SMS lån

Selv om SMS lån ikke er veldig vanlig i Norge, har vi enkelte aktører som gir deg denne typen mobillån. Hovedformålet til et sms lån er at pengene skal utbetales raskt, noe som er mulig på grunn av små lånebeløp.

Omtale
Lånebeløp
Løpetid
Gebyrer
Folkia
1 000-20 000 kr
12 mnd
Etablering: 350,- kr
Termin: 30 kr
AnnonseEksempel: Eff.rente fra 79%, kr 15 000 o/1 år, totalt kr 20 195.
KlikkLån
10 000-40 000 kr
72 mnd
Etablering: 695,- kr
Termin: 45 kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-.
Ferratum
1 000-30 000 kr
12 mnd
Etablering: 0,- kr
Termin: 0,- kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 258,02 % 20 000,- 1 år Kost 13 550,- inkl. 12,5% uttaksavg. Nom.rente p.å. 103,4% Tot 33 550,-
Thorn
10 000-100 000 kr
72 mnd
Etablering: 695,- kr
Termin: 45 kr
AnnonseEksempel: Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-
Santander smålån
10 000-70 000 kr
5 år
Etablering: 0,- kr
Termin: 0,- kr
AnnonseEksempel: 45 000 o/3 år, eff. rente 15,96%, tot 55 818 kr.

SMS lån med mobilenI Sverige og Danmark er dette en av de mest populære lånemetodene, spesielt for dem som ønsker raske midler på konto. Man kan selvsagt ikke søke om større beløp, slik som tradisjonelle forbrukslån tilbyr. Men våre naboer tyr med dette lånet til de som trenger lån på dagen – og aller helst på minuttet.

I Norge er man imidlertid ikke garantert et lån på dagen. Faktisk er det veldig lite troverdig, og er dessuten noe myndighetene har slått ned på. Det skal alltid gjøres kredittvurdering i forkant av utbetaling, og som regel bør det påregnes minimum en virkedag før midlene er på konto, og i de fleste tilfeller mer.

I våre naboland skyldes altså populariteten til SMS lån at pengene ofte kommer inn raskt etter du har søkt. Det gjør at selv om slike lån ofte er relativt kostbare, fungerer de bra som en nødløsning dersom man havner i en akutt situasjon og behøver penger raskt.

Hva er SMS lån?

SMS lån er benevnelsen på lån som enten tas opp gjennom en SMS, eller et lån som verifiseres gjennom SMS. Vi snakker da alltid om relativt små lånebeløp som skal betales tilbake på kort tid. I utgangspunktet ble lånene lansert som et alternativ til å få lån på dagen, på timen eller til og med minuttet.

Kan man få SMS lån i Norge?

I Norge kan man få enkelte varianter av SMS lån. Det er i dag ingen som bruker betegnelsen SMS lån i sin portefølje, men det er flere tilsvarende alternativer med små lånebeløp. I vår tabell ser du våre anbefalinger.

Er det høyere rente på disse lånene?

Den nominelle renten er ikke nødvendigvis veldig mye høyere enn andre forbrukslån, men den effektive renten kan bli langt høyere. Grunnen til det er at lånebeløpene er små, og at gebyrene dermed, forholdsvis, blir høyere. Låner du så lite som 1000 kroner, og lånet har et etableringsgebyr på 300 kroner er allerede den effektive renten høy.

Noen kjennetegn på SMS lån

Disse faktorene er typiske ved SMS-lån

  • Kan søkes ved bruk av mobiltelefon
  • Mindre beløp
  • Kort tilbakebetalingstid
  • Forholdsvis høy effektiv rente

Ordet er vel allerede blitt litt gammelmodig i Norge. Ikke bare har vi erstattet SMS med tekstmelding i offisiell norsk språkbruk, men mobiltelefonen har utviklet seg til en fullverdig datamaskin, hvor alle operasjoner som ellers kan utføres på nett går like greit med telefonen. Og nettet for sin del har utviklet seg til å bli det vanligste stedet folk søker om lån.

I Sverige og Danmark er imidlertid SMS lån et innarbeidet uttrykk som ha stått seg selv om produktet er forandret. Det er derfor ikke ukjent i Norge heller, da det vekker de samme assosiasjonene.

Utover at du kan bruke telefonen i søknadsprosessen og få det innvilget gjennom samme kanal, er det viktigste trekket ved disse lånene at det dreier seg om mindre beløp. Det skal altså være mulig å betale en presserende verksted-regning for få ut bilen din eller kjøpe slalåm-utstyr til barna, men ikke en bruktbil. Da må du ty til et ordinært forbrukslån eller et billån med pant i objektet.

I markedsføringen legges det vekt på rask behandling og rask utbetaling av lånet. Ideen bak er at det ikke er nødvendig med så grundig behandling og prosedyrer for mindre beløp. Hvis du er i akutt mangel på kontanter, og det er en kostnad som ikke kan vente, skal det være mulig å ordne med en tekstmelding til en långiver. Det innebærer ikke at det ikke vil bli tatt en ordinær kredittvurdering.

Et SMS lån betinger som regel rask nedbetaling. Du får pengene du trenger for øyeblikket og betaler dem tilbake så fort du kan, gjerne allerede neste lønningsdag eller ved utbetaling av feriepenger. Jo mindre lån, desto kortere tilbakebetalingstid er regelen.

Lave lånebeløp har som regel alltid en høy effektiv rente. Långiver skal opplyse om dette før du skriver under på at du tar opp lånet. Grunnen til dette er ikke at den nominelle renten er høyere enn andre lån. Men ettersom etableringsgebyret ofte er det samme som på høyere høyere forbrukslån, vil dette slå spesielt ut for smålånene. Det kan resultere i effektiv rente på over 100 % p.a. for lån rundt 5 000 kroner.

Men du bør ikke la deg skremme for mye av dette. Den reelle kostnaden vil du få oppgitt i rubrikken «lånets totale omkostninger» i betalingsplanen du får oppgitt av långiveren. I Sverige har man lovfestet en høyeste effektiv rente på 40 %. Man har ikke sett behovet for dette i Norge, da den totale tilbakebetalingskostnaden på mindre lån ikke isolert utgjør et større økonomisk problem for de fleste husstander.

Hvordan fungerer disse lånene?

Ulike långivere kan ha forskjellige rutiner. Men dette er en forholdsvis vanlig måte å søke og motta SMS-lån på:

Du går inn på søknadsskjemaet på långivers side og finner et felt hvor du kan taste inn mobilnummeret ditt. Deretter trykker du på fortsett. Du vil ta motta en tekstmelding med en engangskode, som du kan føre inn i søknaden. Har du ikke noe kundeforhold hos denne långiveren fra før, må du bekrefte identiteten din med BankID.

Deretter oppgir du personalia, kontaktinformasjon og inntekter. Långiver vil da komme tilbake med eventuelle tilbud. Så er det opp til deg å godta eller avslå. Ved aksept vil pengene normalt overføres direkte til bankkonto.

Slik er SMS lån i Norge

Som nevnt er egentlig ikke dette uttrykket lenger i bruk blant finansforetakene. Vi har likevel funnet flere alternativer som godt kan kvalifisere til dette, som vi har listet opp overfor.

Det laveste lånebeløpet det er mulig å søke om, er ett tusen kroner. Men den årlige effektive renten ved lån av et så lavt beløp, vil være astronomisk. Betal tilbake denne tusenlappen så fort du overhodet kan. Det er ikke en spesifisert øvre grense for SMS lån i Norge. De svenske spesialistene på slike lån stopper gjerne på 15-16 000 svenske kroner. I Norge kan den være høyere.

Merk: Det som gjør små lånebeløp dyre, er først og fremst at det også finnes et oppstartsgebyr for de fleste lån. Om du så trenger så lite som en tusenlapp, betaler du likevel dette gebyret på toppen. Og det er som regel det samme som hvis du låner 50 000 kroner.

I motsetning til vanlige forbrukslån er det nemlig ofte meningen og tilrettelagt for at man skal nedbetale et SMS lån i løpet av én måned. Derfor er det viktig å være klar på at man skal betale den gjelden man har tatt opp, noe som betyr at dette ikke er for alle. Har man en disiplinert økonomi er det med andre ord ingenting i veien for å søke. Man må også være oppmerksom på at de fleste bankene som tilbyr slike lån vil innlede inkasso dersom lånet ikke blir nedbetalt til rett tid, noe som kan bety enda større utgifter for din del.

Sammenlign: I tabellen ovenfor ser du långivere som har store likheter med tilbydere av SMS lån i våre naboland. Her ser du etableringsgebyr, effektiv rente, lånebeløp og et renteeksempel.

Nye SMS lån

Vi har fått forespørsler om vi kan lage omtaler av nye sms lån på det norske markedet. Dog er det slik, som vi allerede har vært inne på, at vi ikke har nøyaktig samme låneprodukt i Norge som i Sverige. Derfor er det alternativene i listen ovenfor som er de beste i Norge akkurat nå.

Dersom dette skulle endre seg, og det skulle komme bedre alternativer på markedet, er vi selvsagt de første til å gjøre endringer her.

Kan du få SMS lån hvis du har en betalingsanmerkning?

Det korte og kontante svaret her er nei.

I Sverige markedsføres det med at dette er noe du kan få selv om du har betalingsanmerkninger. I Norge er det slik at du med en betalingsanmerkning er avskåret fra enhver form for kreditt. Det gjelder til og med kjøp av telefonabonnement.

Din søknad, uavhengig av hva slags kreditt du søker, forutsetter at du aksepterer en kredittsjekk. Det som står øverst på denne er hvorvidt du har fått registrert en betalingsanmerkning på ditt økonomiske rulleblad. Da vil det nærmest lyse et rødt lys, og kredittopplysningsforetaket som har samlet inn denne informasjonen vil legge til en klar anbefaling om at du ikke skal gis ytterligere kreditt. Og det gjelder selv om din økonomiske situasjon ellers er god.

