Søk om et smålån for å ordne opp i økonomien din

Et smålån kan være tingen frem til du får for eksempel feriepenger. Det samme gjelder om du har behov for noe elektronikk som er på salg, men du ikke får lønn før om noen uker.

Lånebeløp
Tilbakebetalingstid

Noen ganger kan det være greit å ta opp et mindre lån for å kunne foreta et innkjøp, eller for å ordne opp i økonomien og spre utgiftene utover. Kanskje tenker du på en feriereise, men har ikke pengene akkurat nå.

Eksempelbilde søke om små lån

Et nytt smålån kan også være gunstig om du har flere smålån fra tidligere. På den måten får du samlet alt i ett lån og sannsynligvis til en bedre rente. Det gir deg bedre oversikt over privatøkonomien din, bare èn lånefaktura per måned, og sjansen til å nedbetale lånet raskere.

Hvorfor finnes det smålån?

Opprinnelig ble smålån gitt i butikker med artikler som elektronikk og møbler. Rett og slett lån for å finansiere egne kunder.

Dette var smålån på minuttet som gjorde at folk kunne handle selv om de ikke hadde penger på konto. Du fikk et smålån på timen, som oftest med noen måneders betalingsutsettelse, før du måtte begynne på de månedlige avdragene.

Pengene kom raskt når butikkene selv kunne gi lån, og fungerte som et godt alternativ til kredittkort for de som ikke hadde det. Butikkene så at dette var bra for driften, som har ført til at denne typen lån har blitt utvidet til å gjelde for alle typer kunder. Både nye og eksisterende kunder. Det samme gjelder de som tar opp smålån til bedrift for kjøp av varer.

 

Dette er smålån

Som navnet antyder er dette lån som ikke er store. I Norge har vi ikke mikrolån og sms-lån som er populære andre steder, men smålån i stedet. Dette er lån som er mindre enn tradisjonelle forbrukslån. Smålån ligger vanligvis i området fra 5000 til 10 000 kroner, og opp til 50 000 kroner. Noen ganger kan de også være på mindre beløp enn 5000 kroner.

Lånene fungerer i praksis som forbrukskreditt ved at de innvilges uten noen form for sikkerhet, men størrelsen avgjør om vi kaller det lån eller smålån. Det er som oftest også høyere rente på smålån, og siden det er snakk om mindre lånebeløp er også nedbetalingstiden kortere enn hva den er på forbrukskreditt.

Det kan være fordelaktig med et smålån i stedet for flere

Har du flere mindre lån kan det være hensiktsmessig å samle smålån i et større lån. På samme måte er det økonomisk smart å samle smålån og kredittkort i et lån. Med et slikt grep vil du få en lavere årskostnad enn om du har flere små lån. Du betaler bare et månedlig termingebyr, og sjansen for at du får en lavere effektiv rente er stor ved å samle alle smålån.

Resultatet blir en lavere månedskostnad enn om du betaler på flere lån samtidig. Dermed får du bedre økonomi, og det du sparer i måneden ved å betale på kun ett lån kan du bruke til å nedbetale ekstra på lånet ditt. Slik vil du også være ferdig med lånet ditt tidligere.

Betingelser for å få smålån

Skal du søke om smålån på dagen uten sikkerhet må du ha fylt 18 år. Bankene vil også stille klare krav til betjeningsevne og orden i økonomien din siden smålån uten sikkerhet betyr større risiko om du ikke betaler lånet ditt. Da har ikke banken pant i noe og risikerer å tape pengene som de har lånt deg. Det betyr at du må ha en viss inntekt, og i mange tilfeller være fast ansatt.

Det foretas kredittsjekk av alle som søker om lån

Hvis du søker om denne typen lån for refinansiering, betaling av uforutsette utgifter eller varekjøp når du er i en butikk, så får du ikke smålån på dagen uten kredittsjekk. Alle som tilbyr smålån i Norge er pålagt å sjekke om kundene har betalingsanmerkninger.

Har du ikke alt i orden er det ingen vits i å søke om lån. Ingen banker gir deg smålån uten kredittsjekk, og dermed får du garantert ikke smålån med betalingsanmerkning.

Eksempel på bruk av smålån

Få lån med inkasso

Selv om du ikke får innvilget smålån på dagen med betalingsanmerkning, så kan du likevel få ja om du har en inkassosak. Dette høres kanskje motstridende ut, men det er det ikke. Det handler bare om å være rask med å søke før du får betalingsanmerkning.

Har du søkt om et smålån på 5000 kroner så behøver du ikke å få avslag selv om du har en inkassosak, for det er ikke sikkert at kredittsjekken avdekker dette.

Det gjør det mulig å få smålån på dagen med inkasso når du ennå ikke har fått betalingsanmerkning. Det er nemlig slik at når saken din går til inkasso så får du mulighet til å gjøre opp for deg.

I perioden frem til fristen for dette blir det ikke notert en betalingsanmerkning. Det gjør det mulig å få lån selv om du har inkasso, men dette vinduet er ikke stort.

En søknad om smålån får du raskt svar på

Smålån kan du få i butikker når du er på handel, men du kan også søke om det på nettet. Da er NorskKreditt en rask og enkel måte å gjøre det på. Da søker du en gang, men søknaden din sendes til mange som tilbyr denne typen lån. Uansett hvordan du søker så får du mest sannsynlig svar om smålån på dagen.

Dette trenger du når du skal søke om smålån

Er du ute etter denne typen lån, er det noen ting som bankene vil kreve av deg i forbindelse med signeringen av lånepapirene, før lånet blir utbetalt. De aller fleste av oss kan signere disse på nettet med bank-ID. Kredittsjekken vil også i de fleste tilfeller gi svar på det meste som bankene trenger av opplysninger om inntekt og økonomi herunder din nåværende gjeldssituasjon.

Imidlertid kan det selv i dag finnes personer som søker om smålån uten bankid. Da blir det en mer gammeldags prosess hvor alt må signeres fysisk. Enten hos den som gir lånet, eller dokumenter per post med nødvendige attesterte dokumenter i tillegg.

Dette kan også gjelde i de tilfellene hvor kredittsjekken ikke gir tilfredsstillende informasjon om privatøkonomien din, basert på hva du allerede har i gjeld og inntekt. Det samme gjelder om du driver egen bedrift. Da kan det være at långiveren krever alt eller noen av disse dokumenten:

Vanlige spørsmål og svar

Hva er et smålån?

Et smålån er et mindre beløp som du gjerne låner med en kort nedbetalingstid. Det benyttes ofte for å kjøpe noe du ikke har penger til nå, eller et lån for å ordne opp i økonomien. Størrelsen på smålån er under 50 000 kroner, og de kan være så lite som 5000 kroner. I enkelte tilfeller kanskje på lavere beløp enn dette også. Smålån er med andre ord lån som er mindre enn tradisjonelle forbrukskreditt.

Hvordan refinansiere smålån?

Hvis du har flere smålån og ønsker få alt samlet i ett lån, kan det være lønnsomt å refinansiere lånene i et samlet lån. Dette lånet kan enten være et større smålån, et forbrukskreditt, og ofte refinansierer noe boliglånet med smålån inkludert. For å forenkle denne prosessen kan du bruke NorskKreditt og dermed søke hos flere aktører i en og samme prosess. Ønsker du å kvitte deg med smålån, men ikke har muligheten til å nedbetale dem med dine løpende inntekter, er løsningen å refinansiere dem. Enten ved å ta opp et nytt og større smålån, eller ved å søke om et lån eller lån med sikkerhet. Velger du de to siste alternativene vil du også få bedre rentebetingelser. Aller beste rente får du ved å refinansiere boliglånet ditt og putte alle smålånene inn i det.

Hvordan samle smålån?

For å få orden og oversikt over økonomien er det smart å samle de forskjellige smålånene som du har i et større smålån. Det gjør du ved å søke direkte hos bankene eller ved å bruke våre tjenester i NorskKreditt, som gjør denne prosessen både rask og enkel. Samler du alle smålånene dine betaler du bare en regning i måneden og du får garantert bedre rentebetingelser enn hva du hadde tidligere. Dette kan gjøre at du nedbetaler lånet raskere enn om du hadde flere lån med en høyere rente.

Hvordan bli kvitt smålån?

Ønsker du å kvitte deg med smålån, men ikke har muligheten til å nedbetale dem med dine løpende inntekter, er løsningen å refinansiere dem. Enten ved å ta opp et nytt og større smålån, eller ved å søke om et forbrukskreditt eller lån med sikkerhet. Velger du de to siste alternativene vil du også få bedre rentebetingelser. Aller beste rente får du ved å refinansiere boliglånet ditt og putte alle smålånene inn i det.

Kan jeg få smålån uten kredittsjekk

Nei. I Norge er alle som tilbyr og gir lån lovpålagt å gjennomføre en kredittsjekk av den som søker om lån. Finanstilsynet kontrollerer at dette blir gjort, og et slikt tiltak er både av hensyn til den som søker om lån, og til de som låner ut pengene. Har du en betalingsanmerkning må du dermed regne med at du ikke vil få et positivt svar på lånesøknaden din.

Er det mulig å få smålån med betalingsanmerkning?

Nei, uansett hvor god økonomi og betalingsevne du har vil du få avslag på lånesøknaden din hvis du har betalingsanmerkning. For bankene er det en risikofaktor om du har betalingsanmerkning , og et signal om et mulig fremtidig tap på lånet om de gir et smålån til deg. Du kan nok få innvilget lån med betalingsanmerkning om denne er feilaktig og du er i prosessen med å få fjernet den, men selv i slike tilfeller vil bankene kreve at du får saken ut av verden før de gir deg endelig lånetilsagn. På den måten vil det ikke se ut som om at de har gitt lån til en person med betalingsanmerkning når Finanstilsynet eventuelt titter på saken ved en stedlig kontroll.

Får jeg smålån på dagen?

Du får svar på en slik søknad i løpet av kort tid. Det kan være i løpet av en time eller dagen. Imidlertid er det ikke slik at du har pengene på kontoen din i løpet av dagen. Du kan dermed ikke regne med at pengene sendes deg med en gang. Svar om lån og signering på nettet med bank-ID kan skje rimelig raskt, men pengene overføres ikke med en gang du har signert lånepapirene.

Kan jeg søke om et smålån via sms?

SMS-lån er populært i Sverige, hvor de som søker får dette i løpet av dagen. Lånene blir ofte gitt på timen uten noen form for kredittsjekk. Du kan ikke søke om lån på sms i Norge ettersom loven ikke tillater dette. Det skal tas kredittsjekk av alle som søker om, og eventuelt får tilsagn om lån.

Hvilken rente er det på smålån?

Denne typen lån har en nominell rente som er høyere enn på større lån. Det kan være ganske likt rentene på kredittkort. Med utgangspunkt i størrelsen på smålånet, så vil du også få en individuell rente. Den er ofte lavere jo større smålånet er. Det er også verdt å merke seg at den effektive renten blir høy på smålån. Grunnen til det er at etableringskostnader og månedlige termingebyrer utgjør en stor del i forhold til selve lånebeløpet.

Er smålån bedre enn kredittkort?

Det varierer. Har du behov for et smålån som du skal nedbetale fullt og helt neste gang du får lønn, er det bedre å bruke et kredittkort. Det er det to grunner til. For det første slipper du etableringskostnaden på smålånet, og for det andre så slipper du rentekostnaden. Rentene på et smålån løper fra den dagen lånet utbetales. På et kredittkort er bruk rentefritt frem til forfall på fakturaen. For kortsiktige lånebehov er det bedre å bruke et kredittkort ettersom lånet er rentefritt frem til forfallsdato, og at det ikke er noen etableringskostnader.

Abonner på vårt nyhetsbrev for å dra fordel av eksklusive lånetilbud. Som en velkomstgave får du våre beste tips for en god kredittvurdering - direkte i innboksen din!