Smålån

Smålån – sammenlign og søk

Et smålån kan være en smart løsning frem til du får for eksempel feriepenger. Det samme gjelder om du trenger for eksempel elektronikk eller andre varer som er på salg, men ikke får lønn før om noen uker. Her forklarer vi hva et smålån er, om du kan få smålån på dagen og hvordan du kan samle smålån for å få bedre lånebetingelser. I oversikten under ser du hvilke anbefalte aktører du kan søke smålån hos.

Ønsket beløp
Ønsket nedbetalingstid
Lån tilpasset for deg

Noen ganger kan det være greit å ta opp et mindre lån for å kunne foreta et innkjøp, eller for å ordne opp i økonomien og spre utgiftene utover. Kanskje tenker du på en feriereise, men har ikke pengene akkurat nå.

Å refinansiere smålån kan også være gunstig om du har flere mindre lån fra tidligere. På den måten får du samlet alt i ett lån og sannsynligvis til en bedre rente. Det gir deg bedre oversikt over privatøkonomien din, bare èn lånefaktura per måned, og sjansen til å nedbetale lånet raskere.

Et smålån kan være en smart løsning frem til du får for eksempel feriepenger.

Hvorfor finnes det smålån?

Opprinnelig ble smålån gitt i butikker med artikler som for eksempel elektronikk og møbler. Formålet var å gi finansiering til egne kunder og slik øke salget. 

Dette var smålån på minuttet som gjorde at folk kunne handle selv om de ikke hadde penger på konto. Disse lånene kom som regel med noen måneders betalingsutsettelse, før de månedlige avdragene måtte betales.

Pengene kom raskt når butikkene selv kunne gi lån, og fungerte som et godt alternativ til kredittkort for de som ikke hadde det. Slike lån er også populære blant de som driver bedrift og som trenger kreditt i forbindelse med kjøp av varer.

Nå er det også flere banker og långivere som tilbyr mindre lån til både private og bedriftskunder. 

Dette er smålån

Som navnet antyder er dette lån som ikke er store. I Norge har vi ikke mikrolån og sms-lån som er populære andre steder. Dette er lån som er mindre enn tradisjonelle forbrukslån. Smålån ligger vanligvis i området fra 5 000 til 10 000 kroner, og opp til 50 000 kroner. Noen ganger kan de også være på mindre beløp enn 5 000 kroner.

Lånene fungerer i praksis som forbrukskreditt ved at de innvilges uten noen form for sikkerhet. Det er som oftest også høyere rente på smålån uten sikkerhet, og siden det er snakk om mindre lånebeløp er også nedbetalingstiden kortere sammenlignet med forbrukskreditt.

Betingelser for å få smålån

For alle typer lån gjelder det at du må ha fylt 18 år. Bankene vil også stille klare krav til betjeningsevne og orden i økonomien din siden mindre lån uten sikkerhet betyr større risiko om du ikke betaler lånet ditt. Da har ikke banken pant i noe og risikerer å tape pengene som de har lånt deg. Det betyr at du må ha en viss inntekt, og i mange tilfeller være fast ansatt. De som gir lån, vil også sjekke opplysningene som er registert på deg i gjeldsregisteret, som viser din totale forbruksgjeld.

  • Du må ha fyllt 18 år
  • Betjeningsevne
  • Minimums inntekt
  • Ingen betalingsanmerkninger

Det foretas kredittsjekk av alle som søker om lån

Hvis du søker om denne typen lån for refinansiering, betaling av uforutsette utgifter eller varekjøp når du er i en butikk, får du ikke smålån på dagen uten kredittsjekk. Alle som tilbyr lån i Norge er pålagt å sjekke om kundene har betalingsanmerkninger.

Har du ikke alt i orden er det ingen vits i å søke om lån. Ingen banker gir deg lån uten kredittsjekk, og dermed får du garantert ikke smålån med betalingsanmerkning.

Få lån med inkasso

Selv om du ikke får innvilget lån dersom du har betalingsanmerkning, så kan du likevel få ja om du har en inkassosak. Dette høres kanskje motstridende ut, men det er det ikke. Det handler bare om å være rask med å søke før du får en betalingsanmerkning.

Har du søkt om et smålån på 5 000 kroner så behøver du ikke å få avslag selv om du har en inkassosak, for det er ikke sikkert at kredittsjekken avdekker dette.

Smålån på dagen med inkasso

Det gjør det mulig å få smålån med inkasso dersom du ennå ikke har fått betalingsanmerkning. Det er nemlig slik at når saken din går til inkasso så har du fremdeles mulighet til å gjøre opp for deg.

I perioden frem til fristen for å betale blir det ikke notert en betalingsanmerkning. Det gjør det mulig å få lån selv om du har inkasso, men dette vinduet er ikke stort.

Slik kan du søke om smålån

Smålån kan du få i butikker når du handler, men du kan også søke slike lån på nettet. Norsk Kreditt gir deg en oversikt over långivere som tilbyr lån av mindre størrelse. Hvor raskt du får svar på søknaden vil variere og dersom du får innvilget lånet, kan det ta noen virkedager før du har pengene på konto.

Du øker altså sjansen for å få billigste lån dersom du søker hos flere banker, og på våre nettsider får du en god oversikt over banker hvor det er mulig å søke smålån. 

