Smålån

Det finnes svært mange tilbydere av forbrukslån på det norske markedet, men felles for de fleste er at de tilbyr lån inntil flere hundre tusen kroner. Noen aktører har imidlertid spesialisert seg på små lån med mindre beløp, og vi har samlet de i listen vår nedenfor. Vi anbefaler at du også leser omtalen av hvert selskap – i omtalen finner du blant annet selskap- og kontaktinformasjon. Sammenlign smålån her:

Disse lånene har i grunn det samme utgangspunktet som et vanlig forbrukslån, men omtales ofte som smålån så lenge maksimalt lånebeløp er 50 000 kroner. Smålån, som også kan bli omtalt som mikrolån og minilån, passer ofte veldig godt for deg som er ute etter et lite lån, men vær også oppmerksom på at den effektive renten kan være høy.

Gode grunner til å velge et smålån

Smålån er gjerne låneformen som kommer dårligst ut, og det er en god grunn til det. Jo mindre et lån er, dess høyere blir gjerne den effektive renten. Dette skyldes at de statiske kostnadene – som spesielt etableringsgebyr, men også termingebyr og den nominelle rente – blir høyere i forhold til et større lån.

Eksempel:

  • Du låner 5000 kroner. Etableringsgebyret er på 350,-, termingebyr på 30,- og nominell rente på 16%. Du låner i 12 måneder. Den effektive renten blir da 49,95% og lånet har totalt kostet 5 515 kroner.
  • Du låner 80 000 kroner. Etableringsgebyret er på 350,-, termingebyr på 50,- og nominell rente på 18%. Du låner i 12 måneder. Den effektive renten blir da 21,81% og lånet har totalt kostet 87400 kroner.

Til tross for at det minste lånet bare var på 5000 kroner, hadde samme etableringsgebyr som det større lånet og i tillegg både mindre termingebyr og en bedre rente, ble den effektive renten skyhøy i forhold. Dette skyldes da at etableringsgebyret og termingebyr, som i seg selv er små beløp, er såpass store i forhold til det lille lånebeløpet, at effektiv rente blir dratt skyhøyt opp.

På grunn av at de statiske kostnadene er så høye, kan det vel ikke lønne seg med denne formen for lån? Vel, det er ikke så svart-hvitt. I utgangspunktet kan man jo si at det ikke lønner seg å ha lån i det hele tatt, men man blir likevel sett på som «fornuftig» når man overbyr takst og kjøper seg hus for flere millioner kroner og må betale gjeld til man er nærmere pensjonsalder. Kan det ikke være tilfeller hvor man kan være minst like «fornuftig» når man tar opp små lånebeløp også?

Norsk Kreditt presenterer: Eksempler satt på spissen!

  1. Du har vært uten jobb lenge, og er endelig kalt inn til intervju og du ønsker å gjøre et godt inntrykk. Du trenger en ny dress og kanskje et belte og noen pene sko. Hårklipp også, kanskje? Men du har ikke penger. Du tar opp et smålån, som du kjapt nedbetaler ettersom du får fast jobb. Kanskje takket være investeringen i den nye, flotte dressen?
  2. Det slites på forholdet med personen du virkelig ønsker å dele livet ditt med. Dere finner ut av at det kanskje er verdt å ta litt fri fra hverdagens stress og mas, og kaste dere på en ferietur. Men dere har ikke penger til det. Du tar likevel opp et lite lån og dere reiser på ferie – en tur det viser seg å være vel verdt å investere i. 20 år senere har dere tre velskapte barn og et lykkelig ekteskap. Snakk om avkastning!
  3. Du er en kløpper på bil, og kommer over det som må kalles et «steal». Men du har ikke råd. Og det er så surt, for du vet at du kan flippe bilen og tjene noen titusener om et par måneder. Kanskje du kan regne på lønnsomheten med et lån, dersom du anser risikoen for å tape penger på bilen er liten?

I tillegg til de overnevnte eksemplene, vil man med et smålån kunne få en langt raskere utbetaling – og det er nok den største grunnen til at folk velger denne lånetypen. Så kan man selvsagt diskutere om det i seg selv er positivt. Vi vil fraråde deg å søke på slike lån, dersom det kun er raske penger som er motivasjonen bak lånet. Skal du søke om et lite smålån kan du dessuten sende inn søknaden via SMS, og i enkelte tilfeller få lån utbetalt på dagen.

Enklere søkekriterier

ForbrukslånMens enkelte forbrukslån har ganske så strenge søkekriterier, så har pipen en helt annen lyd for smålån. Her kan du skaffe deg et lån på inntil kr 50 000 allerede når du er fylt 18 år (selv om en del aktører krever at du er 20 år) og uten at du behøver å tjene flere hundre tusen kroner i året for å få søknaden innvilget. Det eneste du behøver å tenke på, er at du heller ikke vil få et smålån dersom du har betalingsanmerkninger. Det blir nemlig utført en kredittsjekk av deg når du søker, og slike anmerkninger vil slå veldig negativt ut på søknaden din.

Hvor mye kan man låne?

Det er en del feil informasjon rundt hvor mye man kan låne i Norge. De fleste vil si at du kan låne fra 5000 til 600 000 kroner i forbrukslån. Dette er ikke helt riktig. For det første er det bare én forbruksbank i Norge som gir ut så mye som 600 000 kroner i lån – det er Bank Norwegian. Alle andre tilbyr, per nå, lån opp til maks en halv million kroner.

Når det gjelder det minste lånebeløpet man kan låne her til lands, kan man faktisk låne så lite som 1000 kroner. Vi vil dog minne om regnestykket lenger opp i artikkelen, som viser hvor mye høyere den effektive renten blir når beløpene blir lavere – ofte er nemlig etableringsgebyr og termingebyr de samme her som om du ville tatt et høyere lån.

Slik søker du

Et smålån søker du enklest om på nettet, og du kan via portalen vår enkelt finne frem til de mest anbefalte smålånene på det norske markedet. Som regel tar det mindre enn et par minutter å fylle ut søknaden, og banken behøver ikke å vite hva du trenger pengene til. Husk bare at renten på slike smålån ofte kan være ganske høy – spesielt for de minste lånene. Dette fordi at det er meningen at man skal betale tilbake gjelden innen veldig kort tid, kanskje i løpet av bare en måned eller to. Følg med på nedbetalingsplanen din, ellers så kan det komme til å koste deg dyrt!

Sammenlign smålån og mikrolån her hos NorskKreditt.no for å se hvilke selskap som tilbyr lånet som passer deg best. Vi anbefaler først og fremst å se på hvilke beløp de forskjellige selskapene kan låne ut, for deretter å se på låneeksempel, effektiv rente, nedbetalingstid og mer. All denne informasjonen finner du hvis du klikker på «info» for hver respektive aktør.