Se noen av de beste boliglånene på det norske markedet

Renteeksempler med utgangspunkt i lån over 2 mill. For sammenligning av boliglån og innhenting av tilbud fra flere banker for å oppnå best mulig tilbud og vilkår, anbefaler vi å bruke Penger.no.

Omtale
Nominell rente
Effektiv rente
Nedbetalingstid
2,69%
2,60
30 år
2,50%
2,53
30 år
2,95%
3,02
30 år
2,80%
2,76
40 år
2,25%
3,33
30 år
2,45%
2,52
30 år
2,65%
2,74
30 år

Så mye kan du låne til bolig

Trodde du at du kunne låne hele kjøpesummen når du skal kjøpe bolig? Da tok du feil – for det er nemlig et lovfestet krav at bankene ikke kan låne ut «alt du trenger». Dette har lenge vært gjeldende, men det er ikke mange årene siden regjeringen bestemte seg for å øke kravet om egenkapital til femten prosent. I praksis betyr det at når du skal kjøpe bolig, så er det kun 85% av kostnadene som banken kan stille opp med.

Ser vi på et helt tilfeldig eksempel der boligen koster 2 000 000 kroner, så vil man måtte stille opp med hele 300 000 kroner i egenkapital for å få lån hos banken. Dette gjelder uansett hvor man søker.

Har man ikke den nødvendige egenkapitalen, så finnes det flere løsninger rundt den. Man kan for eksempel be foreldre eller andre stille som kausjonist, hvis man er så heldige og har pengesterke familiemedlemmer. Klarer man å overbevise banken om at man er betalingsdyktig (og villig), så er det også mulig å søke om et topplån på den manglende egenkapitalen. Renten på dette lånet vil være en del høyere enn på selve boliglånet, men uansett langt mindre enn for eksempel ved et forbrukslån.

Slik er renten på norske boliglån

Er man mellom 18 og 33 år, så får man som regel svært gunstigere rentebetingelser hos norske banker enn hva «gamlingene» får. Det gjør det noe enklere å være ungt menneske på boligjakt, selv om boligprisene for tiden er relativt stive. Renten på norske boliglån ligger som oftest et sted mellom 3 til 5 prosent. Dette kan du selv sammenligne ved å se på oversikter over ulike banker som tilbyr boliglån.

Også viktig å tenke på er at boligen kan stige i verdi med årene, slik at man kan refinansiere lånet. Når boligen går opp i verdi, så synker prosenten du har i lån på boligen. Det gjør at man kan få lavere rente og nedjustere avdragene for en mer fleksibel økonomisk hverdag.

Forbrukslån som egenkapital?

En ny trend er at unge mennesker som sliter med å få boliglån på grunn av manglende egenkapital, tar opp et forbrukslån for å komme seg inn på boligmarkedet. Som regel har et forbrukslån en rente på over 15%, så mange eksperter vil mene at dette er en dårlig idé. Men hvis man setter opp en skikkelig nedbetalingsplan og ser at det faktisk kan fungere, så er det ingenting i veien for å gå for denne løsningen. Spesielt ikke hvis man har klart å spare opp en liten slant selv, slik at det ikke blir snakk om alt for store summen å dekke via et forbrukslån.