Samle smålån i et større lån

Dette trenger du når du skal søke

Er du ute etter denne typen lån, er det noen ting som bankene och långiverne vil kreve av deg i forbindelse med signeringen av lånepapirene, før lånet blir utbetalt. De aller fleste av oss kan signere disse på nettet med BankID. En kredittsjekk vil også i de fleste tilfeller gi svar på det meste som långiverne trenger av opplysninger om inntekt og økonomi og din nåværende gjeldssituasjon. Långiverne vil i de fleste tilfeller foreta en automatisk kredittsjekk av deg før de gir tilslag på lånet.

Lån uten BankID

Imidlertid kan det være mulig å søke om lån uten BankID. Da må du igjennom en mer gammeldags prosess hvor alt må signeres fysisk. Enten fysisk hos den som gir lånet, eller via dokumenter per post med nødvendige attesterte dokumenter i tillegg.

Dette kan også gjelde i de tilfellene hvor kredittsjekken ikke gir tilfredsstillende informasjon om privatøkonomien din, basert på hva du allerede har i gjeld og inntekt. Det samme gjelder om du driver egen bedrift. Da kan det være at långiveren krever alle eller noen av disse dokumentene:

  • Legitimasjon
  • Lønnsslipp
  • Arbeidskontrakt
  • Regnskap
  • Oversikt over lån

Det kan være fordelaktig med et lån i stedet for flere

Har du flere mindre lån kan det være hensiktsmessig å samle smålån i et større lån. På samme måte er det økonomisk smart å samle mindre lån og kredittkort i et lån. Med et slikt grep vil du sannsynligvis få lavere lånekostnader og bedre betingelser enn om du har flere små lån. Når du samler dine lån betaler du bare et månedlig termingebyr, og sjansen for at du får en lavere effektiv rente er stor. I tillegg får du bedre oversikt over din økonomi. 

Å refinansiere smålån kan spare deg penger

Når du samler dine lån får du som regel en lavere månedskostnad enn om du betaler på flere lån samtidig. Dermed får du bedre økonomi, og det du sparer i måneden ved å betale på kun ett lån kan du bruke til å betale ekstra ned på lånet ditt. Slik vil du også bli ferdig med lånet ditt tidligere. Beste refinansiering av smålån får du ved å søke hos långiverne som vi har listet på denne siden. Slik kan du få tilbud fra flere banker og långivere og velge det tilbudet som gir de beste betingelsene for deg. 

Vanlige spørsmål og svar

Dette er et mindre beløp som du låner, som regel med en kort nedbetalingstid. Et slikt lån benyttes ofte for å kjøpe noe du ikke har penger til nå, eller som et lån for å ordne opp i økonomien. Størrelsen på smålån er under 50 000 kroner.

Hvis du har flere mindre lån kan det være lønnsomt å refinansiere lånene i et samlet lån. Dette lånet kan enten være et større forbrukslån eller forbrukskreditt. Det kan også være muligheter for å bake flere lån inn i boliglånet.

For å få orden og oversikt over økonomien er det smart å samle dyre smålån og kreditter som du har i et større lån. Samler du alle lånene dine betaler du bare en regning i måneden og du får som regel bedre rentebetingelser enn hva du hadde tidligere. Slik kan du også få muligheten til å nedbetale lånet raskere enn om du hadde flere lån med en høyere rente.

Ønsker du å kvitte deg med mindre lån, men ikke har muligheten til å nedbetale dem med dine løpende inntekter, er løsningen å refinansiere dem. Dette kan du gjøre ved å ta opp et nytt og større lån, eller ved å søke om forbrukskreditt eller et lån med sikkerhet.

Nei. I Norge er alle som tilbyr og gir lån lovpålagt å gjennomføre en kredittsjekk av den som søker om lån. Finanstilsynet kontrollerer at dette blir gjort, og et slikt tiltak er både av hensyn til den som søker om lån og til de som låner ut pengene.

Nei, uansett hvor god økonomi og betalingsevne du har vil du få avslag på lånesøknaden din hvis du har en eller flere betalingsanmerkninger. For bankene er det en risikofaktor om du har betalingsanmerkning, og et signal om et mulig fremtidig tap på lånet.

Du får ofte svar på en slik søknad i løpet av kort tid. Svar om lån og signering på nettet med BankID kan skje rimelig raskt. Imidlertid er det ikke slik at du har pengene på kontoen din med en gang. Det kan ta et par virkedager å overføre pengene.

Denne typen lån har en nominell rente som er høyere enn på større lån. Renten kan være ganske lik rentene på kredittkort. Renten settes også individuelt og avhenger av størrelsen på lånet. Den er ofte lavere jo større lånet er. Det er også verdt å merke seg at den effektive renten blir høy på smålån. Grunnen til det er at etableringskostnader og månedlige termingebyrer utgjør en stor del i forhold til selve lånebeløpet. Muligheten for å få billig lån er størst dersom du søker hos flere banker.

Det varierer. Har du behov for et smålån som du skal nedbetale fullt og helt neste gang du får lønn, er det bedre å bruke et kredittkort. Det er det to grunner til. For det første slipper du etableringskostnaden på smålånet, og for det andre så slipper du rentekostnaden. Rentene på et smålån løper fra den dagen lånet utbetales. På et kredittkort er bruk rentefritt frem til forfall på fakturaen. For kortsiktige lånebehov er det bedre å bruke et kredittkort ettersom lånet er rentefritt frem til forfallsdato, og at det ikke er noen etableringskostnader.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden