Tilbake til nyheter

Google Pay i Norge

Google Pay NorgeEtter at iPhone-brukere fikk sin løsning for kontaktløs betaling med telefonen i sommer, følger Android etter. Betalingsløsningen Google Pay gjør det mulig for deg med dette operativsystemet kun å vifte med mobilen din foran betalingsterminalen, og gå videre.

Du må ha en android-telefon med nfc-teknologi som ikke er eldre enn fire år gammel for å ta i bruk løsningen. Du må også ha en bankforbindelse som tilbyr nedlasting av appen. Inntil videre gjelder det Nordea, Storebrand Bank, Sparebank Sør, Monobank og Revolut.

Etter at appen er lastet ned, kan du legge til aktuelle debet- og kredittkort du ønsker å betale med. Da kan du ved å aktivere skjermen og holde den inntil en betalingsterminal for kontaktløs betaling foreta den ønskede betalingen. For kjøp under 200 kroner er det heller ikke nødvendig å låse opp telefonen.

Sikkerheten ivaretas ved at selve kortnummeret forblir skjult i appen. Den verken lagres på telefonen eller deles med butikken.

Begrensinger med Google Pay

Som med Apple Pay er det fortsatt en del begrensinger. For det første er det kun de nevnte bankene som foreløpig tilbyr løsningen. Apple Pay på sin side har også avtale med Nordea, samt Santander Consumer Bank og Sbanken. Det er ventet at flere banker vil få det etter hvert, men alle slike forhandlinger skjer bak særdeles lukkede dører. Forbrukerne blir ikke orientert før alt er i boks.

Men giganten på finanstjenester på privatkundemarkedet, Dnb, holder seg inntil videre utenfor dette samarbeidet. De signaliserer at de for sin del satser på videreutvikling av Vipps.

En annen svakhet er at Google Pay kun støtter Visa og Mastercards løsninger for betalinger, og ikke Bank Axept som er store i Norge og dessuten rimeligere enn de to nevnte. Bank Axept har også nylig fusjonert med Vipps og BankID, så det kan kanskje forventes flere koordinerte produkter derfra.

Derimot mener Google å ha løst et problem for betaling i dagligvarebutikker. Problemer med det tidligere lanserte Apple Pay, var at det ikke kunne kombineres med alle de lojalitetsprogrammene som benyttes. I Google Pay kan det registrerte bankkortet knyttes til programmer som for eksempel Trumf.

Det jobbes også løpende med å integrere betalingsløsninger i apper som nordmenn bruker mye, som apper for kollektivtransport.

Google-sjefen for betaling i Europa, Midt-Østen og Afrika, Florence Viss, skryter forresten av nordmenns bruk av teknologi. Hun mener de er mer avanserte enn amerikanerne. Norge er land nummer 25 hvor Google ruller ut denne tjenesten.

Når det gjelder vennebetaling slik det er mulig i USA, er denne funksjonen foreløpig ikke inkludert i den norske versjonen. Det antydes at Google er interessert i avtaler med lokale aktører på dette området. På spørsmålet om det siktes til Vipps her, sier Googles representant at de snakker med «alle». For eksempel i Tyskland samarbeider de med Paypal om slike tjenester.