Blancolån – Lån til alle formål

Blancolån er et etterspurt produkt av mange som ønsker fleksible lån med gode betingelser. Det er her på Norsk Kreditt vi har den store oversikten over tilgjengelige blancolån på det norske markedet.

I denne artikkelen vil du få vite hva et blancolån er, hvilke betingelser det er mulig å få og ikke minst hvordan du går fram for å få det beste tilbudet på blancolån i Norge.

 

Eksempelbilde: kvinne tenker på det beste blancolånet

Hva er et blancolån?

Noen finansinstitusjoner foretrekker den norske stavemåten med «k», altså blankolån.

Blancolån er et lån hvor du kan bruke pengene til akkurat det du ønsker selv. Mens et billån er til kjøp av ny bil, og boliglån tilsvarende for bolig, kan feltet om hva pengene skal brukes til stå åpent på søknaden om blancolån.

Blancolån kommer under kategorien forbrukslån. Det betyr at du ikke behøver å stille med sikkerhet. Renter og andre betingelser for lånet avgjøres etter en kredittvurdering av din økonomi.

Det er ingen offisiell definisjon på blancolån, men man forbinder det først og fremst med forbrukskreditt der det ikke er krav om at du oppgir formålet med lånet. Det betyr at du kan benytte det til akkurat det du vil.

I Norsk Kreditts oversikt over forbrukskreditt vil du finne flere långivere som tilbyr denne type lån.

Kjennetegn på blancolån

  • Lån uten sikkerhet
  • Kan brukes til hva du selv ønsker
  • Renter bestemmes individuelt
  • Nedbetalingstid inntil 5 år

Blancolån til bil

Et blancolån til kjøp av bil er et alternativ til et alminnelig billån.

Et ordinært billån er knyttet til kjøretøyet i form av pantesikkerhet. Bankene stiller en rekke krav til slike lån. Pantet må være verdt betydelig mer enn lånet, og det må betales raskere enn det bilens verdi forringes som følge av bruk. Dessuten må bilen være fullforsikret så lenge lånet ikke er ferdig nedbetalt.

Fordelen med et blancolån er at långiveren ikke stiller noen slike krav. Det er praktisk når du kjøper en eldre bruktbil. Bilens beskaffenhet er ikke et tema ved søknad om blancolån og du bestemmer selv hva slags forsikring du vil ha.

Blancolån til renovering

Oppussing er en norsk folkeidrett. Det gjelder om det er en leilighet du nettopp har flyttet inn i eller et sted du har bodd lenge. Det kan også være en helt nødvendig utbedring av bad eller tak.

Slikt koster penger. Den beste måten å finansiere en oppussing på er en utvidelse av boliglånet eller et nytt lån med pant i bolig med lavere rente. Det er imidlertid ikke alltid dette går i orden.

Banken vil nemlig ikke akseptere en økning av lånet som innebærer at den ikke lenger har sikkerhet innenfor 85 % av boligens verdi. Da kan du i stedet søke om et blancolån. Her er ikke sikkerheten et tema.

Du må nok regne med høyere rente enn en utvidelse av boliglånet ville gitt. Men på den annen side vil boligen få en verdiøkning som følge av renoveringen. Det vil i så fall uansett være en hensiktsmessig investering.

Bildeeksempel: Par informerer seg om det beste blancolån på nettet

Regler

Det kan være litt ulike regler og forskjellig praksis hos de forskjellige långiverne, men det er sett med felles regler gitt av myndighetene de alle må forholde seg til. Her er det nemlig noen begrensninger.

Reglene er utarbeidet av Finansdepartementet i form av en forskrift. Denne forskriften kalles utlånsforskriften. Innholdet i denne evalueres årlig.

I utlånsforskriften legges det vekt på følgende:

Med gjeldsgrad menes det at långiveren ikke skal gi deg lån dersom det innebærer at din samlede gjeld overstiger fem ganger brutto årslønn.

Det kan derfor bli et problem hvis du fra før har boliglån, studielån eller kredittkort med høy kredittramme. En måte å redusere gjeldsgraden på, er å si opp kredittkort du ikke bruker.

Långiveren du søker hos vil uansett vurdere sin betjeningsevne, men forskriften presiserer at de også må ta hensyn til en mulig renteøkning på 5 %.

Endelig krever forskriften at kunden betaler tilbake i løpet av høyst fem år.

Nå har imidlertid långiverne lov til å gjøre unntak fra forskriften for 5 % av verdien av alle innvilgede lån. Det er derfor intet hinder for å søke, spesielt hvis du har en i overkant høy gjeldsgrad, men ellers god inntekt og betjeningsevne.

Finn det beste blancolånet hos Norsk Kreditt

Ettersom finansieringsselskapene ikke oppgir noen generell rente til alle låntakere, men fastsetter den individuelt etter kredittvurderinger, er det lurt å søke flere steder. På et lån av en viss størrelsesorden kan det være mye å spare.

Her på Norsk Kreditt kan du se presentasjoner av atskillige långivere av blancolån i Norge. Herfra kan du enkelt sende flere søknader. Du kan også bruke en av låneformidlerne våre, for eksempel Sambla.

Låneformidleren presenterer søknaden din for et visst antall banker som alle foretar en vurdering av den. Deretter velger du det som gir deg de beste betingelsene.

Spørsmål og svar

Vi kaller det blancolån når det ikke stilles spørsmål om formålet med lånet i lånesøknaden. Bortsett fra det er blancolån identisk med et vanlig forbrukskreditt.

Nei, du trenger ikke sikkerhet for å få blancolån. Men du må selvfølgelig ha betjeningsevne til å betale tilbake lånesummen du søker om.

Kostnaden avhenger av hvilken rente du blir tilbudt og hvor lang nedbetalingstid du velger. Bruk forbrukslånskalkulatoren på Norsk Kreditt for å vurdere forskjellige muligheter.

De fleste finansieringsinstitusjoner har en maks grense på 500 000 kroner. Bank Norwegian er foreløpig den eneste som tilbyr opptil 600 000 kroner. Ellers kommer det an på din økonomi og betjeningsevne.

Du kan søke om blancolån hos en lang rekke banker og institusjoner gjennom Norsk Kreditt. Det anbefales å sende flere søknader eller bruke en låneformidler for å få flere tilbud å velge mellom.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden