Søke lån? Slik tar du opp et lån på nett

Å søke lån på nett er en stadig enklere prosess. I denne artikkelen viser vi deg hvordan og hvorfor.

Det er slutt på den tiden da man måtte finne fram dress og hatt før man gikk personlig for å søke lån i den lokale bankfilialen.

Søke lån på nett

I dag er lånet noen tastetrykk unna. Det betyr selvfølgelig ikke at du skal ta lettvint på det når du skal ta opp lån, men selve det praktiske blir ikke stort enklere. Kan du åpne nettleseren din, kan du nemlig også søke om lån.

Så sett deg ned i morgenkåpen eller slåbrokken foran datamaskinen og sett i gang.

Men du må selvsagt være bevisst og oppmerksom – en viss edruelighet bør opprettholdes under såpass forpliktende omstendigheter.

I det følgende vil vi først konsentrere oss om forbrukskreditt som er det enkleste. Deretter skriver vi litt om hva alt ekstraarbeidet som følger med når du søker boliglån.

Gjør godt forarbeid før du skal søke lån på nett

Med forarbeid mener vi at du bør vite hva du skal søke om. Du tar ikke beslutningen i det øyeblikk det første feltet med ønsket lånebeløp dukker opp på skjermen.

Så hva er lånebehovet ditt? Er det et boliglån, bør du iallfall vite omtrentlig pris på den boligen du ønsker. Er det et forbrukslån kan det være et spesielt formål med en bestemt pris.

En oppussing krever litt mer oversikt. Da bør du ha en god ide om hva materialer og arbeid vil koste, og ikke minst være sikker på at alt nødvendig arbeid er inkludert i avtalen med håndverkeren.

Ikke la ham få anledning til si – Nei, skal du ha det også? Det koster ekstra!

Tar du først opp et lån kan det være en god ide å også inkludere eksisterende smålån eller kredittkortgjeld.

Disse er som regel mer kostbare enn vanlige lån.

Og så må du selvfølgelig føle deg sikker på at du kan betjene lånet du søker om. Det er ikke bare slik at dersom långiveren kredittvurderer og innvilger og dermed er saken avgjort.

De kjenner ikke deg. Det kan være utgifter de ikke er klar over at du har. Du bør derfor lage et omstendelig budsjett med dine reelle utgifter og derav se hvor mye det er igjen av den månedlige lønningsposen til å betale på et nytt lån med.

Ha alle tall og dokumenter klare

Det er i alle fall to dokumenter alle långivere vil be om å se på når du skal søke lån på nett. De bør du ha klare i digital versjon slik at de kan lastes opp til søknaden.

Det er for det første skattemeldingen. Den kan du laste ned fra Altinn dersom du ikke har den tilgjengelig. Den siste eller de tre siste lønnsslippene er også standard.

De får du fra arbeidsgiver. Hvis du får stønad fra Nav, kan du laste ned de siste utbetalingene ved å logge deg inn fra nettstedet nav.no.

Du vil antakelig også bli bedt om en oversikt over de øvrige gjeldsforpliktelsene dine og hvor mye du betaler månedlig på dem.

Gjelden som fremkommer av skattemeldingen er ikke oppdatert for det siste året. Derfor må de påføres av deg. Unnlatelse av å gi slike opplysninger kan få konsekvenser.

Hvis du har andre inntekter i tillegg til lønn som ikke framkommer av selvangivelsen, bør du også legge fram det. Se hvor det passer inn i skjemaet du fyller ut.

Du vil også måtte angi formålet med låneopptaket når du vil søke lån på nett. Dette er i henhold til markedsføringen ikke relevant når du søker forbrukskreditt, men bankene har likevel en forpliktelse om å rapportere det til myndighetene. Det følger av den såkalte hvitvaskingsloven.

søke lån på nett

Når du sender lånesøknaden

Når du har tastet inn personalia og tall og lastet dokumentene det blir spurt etter, er det bare å trykke enter.

Men slapp av. Du har ikke forpliktet deg til noe som helst ennå. Du har bare vennlig spurt dem om de kunne være så elskverdige å gi deg et lån. Skulle de være det, står det deg fortsatt fritt å si at du ikke vil ha det likevel.

Derfor skal du slenge deg rundt og umiddelbart sende en ny søknad til en konkurrerende långiver. Det kan hende du vil få et enda bedre tilbud herfra.

Har du først gjort det en gang, går det enda fortere nå. Send gjerne søknaden fire-fem steder slik at du har noe å velge mellom.

Her er det også låneagenter som kostnadsfritt kan gjøre jobben for deg ved å sende samme søknaden til flere banker eller låneinstitusjoner. En oversikt over disse finner du her på Norsk Kreditt.

Banken behandler søknaden din

Er søknaden uproblematisk, får du svar ofte samme dagen du sendte søknaden.

Det långiverne gjør nå er å sjekke søknaden din opp mot en kredittvurdering. Det er det gjerne et kredittopplysningsselskap som foretar.

De har tilgang på en database hvor likningstallene dine de tre siste årene ligger og om det skulle være notert noen betalingsanmerkninger.

Fra sommeren 2019 vil de også sjekke et gjeldsregister som skal ha mer oppdatert informasjon om forbruksgjelden din.

Du skal alltid få en gjenpart av de opplysningene som blir gitt ut.

På grunnlag av dette får du et lånetilbud eller, hvis du ikke finnes kredittverdig, et avslag.

Du tar opp lånet

Når du skal søke lån på nett aksepterer du selvfølgelig kun et av tilbudene du får, fortrinnsvis det som gir deg den laveste renten.

Men sjekk også nedbetalingstiden og vilkårene for fleksibel betaling. Det kan hende du vil få behov for avdragsfrihet en periode hvis det kniper.

Låneinnvilgelsen skjer ved at du signerer med BankID. Du vil da få lånebeløpet inn på kontoen i løpet av få dager.

Har du ennå ikke anskaffet deg BankID, kan du kontakte selskapet som har gitt deg lån. De finner garantert en måte å løse det på.

Spesielt om lån til refinansiering

Lån til refinansiering stiller i en klasse for seg. Det gjelder lån, kredittkortgjeld eller annen gjeld du har fra før og ønsker å samle i et lån.

For det første er det lempeligere for finansinstitusjoner å innvilge til dette formålet. De kan innvilge høyere beløp og gi lenger nedbetalingstid.

For det andre er det krav til omstendelig dokumentasjon. Det skal gis presis saldoinformasjon for hver enkelt forpliktelse.

Og for det tredje vil refinansieringslånet ikke settes inn på din bankkonto, men brukes til å innfri hver enkelt forpliktelse direkte.

Det er flere långivere som har spesialisert seg på akkurat refinansieringslån. De har også mye erfaring på feltet, og kan gi deg gode råd og veiledning i forbindelse med prosessen.

Spesielt om boliglån

Her er det verdien til sikkerheten som er avgjørende og må dokumenteres. Banken vil vite hvor mye den er verdt, før de beregner hvor mye lån de vil gi. En relativt fersk takst eller verdivurdering gjør virkningen.

Du kan selvsagt søke om et forhåndstilsagn hvis du ennå ikke har et konkret prospekt du vil kjøpe.

Lånedokumenter og pantsettelsesdokumenter kan undertegnes med BankID.

Selv om du kan gjøre mye av dette på nettet, er en søknad om boliglån fortsatt noe det kan lønne seg å gjøre med et personlig oppmøte i banken.

Da kan du også få informasjon om boligmarkedet og en indikasjon på hva slags type bolig og prisklasse det er aktuelt å gi deg lån til. Vi skal heller ikke se bort fra at du kan score litt på «trynefaktoren».

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden