5 tips for en smartere julegavehandel

Julen er uten tvil en av de aller viktigste og koseligste høytidene i året, men juletiden kan også bli kostbar. Nordmenn bruker mange milliarder på julemat, julepynt, julemarsipan og julegaver. I en tid med høye strømpriser og stigende renter kan derfor også det å handle gaver bli stressende. Vi skal se nærmere på noen smarte tips for å få mest mulig gaver for pengene. 

Lag egne julegaver med mening

1. Lag et budsjett 

Det aller første du bør gjøre er å lage et budsjett for julefeiringen. Det høres kanskje vanskelig ut, men det dreier seg egentlig bare om å lage en enkel oversikt med hvor mye du kan tenke deg å bruke på ulike innkjøp. Husk på at julen ikke er en konkurranse om å gi de dyreste gavene, og det er viktig å prioritere eksklusive julegaver opp mot penger du bruker på opplevelser. 

Et budsjett vil også gjøre det enklere å begrense seg i møtet med de mange fristelsene i butikker og på nett. Det forutsetter selvfølgelig at du bruker budsjettet aktivt, så ha det gjerne tilgjengelig for eksempel på kjøleskapsdøren eller i en app på mobilen. 

2. Følg med på salg når du planlegger julegaveinnkjøp 

Salgsperioden Black Friday har vokst fra bare én dag til «Black Week», og et gigantisk salg gjennom praktisk talt hele november.  Alle tilbud er selvfølgelig ikke like gode, og det finnes eksempler på at butikker har satt opp prisene i forkant av salget, men det kan være mulig å gjøre gode kjøp. 

Under høsten er det helt klart Black Friday som er det viktigste salget, men kanskje kan god planlegging i år også gi inspirasjon til å komme i gang enda tidligere med innkjøp av julegaver neste år? 

Kjøp brukt – både bærekraftig og rimelig

3. Sammenlign priser og bruk rabattkoder 

I 2022 finnes det egentlig ingen unnskyldning for ikke å sammenligne priser. Flere store sammenligningstjenester er lett tilgjengelige på nett. Det betyr at du selvfølgelig kan sjekke priser når du handler på nett, men ta også gjerne en titt når du finner et tilbud i en fysisk butikk. Sammenligning av priser er enda et argument for å være tidlig ute med å handle julegaver, da er det mulig å velge et rimelig alternativ med noe leveringstid. 

Rabattkoder er et annet tema som kan være greit å følge med på, det gjelder både når du handler julegaver og helt andre ting. Det kan faktisk være mulig å spare noen kroner med rabattkoder, og de aller fleste nettbutikker har noen tilbud av denne typen fra tid til annen. 

4. Kjøp brukt – både bærekraftig og rimelig 

Gjenbruk er i vinden som aldri før, og du bør definitivt ta en titt på bruktmarkedet når du handler julegaver. I dag foregår en stor del av brukthandelen på nett, det gjelder i særlig stor grad elektronikk som mobiltelefoner og nettbrett. En pent brukt mobil kan være et svært godt alternativ til en helt ny modell, både med tanke på selve kjøpesummen og verdi for pengene. 

Å kjøpe brukt vil selvfølgelig være rimeligere enn å kjøpe helt nye ting, men det dreier seg også om ansvarlig og bærekraftig handel. Vi bruker allerede svært store summer i julehandelen, noe som også etterlater seg et stort miljøavtrykk. Brukthandel kan være med på å redusere denne forbruksspiralen noe, samtidig som fine ting får et nytt liv. 

5. Lag egne julegaver med mening 

Den perfekte julegaven bør være tilpasset mottakeren, samtidig som den også sier noe om den som har gitt gaven. Kjøpte ting vil selvfølgelig kunne oppfylle mange ønsker, men håndlagde gaver har en helt egen sjarm – i tillegg til at de er rimelige. Hjemmestrikkede plagg er et godt eksempel, eller hva med et tilpasset funn fra bruktbutikken? Kanskje du kan sette sammen en egen fotobok, eller lage flotte smykker eller annet pynt. 

Hjemmelagde julekaker og godteri er en annen fin gave, som du også kan gjøre personlige med flotte poser, bokser og etiketter. Egne hjemmelagde gaver har egentlig bare en ulempe, det kan være vanskelig å finne tid til kreativitet i en hektisk førjulstid. Pass derfor godt på å finne balansen der avslappende aktiviteter, som da kanskje strikking eller kakebaking, også kan gi deg noen flotte julegaver. 

Julen er uten tvil en av de aller viktigste og koseligste høytidene i året

Hvis pengene likevel ikke strekker helt til 

Det kan selvfølgelig være at pengene ikke strekker helt til i juletiden, selv hvis du følger tipsene over til punkt og prikke. Julen er uten tvil en stor og kostbar feiring, og det er ikke uten grunn at mange husholdninger strammer inn litt ekstra i januar. Nøktern bruk av forbrukslån kan derfor i noen situasjoner være en løsning som dekker de mest akutte pengebehovene gjennom desember. 

I tillegg er det mange som bruker kredittkort, noe som kan være gunstig hvis du alltid betaler hele det utestående beløpet til forfall. Dessuten er det fornuftig å sammenligne kredittkort, slik at du får best mulig betingelser. Med slike reserver i bakhånd kan det være litt enklere å senke skuldrene gjennom juletiden. 

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden