Blancolån

Et blancolån er i prinsippet det samme som et forbrukslån, og ordet brukes som oftest av våre svenske venner over grensen. Men i det siste har vi sett at stadig flere norske internettbanker har begynt å bruke begrepet for sine lån, og da tenker vi at det er på sin plass med en grundigere gjennomgang over hva et blancolån er. I Norge skriver mange «blankolån» også for øvrig.

Den største fordelen med å søke om et blancolån, er at man slipper å stille med sikkerhet. Det betyr at banken ikke tar pant i boligen eller eiendommen din, og de behøver ei eller at du stiller med egenkapital for lånet. Det betyr i bunn og grunn at den eneste sikkerheten banken har, er tallene på papiret som sier hvor mye du har tjent årene før. Dette er svært gunstig for deg som behøver raske penger på dagen, men ulempen kommer i form av de høye rentekostnadene.

Anbefalte Omtale
Axo Finans Les mer
Aconto Capital Les mer
CompareKing Les mer

For mens et boliglån kan ha en rente så lav som 3-4%, så er ofte et blancolån med en effektiv rente på mellom 10-20%. Men når man tenker på alle fordelene et slikt lån innebærer – som at man kan bruke pengene på akkurat hva man vil – så vil de fleste mene at den noe ekstra høye renten absolutt er verdt det. Har man god inntekt kan man dessuten få en rente på under 10% hos noen enkelte tilbydere.

Som alltid vil vi anbefale deg å bruke en form for anbudstjeneste som vil gi deg tilbud fra flere banker.

Fradragsberettiget og vilkår

BlancolånEn annen fordel med et blancolån, er at du kan trekke fra kostnader du har til renter og gebyrer på selvangivelsen. Det betyr at den reelle kostnaden for et lån ikke er så stor som det først kan virke som, ettersom du kan trekke fra 28% av alt du betaler i renter og gebyrer. Ser vi for oss at du betaler 10 000 i kostnader i løpet av et år, så får du hele 2800 kroner tilbake på skatten, og har dermed minimert kostnaden med blancolånet betraktelig.

Med et blancolån kan du sjeldent låne mer enn kr 400 000, og de fleste banker låner ut valgfrie summer som er langt mindre enn dette. Som regel bestemmer man nedbetalingstiden selv, men innenfor et gitt tidsrom som sjeldent er mer enn 15 år.

Søke om blancolån

Å søke om blancolån er ingen komplisert prosess. De fleste banker har moderne systemer som lar deg søke direkte via nettet, og mange vil sørge for at lånet utbetales allerede dagen etter at man søkte. Men før man søker, så gjelder det å sette seg inn i de søkekriteriene som banken har satt for sitt blancolån. De varierer ganske mye fra bank til bank, men vi skal se på noen grunnprinsipper som går igjen.

Aldersgrensen er repeterende hos alle tilbydere av blancolån. Som regel må man være minst 21, 23 eller 25 år for å søke lån, men enkelte banker har senket denne grensen til både 18 og 20 år. Videre så har man som regel et inntektskrav, som gjerne kan være på 150 000 eller 200 000 kroner. Til syvende og sist så kan man bare glemme å få innvilget søknaden om blancolån dersom man har en betalingsanmerkning – dette gir grunn for avslag hos nærmest alle banker i Norge.