Blancolån – Lån til alle formål

Om du er på utkikk etter et fleksibelt lån med gode betingelser, er Blancolån et produkt du bør vurdere. Norsk Kreditt har oversikt over de tilgjengelige Blancolånene på det norske markedet, og i denne artikkelen vil du lære mer om hva et Blancolån er, hvilke betingelser du kan få, og ikke minst hvordan du går frem for å få det beste tilbudet på Blancolån i Norge.

Blancolån er etterspurt av mange som ønsker å låne penger uten å stille sikkerhet, og det kan være en god løsning for deg som trenger å låne penger til for eksempel oppussing eller andre større utgifter. Les videre for å lære mer om Blancolån og hvordan du kan få det beste tilbudet.

Lån tilpasset for deg
Lån tilpasset for deg
Eksempelbilde: kvinne tenker på det beste blancolånet

Hva er et blancolån?

Blancolån, også kjent som forbrukslån, er et lån som gir deg frihet til å bruke pengene på hva du ønsker. Dette skiller seg fra andre typer lån, som bil- eller boliglån, der pengene må brukes til spesifikke formål. Blancolån er en type lån uten sikkerhet, og renten og andre betingelser avgjøres etter en kredittvurdering av din økonomi.

Noen finansinstitusjoner foretrekker den norske stavemåten med «k», altså blankolån.

Kjennetegn på blancolån

Blancolån har flere kjennetegn som skiller dem fra andre typer lån:

  • Lån uten sikkerhet: Blancolån krever ikke at du stiller med sikkerhet, som for eksempel en bil eller bolig, for å få lånet godkjent.
  • Kan brukes til hva du selv ønsker: Du kan bruke pengene fra blancolånet på akkurat det du ønsker, uten å måtte oppgi formålet med lånet.
  • Renter bestemmes individuelt: Renten på blancolån bestemmes etter en kredittvurdering av din økonomi, og kan derfor variere fra person til person.
  • Nedbetalingstid inntil 5 år: Blancolån har en nedbetalingstid på inntil 5 år, avhengig av lånebeløpet og långiverens betingelser.

I Norsk Kreditts oversikt over forbrukskreditt vil du finne flere långivere som tilbyr blancolån. Husk å sjekke ulike tilbydere og betingelser før du bestemmer deg for å ta opp et blancolån.

Blancolån til bil

Blancolån kan være et gunstig alternativ til et vanlig billån når du skal kjøpe en bruktbil. Det er fordi bankene ikke krever sikkerhet i form av pant på kjøretøyet når du tar opp et blancolån. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for bilens verdi eller tilstand når du søker om lånet.

En annen fordel med blancolån er at du selv kan velge hva slags forsikring du vil ha på bilen. Du er ikke pålagt å ha fullforsikring så lenge lånet ikke er ferdig nedbetalt, slik som ved et vanlig billån.

Det er imidlertid viktig å merke seg at blancolån vanligvis har høyere rente enn vanlige billån, siden bankene tar en større risiko ved å ikke ha pant i kjøretøyet. Det kan derfor være lurt å sammenligne ulike lånetilbud før du bestemmer deg for å ta opp et blancolån til bilkjøp.

FordelerUlemper
Ingen krav til pant i bilenHøyere rente enn vanlige billån
Du kan velge din egen forsikring
Bilens verdi eller tilstand er ikke et tema ved søknad

Blancolån til renovering

Når du skal pusse opp boligen din, kan det være nødvendig å ta opp et lån for å finansiere prosjektet. En utvidelse av boliglånet eller et nytt lån med pant i bolig kan være en god løsning med lavere rente, men det er ikke alltid mulig å få godkjent en økning av lånet som innebærer at banken ikke lenger har sikkerhet innenfor 85 % av boligens verdi.

I slike tilfeller kan du i stedet søke om et blancolån. Dette er et lån uten sikkerhet, og banken vil ikke kreve at du stiller boligen din som pant. Du må imidlertid regne med en høyere rente enn det du ville fått ved en utvidelse av boliglånet.

Selv om renten kan være høyere, kan det likevel være en hensiktsmessig investering å ta opp et blancolån til renovering av boligen din. Renoveringen kan nemlig føre til en verdiøkning av boligen din, og dermed kan du få igjen pengene du har investert når du selger boligen i fremtiden.

Her er noen fordeler og ulemper ved å ta opp et blancolån til renovering:

Fordeler:

Ulemper:

Bildeeksempel: Par informerer seg om det beste blancolån på nettet

Regler

I utlånsforskriften legges det vekt på følgende:

Utlånsforskriften er en forskrift utarbeidet av Finansdepartementet som alle långivere må forholde seg til. Forskriften evalueres årlig og inneholder begrensninger som långiverne må følge.

Gjeldsgraden er begrenset til fem ganger brutto årslønn. Det betyr at långiveren ikke kan gi deg lån dersom det vil føre til at din samlede gjeld overstiger denne grensen. Dette kan bli et problem hvis du allerede har boliglån, studielån eller kredittkort med høy kredittramme. En mulig løsning for å redusere gjeldsgraden er å si opp kredittkort du ikke bruker.

Betjeningsevnen din vil uansett bli vurdert av långiveren, men forskriften presiserer at de også må ta hensyn til en mulig renteøkning på 5 %. Det betyr at långiveren må være sikker på at du vil kunne betjene lånet selv om renten skulle øke med 5 %.

Endelig krever forskriften at kunden betaler tilbake lånet i løpet av høyst fem år. Dette er for å unngå at du blir sittende med gjeld over lang tid.

Selv om det er begrensninger i utlånsforskriften, har långiverne lov til å gjøre unntak for 5 % av verdien av alle innvilgede lån. Det betyr at det likevel kan være mulig å få lån selv om du har en høy gjeldsgrad, så lenge du har god inntekt og betjeningsevne.

Finn det beste blancolånet hos Norsk Kreditt

Ettersom finansieringsselskapene ikke oppgir noen generell rente til alle låntakere, men fastsetter den individuelt etter kredittvurderinger, er det lurt å søke flere steder. På et lån av en viss størrelsesorden kan det være mye å spare.

Her på Norsk Kreditt kan du se presentasjoner av atskillige långivere av blancolån i Norge, Som også kan betraktes som de beste forbrukslånet basert på dine individuella behov og økonomiske situation.
Herfra kan du enkelt sende flere søknader. Du kan også bruke en av låneformidlerne våre, for eksempel Uno finans.

Låneformidleren presenterer søknaden din for et visst antall banker som alle foretar en vurdering av den. Deretter velger du det som gir deg de beste betingelsene.

Spørsmål og svar

Nedenfor finner du svar på noen vanlige spørsmål om blancolån:

Blancolån er et forbrukslån hvor det ikke stilles spørsmål om formålet med lånet i lånesøknaden.

Nei, sikkerhet er ikke nødvendig, men du må ha betjeningsevne til å betale tilbake lånesummen.

Kostnaden avhenger av renten du blir tilbudt og nedbetalingstiden du velger. Du kan bruke forbrukslånskalkulatoren på Norsk Kreditt for å vurdere forskjellige muligheter.

De fleste finansieringsinstitusjoner har en maks grense på 500 000 kroner. Bank Norwegian tilbyr opptil 600 000 kroner. Grensen avhenger også av din økonomi og betjeningsevne.

Du kan søke om blancolån hos en lang rekke banker og institusjoner gjennom Norsk Kreditt. Det anbefales å sende flere søknader eller bruke en låneformidler for å få flere tilbud å velge mellom.

Husk å sammenligne tilbudene fra forskjellige långivere før du velger et blancolån. Det kan hjelpe deg med å finne det beste tilbudet som passer dine behov og økonomi.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden