Rammelån – Hva du trenger å vite før du tar opp lån

Hvis du eier en bolig med lite gjeld, kan du vurdere å ta opp et rammelån. Dette lånet gir deg frihet til å bruke pengene akkurat som du ønsker.

Rammelånet kan også være et supplement eller alternativ til et boliglån. Imidlertid har vi nå inkludert en toppliste over forbrukslån som kan være et godt alternativ til rammelån for de som søker fleksibilitet uten å nødvendigvis ha sikkerhet i bolig. Norsk Kreditt har en oversikt over banker som tilbyr både rammelån og forbrukslån. Les mer om hvordan disse lånene fungerer og hva du bør være oppmerksom på før du tar opp et lån.

Lån tilpasset for deg
Lån tilpasset for deg

Definisjon rammelån

Slik fungerer rammelån

Rammelån er en lånetype som har en øvre grense for belåning. Dette betyr at du kan låne opp til en bestemt sum, og så lenge du holder deg innenfor denne grensen, har du stor frihet når det gjelder tilbakebetalingen.

Du får normalt tilgang på rammelånet via nettbanken. Her kan du fritt overføre pengene til din egen konto etter hvert som du har bruk for dem. Det beregnes kun rente for det du bruker av rammen.

Vilkårene for tilbakebetaling varierer fra bank til bank. Noen banker ønsker at du betaler renter på beløpet du har lånt, mens andre banker kun beregner renter for det du faktisk bruker av rammen. Det er derfor viktig å sjekke vilkårene nøye før du velger en bank.

Andre uttrykk for rammelån

Andre uttrykk som brukes for denne typen lån er fleksilån/flexilån, boligkreditt og seniorlån. Det utmerker seg altså med større fleksibilitet og gir en større frihet for låntakeren. Men det er også visse betingelser som skal oppfylles.

Bruksområder for rammelån

I motsetning til et boliglån som utelukkende skal brukes til bolig, er det ingen føringer for hva du bruker pengene til i et rammelån. Det kan være til investeringer, oppussing, bil, båt, utenlandsreiser eller bare vanlig forbruk.

Det er viktig å merke seg at med rammelån tenker vi normalt på et lån med pant i bolig. Det behøver ikke nødvendigvis være det. Et rammelån bedrift er en kassakreditt med en øvre ramme. Den brukes til å kjøpe inn varer. Når varene er solgt, kan kassakreditten nedbetales.

rammelan for nordmenn

Rammelån bolig

Rammelån fordeler

Rammelån bolig, også kjent som boligkreditt, er en fleksibel låneordning som gir deg tilgang til kapital når du har bruk for det. Du kan bruke pengene til å dekke presserende eller uforutsette utgifter som feriereiser, bilreparasjoner, nye hvitevarer og konfirmasjonsfester.

Fordelen med rammelån bolig er at du ikke behøver å ta opp dyre forbrukslån eller smålån, eller å bruke kredittkortet. Rammelånet med pant i egen bolig vil ha betydelig lavere rente enn disse, og du er heller ikke bundet av noen fast tilbakebetalingsplan.

Rammelån ulemper

Det er ikke mange ulemper med rammelån bolig for den som er disiplinert. Men for noen kan pengene kanskje bli litt for lett tilgjengelige. Den fleksible formen passer ikke for alle, spesielt ikke for de som trenger litt mer hjelp til å holde økonomien under kontroll. Det er fort gjort å bruke opp hele rammen på formål som kanskje ikke er helt overveid.

I forhold til et ordinært nedbetalingslån vil rammelånet ha en noe høyere rente. Men fremdeles vil den ligge godt under renten for billån og lån uten sikkerhet. Det vil alltid lønne seg å bruke av rammelånet til slike formål fremfor alternativene.

For å søke om rammelån bolig, trenger du en bolig som det ikke hefter gjeld på fra før, altså at det opprinnelige boliglånet er mer eller mindre nedbetalt. Et standard rammelån skal ha pant innenfor 60 % av boligens verdi. Det betyr at du trenger en takst, eller i det minste en verdivurdering, før du søker om det. Det er også mulig å stille annen fast eiendom som sikkerhet for et rammelån, som for eksempel en hytte eller annen fritidsbolig. Det vesentlige er at det er ledig pantesikkerhet innenfor 60 % av verdien.

Rammelån for pensjonister

Å bruke den kapitalen som tross alt finnes i boligen, kan gi en etterlengtet adgang til å nyte otiumet. Det være seg å endelig ha tid og mulighet til å legge ut på den store utenlandsreisen. Det kan selvfølgelig også hende at man har lyst til å bruke litt ekstra penger på barnebarna.

Det er spesielt eldre og pensjonister som kan ha glede av et rammelån. For det første er det gjerne disse som har nedbetalte boliglån. Dernest kan de ha hatt et betydelig inntektstap som følge av overgang til pensjon, og dermed liten tilgang på likvide midler.

En variasjon av senior rammelån er pensjonistlånet

Med opplåning i boligen kan låntakere motta et månedlig beløp de kan spe på pensjonen med. Det skal ikke innfris så lenge de selv bor i boligen.

Det kan på den annen side hende det ikke blir så mye igjen til arvingene, men det er tross alt ingen plikt til å etterlate seg arv i dag. De aller fleste klarer seg jo riktig bra, og unner gjerne foreldrene en smule luksus.

Rammelån beste rente

Rammelån med best rente er som nevnt noe høyere enn vanlig boliglånrente. Normalt er det snakk om rundt 4% prosentpoeng. Det er likevel større variasjoner ute og går her enn det er på de ordinære boliglånene. Det vil derfor lønne seg å foreta noen undersøkelser.

En liten runde på vår nettside til de bankene som tilbyr boliglån kan gi et bilde. Men det beste er ofte å sende dem en søknad og få et konkret tilbud på bordet.

Har du først tatt deg bryet med å få en takst på boligen, er det ikke så mye ekstra arbeid å sende ut flere søknader. Men sjekk også andre betingelser enn renten.

Spørsmål og svar om rammelån

Rammelån er en type lån som gir deg et lånetilsagn opp til et bestemt beløp, men du bestemmer selv hvor mye du vil bruke av det og når du vil bruke det. Her er noen vanlige spørsmål og svar om rammelån:

Rammelån er et lånetilsagn opp til et bestemt beløp, men du bestemmer selv hvor mye du vil bruke av det, og når du vil bruke det.

Rammelånet skal innfris når du selger boligen. Det er også vanlig at du betaler renter underveis. Bankene kan ha ulik praksis her.

Boligkreditt er et rammelån med pant i bolig. Mange banker foretrekker denne betegnelsen framfor rammelån.

De fleste banker krever pant innenfor 60 % av panteobjektets verdi. Ellers er det ingen formell grense.

Renten på rammelån er noe høyere enn et ordinært boliglån, men betraktelig lavere enn andre lånetyper på markedet, som forbrukslån og billån.

Dersom bankene vurderer at det er god sikkerhet i hytta, er dette absolutt mulig.

De fleste banker som gir boliglån, gir også rammelån. Sjekk oversikten på Norsk kreditt.

Det kan lønne seg å få søknaden vurdert av flere banker. Bruk en rammelån kalkulator og sjekk potensielle långivere på Norsk kreditt. Bankene kan ha ulik praksis når det gjelder renter og vilkår, så det er viktig å sammenligne tilbudene nøye.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden