Lån uten kredittsjekk

Når du sender inn en søknad om et lån, et kredittkort eller hva det måtte være, så blir det automatisk foretatt en kontroll av deg og din økonomiske situasjon. Denne kalles ofte for en kredittsjekk eller kredittvurdering, og det som i praksis skjer er at banken sender en forespørsel til et kredittbyrå der de ber om opplysninger om nettopp din økonomi. I bunn og grunn får de ikke vite annet enn om du har vært en dårlig betaler tidligere, samtidig som kredittbyrået allerede har satt en kredittscore på deg som person som kan være avgjørende for søknaden din. Du kan lese mer om hvordan dette foregår om du for eksempel ønsker å ta opp et forbrukslån.

En kredittsjekk er med andre ord den eneste metoden banken kan sikre seg mot «dårlige» kunder på, ettersom de fleste forbrukslån kommer uten sikkerhet. Derfor tar banken en stor risiko ved slike lån, og blir nødt til å bruke andre metoder – som kredittsjekk – for å finne ut av bakgrunnen til søkeren. Det er for øvrig også en slags sikkerhet for deg. Du vil jo uansett ikke dra fordel av å bli godkjent for et lån som du egentlig ikke har økonomi til å beherske.

Anbefalte Omtale
Aconto Capital Les mer
Bank Norwegian Les mer
Axo Finans Les mer
CompareKing Les mer

Om kredittsjekk og kredittscore

KredittsjekkI selve kredittsjekken avsløres ingen sensitive detaljer om deg, men kredittbyrået lager seg en kredittscore basert på ulike opplysninger om deg. For eksempel så vil alderen din være avgjørende for om du får en bra score eller ei, der de yngste kommer dårligst ut. Faktorer som om du har byttet adresse ofte vil også spille inn, samtidig som store variasjoner i lønn gjennom årene vil spille negativt ut på kredittscoren.

Naturligvis vil det også avdekkes dersom du har fått en betalingsanmerkning fra tidligere misligholdte lån, noe som vil slå svært negativt ut på søknaden din, og sannsynligvis føre til blankt avslag. Det finnes mange kredittbyråer i Norge, og alle bruker sine egne formler for å regne ut kredittscore. I praksis betyr det at du kan få godkjent score hos noen, mens andre er negative igjen. Selskapet Lindorff er et av de mest kjente kredittbyråene her i landet.

Gjør din egen kredittsjekk

Om du er usikker på hvordan din egen kredittscore er, så kan man fint sjekke ut dette selv. Faktisk så er dette et krav ifølge loven at man skal kunne, så man behøver ikke frykte for at kredittbyråene sitter på en hemmelig database med masse sensitiv informasjon om deg. Alt du gjør for å finne ut hva kredittbyråene vet om deg, er å sende en forespørsel til det aktuelle selskapet. Se mer om temaet på nettsidene til Datatilsynet i Norge.

Vi gjør også oppmerksom på at det er mulig å sperre navnet sitt for kredittsjekker, slik at banker og andre ikke kan uthente slike opplysninger som vi nå har snakket om. Men dersom man gjør det, så må man også være bevisst på at det kan være vanskelig å søke om lån, handle på kreditt og lignende hos de fleste banker i landet.