Smålån


Det finnes svært mange tilbydere av forbrukslån på det norske markedet, men felles for de fleste er at de tilbyr lån inntil flere hundre tusen kroner. Etableringsgebyret er ofte det samme enten du ønsker å låne 30 000 kroner eller det tidobbelte, noe som i praksis betyr at det er lite lønnsomt å søke om mindre lån hos disse aktørene.

Heldigvis finnes det en del banker som tilbyr tilpassede lån for deg som behøver et lån av mindre størrelse. Disse lånene har i grunn det samme utgangspunktet som et vanlig forbrukslån, men omtales ofte som smålån så lenge maksimalt lånebeløp er 50 000 kroner. Smålån, som også kan bli omtalt som mikrolån og minilån, passer ofte veldig godt for deg som er ute etter et lite lån, men vær også oppmerksom på at den effektive renten kan være høy.

Gode grunner til å velge et smålån

En enkel huskeregel for deg som skal søke forbrukslån er at – dersom du skal låne under 50 000 kroner, så velger du et smålån. For lån over denne summen er det nødvendig med et vanlig forbrukslån, men du vil som regel slippe billigere unna dersom du velger et smålån for de mindre summene. Dette fordi både etableringsgebyret samt renten settes lavere, ettersom det er en mindre risiko for bankene å låne ut mindre summer.

I tillegg til det overnevnte, så vil man med et smålån kunne få en langt raskere utbetaling. Det er ikke alle banker som kan garantere at pengene er inne på konto dagen etter at søknaden har blitt godkjent, men for de fleste smålån i Norge er dette nærmest standard praksis. Skal du søke om et lite smålån kan du dessuten sende inn søknaden via SMS, og i enkelte tilfeller har vi hørt om søkere som har fått utbetalt pengene på konto kun timer etter at søknaden ble innvilget.

Enklere søkekriterier

ForbrukslånMens enkelte forbrukslån har ganske så strenge søkekriterier, så har pipen en helt annen lyd for smålån. Her kan du skaffe deg et lån på inntil kr 50 000 allerede når du er fylt 18 år (selv om en del aktører krever at du er 20 år) og uten at du behøver å tjene flere hundre tusen kroner i året for å få søknaden innvilget. Det eneste du behøver å tenke på, er at du heller ikke vil få et smålån dersom du har betalingsanmerkninger. Det blir nemlig utført en kredittsjekk av deg når du søker, og slike anmerkninger vil slå veldig negativt ut på søknaden din.

Slik søker du

Et smålån søker du enklest om på nettet, og du kan via portalen vår enkelt finne frem til de mest anbefalte smålånene på det norske markedet. Som regel tar det mindre enn et par minutter å fylle ut søknaden, og banken behøver ikke å vite hva du trenger pengene til. Husk bare at renten på slike smålån ofte kan være ganske høy – spesielt for de minste lånene. Dette fordi at det er meningen at man skal betale tilbake gjelden innen veldig kort tid, kanskje i løpet av bare en måned eller to. Følg med på nedbetalingsplanen din, ellers så kan det komme til å koste deg dyrt!

Sammenlign smålån og mikrolån her hos NorskKreditt.no for å se hvilke selskap som tilbyr lånet som passer deg best. Vi anbefaler først og fremst å se på hvilke beløp de forskjellige selskapene kan låne ut, for deretter å se på låneeksempel, effektiv rente, nedbetalingstid og mer. All denne informasjonen finner du hvis du klikker på «info» for hver respektive aktør.