SMS lån

Selv om SMS lån ikke er veldig vanlig i Norge ennå, har vi enkelte aktører som gir deg denne typen mobillån. Hovedformålet til et sms lån er at pengene utbetales raskt, noe som er mulig på grunn av små lånebeløp.

I Sverige og Danmark er dette en av de mest populære lånemetodene, spesielt for dem som ønsker raske midler på konto. Man kan selvsagt ikke søke om større beløp, slik som tradisjonelle forbrukslån tilbyr, men våre naboer tyr med dette lånet til de som trenger lån på dagen – og aller helst på minuttet.

I Norge får du imidlertid ikke nødvendigvis lån på dagen. Det blir gjort kredittvurdering i forkant av utbetaling, og man må regne minimum en virkedag før midlene er på konto.

Omtale
Lånebeløp
Løpetid
Gebyrer
Ferratum
1 000-30 000 kr
12 mnd
Etablering: 0,- kr
Termin: 0,- kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 258,02% - 20 000,- over 1år - Tot. 33 550,-
KlikkLån
10 000-40 000 kr
72 mnd
Etablering: 695,- kr
Termin: 45 kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-.
Folkia
1 000-20 000 kr
12 mnd
Etablering: 350,- kr
Termin: 30 kr
AnnonseEksempel: Eff.rente fra 79%, kr 15 000 o/1 år, totalt kr 20 195.
L'EASY
10 000-50 000 kr
72 mnd
Etablering: 695,- kr
Termin: 45 kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-
Thorn
10 000-50 000 kr
72 mnd
Etablering: 695,- kr
Termin: 45 kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-

I våre naboland skyldes altså populariteten til SMS lån at pengene ofte kommer inn raskt etter du har søkt. Det gjør at selv om slike lån ofte er relativt kostbare, fungerer de bra som en nødløsning dersom man havner i en akutt situasjon og behøver penger. Faktisk har vi sett at man kan man få et sms lån på dagen.

SMS lån er benevnelsen på lån som enten tas opp gjennom en SMS, eller et lån som verifiseres gjennom telefonen.

I Norge kan man få enkelte varianter av SMS lån. I vår tabell ser du våre anbefalinger.

Den nominelle renten er ikke nødvendigvis høyere enn andre forbrukslån, men den effektive renten kan bli langt høyere. Grunnen til det er at lånebeløpene er små, og at gebyrene dermed, forholdsvis, blir høyere. Låner du så lite som 1000 kroner, og lånet har et etableringsgebyr på 300 kroner er allerede den effektive renten høy.

Slik er SMS lån i Norge

SMS lån med mobilenDet er ikke alt for mange som tilbyr forbrukslån via SMS i Norge, men vi har funnet flere alternativer vi har listet opp overfor. Vanligvis er den øvrige lånegrensen for lån på SMS på kr 20 000, men enkelte aktører lar deg låne noe mindre, og noen en del mer. I utgangspunktet kunne man bare søke om lån på 1000 kroner – men da var det ekstremt viktig at man var rask å betale tilbake, ettersom den effektive renten for slike lån kan være på flere hundre prosent. Det kan det naturligvis også i dag, og vi ber alle være oppmerksomme på dette og betale tilbake så fort som mulig.

Merk: Det som gjør små lånebeløp dyre, er først og fremst at det også finnes et oppstartsgebyr for de fleste lån. Om du så trenger så lite som en tusenlapp, betaler du likevel dette gebyret på toppen.

I motsetning til vanlige forbrukslån er det nemlig ofte meningen og tilrettelagt for at man skal nedbetale et SMS-lån i løpet av en måned. Derfor er det viktig å være klar på at man skal betale den gjelden man har tatt opp, noe som betyr at SMS-lån ikke er for alle. Har man en disiplinert økonomi er det med andre ord ingenting i veien for å søke. Man må også være oppmerksom på at de fleste bankene som tilbyr slike lån vil innføre en strafferente dersom lånet ikke er nedbetalt til riktig tid, noe som kan bety enda større utgifter for din del.

Sammenlign: I tabellen ovenfor ser du lånegivere som har store likheter med tilbydere av SMS lån i våre naboland. Her ser du etableringsgebyr, effektiv rente, lånebeløp og et renteeksempel.

Nye SMS lån

Vi har fått forespørsler om vi kan lage omtaler av nye sms lån på det norske markedet. Dog er det slik, som vi allerede har vært inne på, at vi ikke har nøyaktig samme låneprodukt i Norge som i Sverige. Derfor er det alternativene i listen ovenfor som er de beste i Norge akkurat for tiden. Dersom dette skulle endre seg, og det skulle komme bedre alternativer på markedet, er vi selvsagt de første til å gjøre endringer her.

Utbetaling i helger

En annen årsak til den enorme populariteten disse smålånene har hatt, er at du kan få utbetalt beløpet også i helger. Det vil du i visse tilfeller også kunne her i Norge.

Du får ikke sms lån med betalingsanmerkning

Dersom du har betalingsanmerkninger vil du ikke kunne få et sms lån. Som vi nevnte innledningsvis vil det bli foretatt en kredittvurdering av deg som lånetaker. Dersom du ikke validerer i den prosessen, får du heller ikke lån. Du kan imidlertid lese vår artikkel om hvordan du kan låne penger med betalingsanmerkninger.

Dette er ytterst viktig når det kommer til sms lån. Som vi kommer litt tilbake til under fordeler og ulemper, er dette et lån med høy tilgjengelighet. Det er derfor svært viktig med strenge rammer og retningslinjer.

Søke om sms lån

Men hvem kan egentlig søke om slike lån? Ettersom det stort sett er snakk om relativt beskjedne summer – i alle fall om man tar andre norske forbrukslån i betraktning – så er søkekriteriene for slike lån relativt overkommelige for folk flest.

Aldersgrensen på de fleste SMS-lån er 20 år, men vi har også sett enkelte aktører låne ut til 18-åringer. Det eneste man må tenke på er at de fleste bankene utfører kredittsjekker av de som søker, og derfor nytter det ikke å tro at man får gjennomslag på søknaden dersom man har betalingsanmerkning(er) fra tidligere misligholdte lån eller andre inkassosaker. Det er naturligvis også et inntektskrav, men dette kravet er variabelt. Kravet til inntekt og øvrige restriksjoner er dessuten for din egen sikkerhet, og det er naturligvis satt begrensninger slik at færrest mulig skal få problemer fordi de i en periode trengte raske lån.

Fordeler:

  • Mulig å låne små beløp
  • Eneste lånealternativ som kan gi deg lån på dagen

Bakdeler:

  • Høy kostnad sett i forhold til lånebeløp
  • Øker «impulsshandling»
  • Fremstår som litt for tilgjengelig

Alternativ til sms lån: kredittkortet

Dersom du ser etter alternativer til sms lån, er det én opplagt metode som virkelig peker seg ut. Kredittkort har nemlig de fleste funksjoner et sms lån har, og ofte et godt alternativ nettopp fordi det kan bli billigere for deg. Et kredittkort har rentefrie dager; faktisk like mange rentefrie dager som løpetiden er på enkelte sms lån. Så her kan du spare ganske mye, forutsatt at du betaler innen forfall (og de rentefrie dagene) selvsagt. Du vil også ha en mer fleksibel løsning i og med at du kan bruke kreditten du har tilgjengelig slik du selv vil.

Det du imidlertid ikke kan, er å få innvilget et kredittkort eller lån på dagen, ei heller utbetaling i helgene.