Betalingsanmerkninger må derfor ryddes av veien før du søker lån. Den beste, og stort sett eneste måten å gjøre det på, er å betale ned det du skylder. Da skal den i regelen slettes umiddelbart. (Er du uenig i at du skylder pengene, må du snarest informere både kredittopplysningsforetaket og inkassoselskapet. Har du ikke tatt affære før det er gått så langt som dette, må du ofte gå til rettslige skritt).

Les mer om hva du kan gjøre med betalingsanmerkninger.

Hva kan du bruke det til?

Til tross for at konvensjonelle lån, også kalt blankolån, er en bedre løsning kostnadsmessig, er det tilfeller du ikke ønsker å vente på at søknaden blir behandlet. Det er gjerne når du trenger pengene med en gang, og det ikke dreier seg så store beløp. I så fall aksepterer du også litt større kostnader for denne kreditten.

Det kan for eksempel være trøbbel med bilen som gjør at ikke kommer deg til jobben. Noen verksteder har sine egne finansieringsløsninger, men ikke alle. Et mindre verksted kan være billigere, men ønsker kontant betaling.

Kjøleskapet eller vaskemaskinen kan gå i stykker. Det er noe vi ikke klarer oss uten i dag. Problemet må løses nå, og du kan ikke vente til neste lønningsdag.

Du er bedt i bryllup og får øye på et antrekk som selges til spottpris i butikken, og de har bare ett igjen som passer til din størrelse. Hold av plagget og sjekk på telefonen om du kan få et SMS lån.

Du kommer over en hoppe-på tur som ville halvert prisen på ferien. Det er for galt å la dette gå fra seg fordi det ikke er penger på konto. Men med en kortvarig kreditt får du ferien din, og totalt sparer du penger.

Vi anbefaler ikke SMS lån i disse tilfellene:

Kreditter er gode verktøy i mange tilfeller, men må benyttes med varsomhet. Akkurat som når du kjører bil, kan det gå galt hvis du ikke følger noen enkle kjøreregler. Når det gjelder særlige raske lån, er det viktig å ikke la seg rive med av øyeblikket og låne på ren impuls.

Det gjelder for eksempel når du skal til å kjøpe noe du ved nærmere ettertanke innser at du egentlig ikke behøver. Hvis du stopper opp et øyeblikk og ser deg selv en måned etter at du har foretatt kjøpet; har jeg hatt bruk for dette?  Det ekstra sekundet du bruker til å tenke deg om gjør at du sparer mye penger.

Lån heller ikke penger når du er påvirket av alkohol. Ja, det er kanskje opplagt, men det kan du ha glemt etter det ene glasset for mye. Du lar deg rive med på en barrunde eller mens du er på ferie. Dømmekraften svekkes og du låner penger for å fortsette moroa. Da er det bedre å ta ut det du trenger på forhånd, og sette grensa der.

Hvis du låner penger til å spille med, bør du også snarest slutte med det. Finansforetak har i prinsippet ikke lov til å låne ut penger til dette formålet, men de kan jo ikke kontrollere det så lenge det ikke skal overføres direkte til kasinoets konto.  Å spille pengespill, også kalt gambling, er den raskeste og mest effektive måten å bli kvitt penger på. Det kan også skape et avhengighetsproblem.

Elsker du å shoppe? Her kan det fort gå litt for mye på romjulssalget eller Black Friday. Unngå å ta opp lån under slike omstendigheter. Gi i stedet deg selv en «kredittramme» ut fra det du faktisk har råd til, før du legger av gårde. Hvis du vet du har problemer med å begrense deg, legger du igjen kredittkort og mobiltelefon hjemme og bruker kun medbrakte kontanter.

Avslutningsvis bør du tenke over om ferieturen er verd pengene dersom du må låne penger til den. Med mindre du da har mulighet til å nedbetale den i løpet av noen få dager. Hvis det er en gunstig pris på sommerferien, og du bestiller i april, bør du gjerne ha den nedbetalt før du reiser. Slike ting er det surt å betale på i ettertid.

Kredittkort som alternativ

Har du et kredittkort med disponibel kreditt, vil det normalt kunne oppfylle de samme behovene som et lite lån på dagen. Det vil være penger på det til å betale denne månedens husleie, bilreparasjonen eller vaskemaskinen som gikk i stykker.

Det er helt vanlig å ha et kredittkort i tillegg tilvanlig debetkort. Brukt på den rette måten, oppfyller det stort sett de samme formålene som du ville brukt et sms-lån til. Dersom du er en av de få som ikke disponerer et kredittkort, stiller saken seg selvfølgelig annerledes. Det kan også være at du har overtrukket kredittkortgrensen, men i slike situasjoner vil vi fraråde ytterligere gjeldsopptak.

Kredittkortene har gjerne den fordelen at de tilbyr rentefri utsettelse fram til beste måneds faktura forfaller, altså 45-50 dager. Når du uansett skal betale det ned så fort som mulig, kan bruk av kredittkort være å foretrekke framfor et lån med høye gebyrer. SMS lån er imidlertid et alternativ der denne muligheten ikke foreligger. Du får for eksempel ikke innvilget et kredittkort på kort varsel.