Tilbake til nyheter

Nå kan du låne så lite som 1000 kroner

Det er mulig å låne 1000 kroner, og det er faktisk flere långivere å velge mellom. I denne artikkelen vil vi se nærmere på denne mytiske tusenlappen, og de fordeler og ulemper som hefter ved å bruke den på kreditt. Til høyre henviser vi til noen av aktørene som tilbyr lån fra 1000 kroner.

Selv om tusen kroner ikke regnes for å være mye penger i dag, har valøren en sterk symboleffekt. Tusenlappen er den høyeste seddelverdien vi har. Og det har den vært helt siden sedlene ble innført. Vi bruker den som egen måle-enhet. I stedet for å si 100 000 kroner, kan vi si 1000 «laken» eller 1000 «lapper». Noen kaller den også for Ibsen. Den store dikteren prydet nemlig sedlene fra 1975 til den gikk ut av sirkulasjon i 2000.

Anbefalte Omtale
Folkia Les mer
Ferratum Les mer

I dag er det kunstmaleren Edvard Munchs åsyn vi møter hvis vi er så heldige å få øye på en tusenlapp. Særdeles forseggjort er den, både kunstnerisk og med tanke på sikkerhetsdetaljer. Blant annet kan du se nærmere på den brede metallstripen med nordiske hester som motiv. Når du holder seddelen mot lyset i ulike vinkler, kan du se at de skifter farge. I løpet av kort tid får vi dessuten nye tusenlapper i Norge.

Når trenger du å låne så lite som 1000 kroner?

Låne 1000 kronerDet kan være situasjoner hvor dine aktuelle kontoer er bunnskrapet inntil neste lønnsutbetaling kommer, forhåpentligvis om kort tid. Og du trenger pengene NÅ. Kjøleskapet er tomt, og det er helg. Det kan også være ei vinterjakke som er sterkt nedsatt i pris. Du må slå til med en gang, ellers er den kanskje borte på mandag. Det kan også være en regning som vil gå til inkasso, dersom den ikke blir betalt umiddelbart.

Du tenker det heller ikke er noe poeng å ta opp høyere lån, når det kun er tusen kroner du trenger.

Prosessen er helt lik som når du søker om et forbrukslån. Du fyller ut et søknadsskjema på nett. Långiveren tar en kredittsjekk på deg, og gir deg et svar. Du kan også søke via mobiltelefonen, ofte kalt sms-lån. Normalt vil du kunne få svar samme virkedag.

Fordeler og ulemper med smålån på 1000 kroner

Det gode med dette er at du får en kreditt umiddelbart, og at den dekker et hull i din likvide situasjon. Forutsetningen er at det du skal bruke pengene til er et formål som ikke kan utsettes, at det er nødvendig og, som vi vil komme tilbake til under ulempene, at du kan betale tilbake.

Du kan selvfølgelig spørre en venn om å låne penger over helga, men mange kvier seg for å bruke vennskap på den måten. Det kommer litt an på hvilken fortrolighet og tillit det er mellom dere i slike spørsmål.

Det mest kjedelige med et lån er selvfølgelig at pengene skal betales tilbake. Kostnadene ved å låne så lave beløp er også forholdsvis høye. Det gjelder selv om det betales tilbake ganske umiddelbart.

Utlåner vil ha noe for jobben, og det fremkommer som etableringsgebyr. Det spiller ingen rolle hvor lite du låner. Hvis etableringsgebyret er kr 350, og det i tillegg kommer et fakuragebyr på 45 kroner må du altså tilbakebetale 1 395,- kroner. Dette tilsvarer omregnet i årsrente, hold deg fast, en effektiv rente p.a. på 5 641 %!

Forbrukerrådet har av den grunn foreslått å sette en øvre grense for effektiv rente på lånemarkedet. Hvis det slår til, blir det også antakelig farvel til smålån av denne typen. Det vil ikke lenger være lønnsomt å yte dem.

Til tross for prosenten er det relativt beskjedne beløp som skal tilbakebetales, og som det bør være rom for innen en normal økonomi.

Hva er alternativene?

Men det betyr også at du bør vurdere alternative muligheter for kreditt. Har du lønnskreditt eller kredittkort bør du benytte det av disse før du søker om tusenkronerslån, på grunn av de høye administrasjonskostnadene.

Hvis du har økonomiske problemer, er et lån på tusen kroner heller ingen løsning. Det vil ikke være nok til å avhjelpe situasjonen, men heller legge sten til byrden. Du bør i stedet legge en strategi for forhandlinger med dine kreditorer.

Hva får du for en tusenlapp?

Tusenlappen er ikke hva den var. Det kan vi skylde inflasjonen for. Faktisk har den sunket til 1/55 av sin verdi på 100 år, målt fra 1904 til 2004 (kilde: Wikipedia).

Tenk deg følelsen av en 50-tusenlapp i hendene. Hva skulle de med så store sedler den gangen, tilsvarende en årslønn for dårlig betalt arbeidskraft? Vel, vi hadde jo intet system med bankoverføringer i de dager. For store transaksjoner var sedler den eneste muligheten. Tenk deg hvis du skal kjøpe en bolig til 3 millioner og betale med sedler. Hvor mange kofferter med tusenlapper ville det blitt?

I dag blir selv denne sterkt reduserte tusenkroningen uglesett. Den blir ikke levert av minibanker, og fås kun ved forespørsel i banken. Noen ønsker til og med å fjerne den. Det hevdes at store deler av de sedlene som er i omløp brukes av kriminelle miljøer. Fysiske penger kan som kjent ikke spores og regnes som et egnet betalingsmiddel for illegale operasjoner.

Til det er det innvendt at seddelen faktisk har en nytteverdi. Som eksempel nevnes handler hvor levering og betaling skal skje samtidig, som ved et bruktbilkjøp. Seddelen etterspørres også i kriseperioder hvor tilliten til bankvesenet synker.