Lån uten kredittsjekk

Lån uten kredittsjekk og kredittvurdering får man svært sjelden i Norge. Men du kan også få lån uten kredittverdighet dersom du ønsker refinansiering, eller har mulighet til å stille med sikkerhet. Våre anbefalinger gir deg i alle fall uforpliktende svar på søknaden om lån.

Når du sender inn en søknad om et lån, et kredittkort eller hva det måtte være, så blir det automatisk foretatt en kontroll av deg og din økonomiske situasjon. Denne kalles ofte for en kredittsjekk eller kredittvurdering, og det som i praksis skjer er at banken sender en forespørsel til et kredittbyrå der de ber om opplysninger om nettopp din økonomi. I bunn og grunn får de ikke vite annet enn om du har vært en dårlig betaler tidligere, samtidig som kredittbyrået allerede har satt en kredittscore på deg som person som kan være avgjørende for søknaden din. Du kan lese mer om hvordan dette foregår om du for eksempel ønsker å ta opp et forbrukslån.

Omtale
Lånebeløp
Løpetid
Gebyrer
Ferratum
1 000-30 000 kr
12 mnd
Etablering: 0,- kr
Termin: 0,- kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 258,02% - 20 000,- over 1år - Tot. 33 550,-
Folkia
1 000-20 000 kr
12 mnd
Etablering: 350,- kr
Termin: 30 kr
AnnonseEksempel: Eff.rente fra 79%, kr 15 000 o/1 år, totalt kr 20 195.

En kredittsjekk er med andre ord den eneste metoden banken kan sikre seg mot «dårlige» kunder på, ettersom de fleste forbrukslån kommer uten sikkerhet. Derfor tar banken en stor risiko ved slike lån, og blir nødt til å bruke andre metoder – som kredittsjekk – for å finne ut av bakgrunnen til søkeren. Det er for øvrig også en slags sikkerhet for deg. Du vil jo uansett ikke dra fordel av å bli godkjent for et lån som du egentlig ikke har økonomi til å beherske.

Mer om kredittsjekk og kredittvurdering

KredittsjekkI selve kredittsjekken avsløres ingen sensitive detaljer om deg, men kredittbyrået lager seg en kredittscore basert på ulike informasjoner. For eksempel vil alderen din være avgjørende for om du får en bra score eller ei, der de yngste kommer dårligst ut. Faktorer som om du har byttet adresse ofte vil også spille inn, samtidig som store variasjoner i lønn gjennom årene vil spille negativt ut på kredittscoren.

Naturligvis vil det også avdekkes dersom du har fått en betalingsanmerkning fra tidligere misligholdte lån, noe som vil slå svært negativt ut på søknaden din, og sannsynligvis føre til blankt avslag. Det finnes mange kredittbyråer i Norge, og alle bruker sine egne formler for å regne ut kredittscore. I praksis betyr det at du kan få godkjent score hos noen, mens andre er negative igjen. Selskapet Lindorff er et av de mest kjente kredittbyråene her i landet.

Kredittscore – Slik får du din kredittrating

Denne utarbeider kredittopplysningsforetaket på grunnlag av inntektsopplysninger, eventuelle betalingsanmerkninger og noen statistiske variabler. De to første teller definitivt mest, men regn med at følgende inngår i den endelige beregningen:

  • Hvor høy er inntekten? (nettoinntekt fra ligningen)
  • Varierer inntekten? (sjekker siste 3 år)
  • Synker inntekten?
  • Har du betalingsanmerkninger?
  • Inkassosaker
  • Hvor gammel er du?
  • Flytter du ofte?
  • Har du tilknytning til enkeltpersonforetak?

At du er ung uten lang betalingshistorikk, eller at du flytter mye vil trekke litt ned og kanskje gi deg litt høyere rente. Men disse faktorene har relativt liten betydning sammenliknet med de øverste punktene. De forskjellige foretakene kan også vekte disse variablene litt forskjellige. Den enkelte långiver kan velge å stille seg mer eller mindre fritt til foretakets vurdering. Derfor kan du få forskjellige svar hvis du søker lån flere steder.

Når du søker etter lån uten kredittsjekk

Er du ute etter lån uten kredittsjekk og kredittvurdering, betyr det høyst sannsynlig at du selv ikke er kredittverdig. Spørsmålet er da naturligvis hva du skal ha pengene til. Ønsker du å rydde opp i din økonomiske situasjon, kan det være muligheter. Da vil i så fall lånet du tar opp, selv om du i utgangspunktet ikke er kredittverdig, refinansiere all din gjeld, betalingsanmerkninger og inkassosaker.

Men du må bevise for banken og kreditorene dine at du er villig til å ta i et skikkelig tak for å få dette til. Du kan også ta kontakt med fagpersoner som kan forhandle og være et bindeledd mellom deg og banken, samt banken og kreditorene. Dette kan du lese mer om i vår artikkel rundt hvordan du kan komme deg på beina med finansiering til tross for betalingsanmerkninger.

Kredittkort og kredittsjekk

Det er lite sannsynlig at du får et kredittkort uten kredittsjekk. Årsaken er selvsagt den samme som ved lån, men muligens desto strengere ved kredittkort fordi det her ikke er snakk om refinansiering. Det har heller ingen betydning hvorvidt du kan stille sikkerhet.

Gjør din egen kredittsjekk

Om du er usikker på hvordan din egen kredittscore er, så kan man fint sjekke ut dette selv. Faktisk så er dette et krav ifølge loven at man skal kunne, så man behøver ikke frykte for at kredittbyråene sitter på en hemmelig database med masse sensitiv informasjon om deg. Alt du gjør for å finne ut hva kredittbyråene vet om deg, er å sende en forespørsel til det aktuelle selskapet. Se mer om temaet på nettsidene til Datatilsynet i Norge.

Vi gjør også oppmerksom på at det er mulig å sperre navnet sitt for kredittsjekker, slik at banker og andre ikke kan uthente slike opplysninger som vi nå har snakket om. Men dersom man gjør det, så må man også være bevisst på at det kan være vanskelig å søke om lån, handle på kreditt og lignende hos de fleste banker i landet.