Mange hensyn å ta når du ønsker lån til bilkjøp

Når du har bestemt deg for å kjøpe bil er det sikkert flere tanker du har hatt i hodet. Skal kjøpes finansieres helt eller delvis, og hvor er det best å ta opp lån til bilkjøp? Hos Norsk Kreditt hjelper vi deg med prosessen, og du får en oversikt over billig billån og beste billån, raskt og enkelt.

Lån tilpasset for deg
Lån tilpasset for deg

Vi samarbeider med de mest seriøse aktørene innen bilfinansiering for å gi deg det tilbudet som passer din økonomi og ditt lånebehov best mulig. Husk at lån til bil kan bli dyrt, og det er en stor fordel om du også har en del kunnskap om biler.

Det er nemlig ikke bare lånet som i kroner og øre kommer til å koste, men også det faktum at bilen taper seg i verdi på sikt. Har du kunnskap om bilen, kan du imidlertid spare deg for mange tusen kroner ved at du unngår de dyreste verkstedregningene.

billån til familiebil

Hvordan fungerer billån?

Et lån til bilkjøp fungerer som et boliglån. Når du kjøper bilen utbetales lånet med pant eller sikkerhet i bilen. Deretter betaler du ned på lånet hver måned. Et lån til bil er normalt mindre og har høyere rente enn et boliglån.

Dette er billån

Når du kjøper bil, er det mest vanlig ta opp et lån for å finansiere dette. Det vil si at du tar opp et lån på deler av eller hele kjøpesummen. Sikkerheten for dette lånet er bilen. Den blir panteobjektet og det noteres en heftelse på bilen i løsøreregisteret i Brønnøysund i forbindelse med utbetalingen av lånet.

Andre lån ved kjøp av bil

Hvis det ikke tas opp lån med pant i bilen, velger mange som har ledig sikkerhet i fast eiendom, å ta opp lånet til bilen med pant i bolig. Dette sikrer deg en lavere rente på lånet, men du skal være bevist på hvor mange år du nedbetaler dette lånet på.

Når du skal kjøpe bil er det ikke nødvendigvis et alminnelig lån til bil som er det beste. Om kjøpesummen er lavere, som ved bruktbil, kan det være lønnsomt å ta opp et forbrukslån eller kaskofritt lån.

Derfor anbefales det å ta det som et eget lån istedenfor å bake det inn i boliglånet, og betale det ned på like kort tid som om det hadde vært et billån. Renten på dette vil være høyere, men du slipper å tinglyse heftelser på bilen og ha dyr kaskoforsikring.

Dermed kan lånet totalt sett bli billigere. I praksis kan du ende opp med å betale ned på lånet selv etter at bilen har gått ut av ditt eierskap.

Sånn søker du enkelt om lån til bil

Når du søker om lån til bil kan du velge å søke DnB-, Santander-, Gjensidige-, Sbanken-, Nordea- og NAF-billån. Søknadsprosessen for bilfinansiering blir mer tilpasset ditt behov, i tillegg til at det er mye enklere om du søker gjennom NorskKreditt.

Din søknad sendes til de beste långiverne, og dermed kan du få svar på søknaden om billån i Dnb og billån i Gjensidige i en og samme prosess. Det samme gjelder billån i Sparebank 1. En enkel måte å få oversikt på før du søker, i tillegg til at du enkelt finner den estimerte månedskostnaden via vår billånkalkulator.

Eksempel på bruk av billån

For å få lån til kjøp av bil må du være 18 år. Noen opererer med egne billån for unge. Når du søker behøves bekreftelse på inntekt med lønnsslipp eller en arbeidsavtale som bekrefter inntekten din.

Går du med planer om bilkjøp kan det være greit å søke om finansieringsbevis. Finansieringsbeviset er gyldig i en måned og er et lånebevis som viser hvor stort lån du kan få. Dermed kan du slå til når bilen dukker opp og ikke ta finansieringsforbehold.

Dette behøver du for at billånet skal utbetales

Når du har funnet bilen din skriver du en kjøpekontrakt og ordner med salgsmelding/midlertidig vognkort. Har du fått innvilget lån signeres lånedokumentene inkludert gjeldsbrev og salgspant med Bank-ID.

Når dette er i orden utbetales lånet. Først slettes eventuelle heftelser, deretter går resten til selgeren. I lånesummen kan både kjøpesummen og omregistreringsavgift inngå.

Flere typer finansiering av bil

Bilfinansiering kan du privat ordne som lån til bil eller leasing. Det samme kan du søke om dersom du har bedrift. Dermed kan alt fra lastebil, til bobil og motorsykkel finansieres med billån.

Går det an å refinansiere billån?

Mange lurer på om de kan flytte billån for å refinansiere billånet. De fleste banker gjør ikke det, selv om enkelte finansieringsinstitusjoner åpner opp for dette. Har du et lån til bil fra tidligere blir dette uansett en individuell vurdering.

Generelle betingelser for lån til bil

Alle som låner til bil vil ha en god billånrente. Dette gjelder uavhengig om det er et billån til elbil, billån til bobil eller et Tesla-billån. Du ønsker et lån med lavest effektiv rente. Hvilke priser du får på lånet kommer an på hvor mye egenkapital du har.

Det er også enklere å få et større lån desto mer egenkapital du har. En nyere bil vil naturligvis føre til et større lån, som igjen betyr lengre nedbetalingstid. Normalt opereres det med inntil 10 års nedbetalingstid.

Vilkår og betingelser er viktig, og lavest rente får du på lån med pant i bilen. Da må du ha full kaskoforsikring. Har du en bilforsikring som dekker verdien på bilen fungerer dette som en låneforsikring om uhellet er ute.

Du kan gebyrfritt foreta en tidlig nedbetaling på billånet. Har du tatt opp et kaskofritt lån til bilkjøpet er det ingen låneforsikring i dette, og dermed får du renter tilsvarende forbrukslån.

Grønne billån

De fleste store banker har nå egne ordninger for de som ønsker seg en miljøvennlig bil. Det behøver ikke være elbil eller hybrid, men den må ha et lavt utslipp av karbondioksid. Helst skal det være lavere enn 100g/km som forutsetning for å kunne kvalifisere for et grønt billån.

Det er egne lister over biler og modeller som oppfyller kravet til å være miljøvennlig. Sjekk disse hvis du er tvil om en bil det er aktuelt å kjøpe. Rentefordelen med grønne billån kan være mellom 0,5 og 1 prosent. Samtidig «kjøper» du deg god samvittighet.

Ofte stilt spørsmål og svar

Dette er et lån du tar opp for å finansiere kjøpet av en bil. Dette lånet tas normalt med sikkerhet i bilen, men du kan også låne til bilkjøp ved å ta pant i andre sikkerhetsobjekter eller uten sikkerhet.

Du søker enklest om lån til bil på nettet hos en finansieringsinstitusjon eller via NorskKreditt. Så er det privatøkonomien din uten betalingsanmerkninger som avgjør størrelsen på lånet.

Hvor mye du får i lån kommer an på økonomien din. Det er basert på inntekt og andre lån du har. Videre om du har medlåntager, størrelse på egenkapitalen og ønsket nedbetalingstid på lånet.

Et lån til bilkjøp fungerer som et boliglån. Når du kjøper bilen utbetales lånet med pant eller sikkerhet i bilen. Deretter betaler du ned på lånet hver måned. Et lån til bil er normalt mindre og har høyere rente enn et boliglån.

Nei, så lenge det er sikkerhet i bilen så er ikke et slikt lån et forbrukslån. Låner du uten pant i bil er det forbrukslån og da er det lignende betingelser på lånet.

Dette er lån som gis til kjøp av miljøvennlige biler som ikke bare går på bensin eller diesel. Det vil si el-biler og hybridbiler.

Det er et lån uten sikkerhet i bilen. Den eneste forsikringen du behøver er ansvarsforsikring. Dette er et lån som ligner veldig på et forbrukslån når det kommer til rentebetingelser og lignende.

Det billigste billånet er det som gir deg den laveste månedlige kostnaden med den laveste effektive renten.

Det beste billånet er det som gir deg ønsket lånebeløp og nedbetalingstid. Samtidig som nominell rente, termin- og etableringskostnader gir deg den laveste effektive renten.

Start med renten og se hvor du får lavest effektiv rente. Dernest må du også se på om du får lånt så mye du vil, hvor lang nedbetalingstiden er, eventuelle egenkapitalkrav og om du må ha kaskoforsikring.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden