Oppussing det er verdt å låne penger til

Tenker du å pusse opp, men lurer på om det egentlig er verdt det? Oppussing som investering kan ha varierende resultater hvis vi tenker på økning av boligens verdi. Det avhenger både av boligens generelle tilstand og hva markedet faktisk etterspør.

Du bør også legge opp fen annen strategi hvis du pusser opp for salg eller om du fortsatt tenker å bli boende.

Så må man også tenke over hvor pengene skal komme fra. Generelt sett kan vi si at oppussing av egen bolig er et av de områdene du vil få noe igjen for pengene, selv om du er nødt til å låne dem. Det gjelder om du utvider boliglånet eller om du tar opp et forbrukslån uten sikkerhet.

Hva vil du pusse opp?

Ut fra boligens beskaffenhet, kan det tvinge seg fram enkelte prioriteringer. Er det fare for lekkasjer fra tak, bad eller kjeller bør disse tas så fort som mulig, koste hva det vil. Tap eller verdiforringelse som følge av dette vil uansett bli dyrere.

Hvis vi ser bort at det er noen umiddelbar fare for skader, er det noen områder en fornyelse kaster mer fra seg enn andre.

Badet først

Pusse opp badPå topp finner vi baderommene. Dersom det er en stund siden det er gjort noe her, er det garantert noe du vil få igjen for.

For det første forebygger du skader som kan oppstå som følge av et gammelt bad. Det er meningen at et godt bad skal vare minimum 20-30 år. Men det avhenger jo av hvor bra jobben ble gjort i utgangspunktet. Det finnes mange dårlige bad der ute. Kanskje var dette noe utbyggeren valgte å spare penger på?

Selv om det ikke er noe i veien med badet, kan det jo også være et ønske om å modernisere det. Nye behov og ønsker for fasiliteter på baderommene dukker gjerne opp.

For det andre vil en renovering av badet framkomme på takstdokumenter. Ved et salg vil dette ganske sikkert skyve prisen oppover.

Her kan du gjerne ta i litt ekstra. Tall fra eiendomsmeklerbransjen viser at man får mye igjen for moderne eller luksuriøse bad.

Så kjøkkenet

Nummer to på lista er ofte kjøkkenet. Det er litt av de samme behovene og hensynene som aktualiserer seg som for badet. Men et kjøkken krever gjerne litt mer planlegging. Hva slags kjøkken vil du ha? Vil du for eksempel ominnrede fra lukket til åpen kjøkkenløsning?

Da må du finne ut hvordan bærevegger og avtrekk fungerer. Ved å fjerne en vegg kan det bli en er fint resultat, men vil matlukten spre seg unødig mye?

Dernest bør du tenke litt på hvordan du jobber. Hvor er benkeplatene i forhold til komfyren, og hvor langt er det derfra til kjøkkenvasken? Vil det være flere som jobber på kjøkkenet samtidig, og hvordan skal en i så fall unngå at de snubler over hverandre?

Annen oppussing

Utskifting av tak er noe som ikke synes så godt, men bør likevel gjøres når tiden er inne. Det er også noe som vil bli lagt merke til når eventuelle kjøpere leser takstpapirene.

Hvis du kjenner det trekker innvendig, er det på tide å skifte ut vinduer. Her har også stilen forandret seg en del de siste årene, og du kan få adskillig mer moderne løsninger.

Men legg gjerne i litt ekstra penger for vinduer med god isolerende effekt. Det finnes også vinduer som isolerer spesielt godt mot støy utenfra, hvis for eksempel trafikken er et problem.

Noe som alltid gir god uttelling er hvis du kan foreta en ombygging som gir flere rom eller større boflate. Har du kanskje en kjeller eller et loft hvor det er mulig å lage beboelsesrom?

Ellers gir det alltid utslag hvis du setter opp en vegg slik at en ettroms leilighet blir til toroms, eller toroms forandres til treroms. Tilgang på egen garasje er også noe som alltid øker etterspørselen etter din type bolig.

Budsjettering av oppussing

Budsjett når du skal pusse oppDu må nok regne med noen hundre tusen hvis du skal foreta en skikkelig oppussing. Gjør et godt forarbeid her, slik at du har kontroll på utgiftene dine.

Se for deg det resultatet du ønsker deg, finn ut hvordan du skal få til det og hvor mye det koster. Du kan finne prislister på nettet når det gjelder innkjøpene. For selve jobben bør du innhente anbud fra flere håndverkere.

Når vi snakker om anbudsrunden, er det ikke alltid slik at du skal gå for det laveste budet. Se nærmere på hva det innebærer, og om alle jobbene du ønsker å få gjort er spesifikt inkludert. Innhent også referanser på håndverkeren før du gjør ditt endelig valg.

Dernest bør dere lage en så omfattende kontrakt som mulig. Det er viktig å sikre seg mot uventede ekstraomkostninger og unngå konflikter som måtte dukke opp.

Planlegger du å gjøre hele eller deler av oppussingen selv, bør du ta et kritisk blikk på dine ferdigheter og motivasjon til å fullføre. En halvgjort jobb øker verken verdien av eller trivselen i en bolig. Derimot er det en kontinuerlig kilde til dårlig samvittighet.

Finansiering av oppussing

Da er vi framme til det store spørsmålet: Hvor kommer pengene fra? Noen har pengene selv på sparekonto, andre flesker til når de får feriepenger og penger tilbake på skatten.

Men for deg som ikke har penger disponibelt til oppussingsprosjektet, kan det lønne seg å ta opp et lån. All den tid det er penger som går inn i egen bolig, må det regnes som en trygg investering.

Utvid boliglånet

Du kan høre med banken din om en utvidelse av boliglånet, eventuelt et tilleggslån med pant i bolig.

Et lån med sikkerhet i boligen, vil alltid ha lavere rente enn et forbrukskreditt. Du bør derfor prøve det først.

Det vil ofte gå en grense tilsvarende 60 % av boligens verdi når banken vurderer opplåning. Har du allerede et høyt boliglån, må du derfor være forberedt på et avslag. Dette er kanskje noe å tenke på for deg som kjøper bolig i den hensikt å pusse den opp.

For å få et anslag på boligens aktuelle verdi, kan du bli bedt om en oppdatert takst eller verdivurdering. Verdivurderinger kan ofte gjøres kostnadsfritt av en eiendomsmekler.

Forbrukskreditt til oppussing

Får du ikke gjennomslag for å bake oppussingen inn i boliglånet, kan du søke om et forbrukskreditt. Et lån betinger ikke sikkerhet i boligen din, og dens verdi vil derfor ikke direkte influere på din lånesøknad. Som nevnt har forbrukskreditt høyere rente enn et boliglån, men det er også et stort spekter av renter lånene imellom, og også for det enkelte lån.

Den effektive renten de tilbyr kan i utgangspunktet være fra 7 % til nærmere 30 %. Renten som du får, vil være betinget av en individuell vurdering av din betalingsevne.

Ettersom disse vurderingene kan slå ulikt ut, bør du alltid søke flere långivere for å sortere ut det beste tilbudet. På denne siden finner du linker til de fleste aktørene på markedet. Blant disse er det også noen meklere som videresender lånesøknaden din til flere utlånere samtidig. Da får du et bredt sammenlikningsgrunnlag.

Sjekk nedbetalingstiden!

Men en siste ting om forskjellen mellom boliglån og lån: Hvis du baker inn oppussingslånet i boliglånet på 20-25 år vil du betale mye lenger enn på et forbrukslån som gis på maksimum 5 år. Det gjør også at den totale kostnaden faktisk blir høyere når det betales som boliglån. Det gjeler selv om rentesatsen på forbrukslånet er betydelig høyere.

Skal det lønne seg, bør du altså øke betjeningen av boliglånet tilsvarende det du ville betalt hvis du hadde tatt lånet.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden