ikke ting du har mistet eller glemt igjen. Å melde det som stjålet for å få forsikringen utbetalt regnes som svindel. Det vil bli brukt mot deg hvis gjenstanden senere dukker opp på et hittegodskontor.

Å invitere personer på rommet ditt for et nachspiel eller liknende som så finner på å rundstjele deg når du sover, skjer for egen regning. Her burde du kanskje tenkt litt lenger?

Det med liten skrift

Det var det vi kalte det i gamle dager. Den gang det forsikringen ikke dekket var skrevet med så liten skrift, at det var umulig å lese det. I dag er det pålagt at alt skal være tydelig uttrykt i forsikringsdokumentet.

Likevel er det mange av oss som av latskap ikke leser gjennom før vi kjøper. Herav kan det følge mange ubehagelige overraskelser.

Den viktigste grunnen til at myndighetene anbefaler reiseforsikring, er risikoen for akutt sykdom og tilgang på sykehus og legebehandling i utlandet.

Her er det ofte en klausul om at forsikringen ikke dekker sykdommer eller tilstander du har, som blir forverret til en akuttsituasjon i utlandet. Dette omfatter blant annet graviditet.

Les: Derfor tar du med kredittkort på ferie

Et annet viktig område som ikke dekkes i en vanlig forsikring, er det som kan skje under utøvelse av risikosport. Dette inkluderer for eksempel fjellklatring, dykking og luftsport. Vil du ha adrenalinkick i ferien, må du altså gjøre det for egen risiko eller investere i en tilleggsforsikring.

Begrensinger i tid, rom og beløp

Selv om du har helårs reiseforsikring, betyr ikke det at du kan tilbringe hele året i utlandet og være dekket. Normalt gjelder den ikke for sammenhengende utenlandsopphold lenger enn 30-45 dager. Les hva som står i vilkårene. Legg ikke ut på lengre tur uten en tilleggsforsikring.

Begrensninger kan også gjelde for reisemål hvor det for tiden er uroligheter. Også her refereres det til UDs anbefalinger. Turer av typen ekspedisjoner er også unntatt i en vanlig reiseforsikring.

Vi snakker om skiturer over Grønland, Antarktis eller andre spennende prosjekter en førtiårskrise måtte forårsake.

I forsikringen din er det også satt maksimumsgrenser for utbetalinger. De er veldig høye når det er snakk om begivenheter som inntreffer på grunn av sykdom, men mer avgrenset når det gjelder tap av verdigjenstander. Har du for eksempel en kostbar sykkel med på tur, bør du få på det rene hvor mye du vil kunne få refundert ved tap.

Avbestilling av tur

En reiseforsikring inneholder også avbestillingsforsikring. Hvis du har kjøpt en reise og ikke kan dra, vil du få pengene tilbake. Du må imidlertid ha en god grunn. Da snakker vi sykdom, død eller ulykke.

At du har mistet lysten eller noe annet har kommet opp, er vanligvis ikke nok. Et samlivsbrudd kan gjøre det utrivelig å foreta den planlagte reisen sammen, men det er altså ikke tilstrekkelig for forsikringsselskapet.

Merk også at forsikringen bare gjelder for reiser kjøpt etter at forsikringsavtalen er inngått. Du bør derfor kjøpe forsikringen før du bestiller reisen for å få dekket avbestilling.

Det er variasjoner fra selskap til selskap over omfanget forsikringen gjelder for og hvilke beløpsgrenser det er for ulike typer tap. Det er opp til deg å ha oversikt over det før du reiser. Skulle du være uenig i selskapets vurdering av din sak, kan du ta den opp med Finansklagenemda.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden