Det var TF Bank som står bak kredittkortene Credits Blue og Credits Gold – nå finns bare TF Bank Mastercard. TF Bank fikk sin banklisens fra Finanstilsynet i 2017. Men de har operert som finansieringsforetak siden 1984.
Foruten kredittkort har de forbrukslån, innskuddskonto og nettbankløsning tilgjengelig for sine kunder. Banken har sitt hovedkontor i Bergen, med 35 ansatte.
Banken er et datterselskap av TF Bank AB. Dette selskapet er notert på børsen i Stockholm, og har samlet en aktiv kundemasse på 2 millioner.
Utover Norge bedriver de banktjenester i Sverige, Danmark, Finland, Estland, Litauen, Latvia, Tyskland, Østerrike og Polen.
Bonus og Cashbacks – Hvordan fungerer bonus-systemet
Med Credits Blue kredittkort fulgte fordelsprogrammet Dealpass. Her fant du rabatter av forskjellig størrelse på mer enn 240 steder fordelt over hele Norge.
Blant steder du kunne få avslag ved betaling med Credits Blue fant vi forhandlere av klær, interiør, sko, maling og mer.
Dessuten var det både restauranter, hoteller og turoperatører som tok imot Dealpass. Ved innlogging på brukersiden til Credits Blue kunne man få en fullstendig oversikt over alle tilbudene.
Når du befant deg på det samme sted som du foretok handelen, kunne du bare vise fram fordelskortet når du betalte med Credits Blue-kortet ditt.
Da fikk du rabatten. Kjøpte du gjennom Internett, måtte du oppgi en egen rabattkode du har fått tildelt.
Forsikringer
Credits Blue kredittkort inkluderte reise- og avbestillingsforsikring, samt forsikring mot ID-tyveri.
Reiseforsikringen dekte medisinske utgifter og hjemtransport i tilfeller hvor sykdom inntraff i løpet av en reise.
Det var ingen øvrig grense for hvor mye som kunne dekkes. Tilsvarende tilfeller kunne også dekke for medreisende med opptil 25 000 kroner.
Denne forsikringen dekte også fullt ut kostnader som følge av evakuering i landet du befant deg, så vel i krigssituasjoner som ved naturkatastrofer.
Stadig flere tilbyr forsikring mot ID-tyveri. Credits Blue hadde en slik innebygget i kortet. Dersom noen makter å fremstå som deg på nettet, er det mulig å ta opp lån i ditt navn og vikle deg inn i problemer du kan ha bruk for juridisk hjelp til å ordne opp i.
ID-tyveri forsikringen sørgde for at du hadde telefonassistanse tilgjengelig 24 timer i døgnet. Samtidig dekte den juridisk assistanse inntil 100 000 kroner.
Du kunne også velge betalingsforsikring i tillegg. Da betalte du et lite tillegg som var proporsjonalt med det du til enhver tid skyldte på kortet. Utbetaling kunne aktiveres dersom du rammes av sykdom eller arbeidsledighet.
Det va forsikringsselskapet Gouda som leverer disse forsikringene til Credits Blue. De er igjen en del av Gjensidige.
Kredittgrense og renter
Det høyeste beløp som kunne lånes på Credits Blue er 100 000 kroner. Men kreditrammen fastsettes etter individuell vurdering.
Den nominelle renten som var knyttet til kortet lå på 1,66 % per måned, eller 19,9 % per år. Omregnet til effektiv rente utgjorde det 21,84 %.
Saldo på kortet ble rentebærende dersom den ikke betaltes full ut hver måned. Det betyr at du kunne ha inntil 43 rentefrie dager etter at du benyttet kreditten.
Gebyrer
Det var ikke så mange gebyrer på dette kortet. Varekjøp og uttak av kontanter i minibank var gebyrfritt. Du måtte heller ikke betale årsavgift.
Et valutapåslag når utenlandsk valuta omregnes til NOK måtte du imidlertid regne med. Det utgjorde 1,75 % av det aktuelle beløpet.
Få gebyrer gjorde at den effektive rente som løp på kortet lå i det beskjedne leiet. Det var ikke mange kostnader med Credits Blue, så lenge det betaltes ned.
Betingelser for å få kort
Søknad om kredittkort fra Credits Blue behandletes individuelt. Det var derfor flere ting som avgjorde om man kunne få tildelt et kort.
En av de absolutte hindringene var betalingsanmerkninger. Det gjelder kredittkort generelt og de fleste andre typer kreditt. Betalingsanmerkninger vil alltid komme fram i den obligatoriske kredittsjekken.
Det tilsvarende gjelder for inkassogjeld, skjønt denne er som regel også gjenstand for betalingsanmerkning.
Dessuten må du være fylt 18 år. Det er myndighetsalderen i Norge, og en forutsetning for å kunne ta opp kreditt.
Du må også kunne oppgi en adresse som du er registrert på i Folkeregisteret. Det viser at du har bosted i Norge.
Hertil kommer altså selve kredittvurderingen. Den kredittrammen du skal tildeles vurderes akkurat som du skulle søkt et lån på samme beløpet. Det betyr ikke noe om du faktisk bruker av den eller ikke.
Inntekten skal matche gjeldskostandene dine. Den skal også ha rom for å tåle de kredittene du har tilgjengelig.
Derfor er andre gjeldsforhold du har fra før sentrale i vurderingen om du får kort, og i tilfelle hvor høy kreditt du kan få på det.