Nytt år og nye muligheter – 5 tips som gjør årets fattigste måned litt hyggeligere

Januar kan være en tøff måned å ta fatt på, både når det gjelder eventuelle nyttårsforsett, kulde, mørke og ikke minst privatøkonomien. Juletiden har sannsynligvis vært preget av kostbare innkjøp, og det er kanskje ikke så hyggelig å se på kredittkortsaldoen 1. januar. Da er det viktig ikke å gi opp håpet, og heller se på januar som en mulighet – økonomien din kan få en kickstart i det nye året.

Januar kan være en tøff måned å ta fatt på.

1. Alt begynner med oversikt – slik at du kan senke skuldrene

Det er kanskje ikke det mest spennende rådet, men det er like avgjørende i årets fattigste måned som ellers: alt begynner med god oversikt over egen økonomi. Etter julens utskeielser er det om mulig enda mer fristende å unngå både bankapper og innkommende regninger, men det er åpenbart ikke en løsning. Derfor er det fornuftig å ta en god titt på økonomien allerede første nyttårsdag.

Se særlig nøye på saldoen på eventuelle kredittkort, slik at du har et godt bilde av hvor store regninger du kan forvente deg i løpet av måneden. Husk også på at det er mulig å refinansiere kredittkortgjeld, det er særlig relevant hvis du ser at du ikke kan betale hele den utestående saldoen i løpet av kort tid.

2. Det er ikke for sent å ta tak i strømkostnadene

I begynnelsen av januar er vinteren forhåpentligvis godt i gang, men store deler av fyringssesongen gjenstår. De høye strømprisene har fått mye oppmerksomhet i media, og det er helt nødvendig å følge med på denne utgiftsposten.

  • Den statlige strømstøtten dekker en stor andel av strømkostnadene over en gitt grense, som per begynnelsen av desember 2022 var 70 øre pluss moms. Det er viktig at du setter deg inn i hvordan denne støtten fungerer, og at du følger med på eventuelle endringer.
  • Legg også merke til begrensningene i strømstøtte, særlig når det gjelder fritidsboliger og den øvre grensen for forbruk per måned. Forbruk utenfor disse rammene kan bli dyrt.
  • Strømstøtten beregnes per begynnelsen av desember 2022 basert på en teoretisk månedlig gjennomsnittspris. Det betyr at det fortsatt er mye penger å spare på å flytte forbruk til når strømmen er rimelig.

3. Spis opp julematen og bruk julegavene

God julemat og fine julegaver er lyspunkter i desember, men de bør selvfølgelig også gjøre årets fattigste måned til en litt koseligere måned. Sørg for å spise opp restene som du har i kjøleskap og fryser, det er bra både for kloden og lommeboken. Følg også med på tilbud i lavprisbutikkene, januar er tradisjonelt en måned der noen aktører også prøver å markere seg med noen sunnere alternativer.

Nordmenn vil bruke mange milliarder på julegaver i 2022, selv om det kanskje ikke vil bli slått nye handlerekorder. Forhåpentligvis betyr det likevel at mange av oss faktisk sitter igjen med noen hyggelige gaver, som kan brukes i løpet av januar. Pass særlig nøye på eventuelle gavekort. Hvert år går gigantiske summer tapt fordi gavekort går ut på dato, derfor er det smart å bruke de ved første anledning.

Gjør årets fattigste måned litt hyggeligere

4. Trening og moro i snøen er (nesten) gratis

Selv om januar er årets fattigste måned når det gjelder økonomi, så trenger det ikke bli en måned som er fattig på opplevelser. Selvfølgelig er ikke alle nordmenn født med ski på beina, men det finnes også flust av andre muligheter når det gjelder aktiviteter på snø eller is. Du trenger ikke de mest moderne skiene eller det aller nyeste turutstyret for å ha det gøy utendørs.

Hvis du likevel mangler noe utstyr, er januar også en utmerket måned for å kjøpe pent brukte ting for en rimelig penge. Det er mange som skifter ut ski, skisko og annet utstyr i løpet av juleferien, derfor kan det være mange funn på Finn.no og andre markedsplasser i begynnelsen av januar. Sørg også for å kvitte deg med vintersportsutstyr som du eller barna ikke bruker lenger, kanskje du til og med kan gå i pluss?

5. La januar bli måneden da du får et økonomisk forsprang

Hvis januar i stort er årets fattigste måned, er det kanskje mulig å si at dagen før lønnsutbetaling i januar vil bli årets fattigste dag. Slik trenger det selvfølgelig ikke være, og med litt jobbing kan du gjøre januar til en skikkelig god start på året.

  • Med god oversikt, som nevnt over i punkt 1, er du allerede godt i gang. I tillegg kan du gjerne lage et enkelt budsjett.
  • Se nærmere på boliglån, forsikringer og andre store faste utgifter. Finnes det noe å spare?
  • Månedlig fast sparing er også noe du bør vurdere hvis du ikke allerede har det på plass. Med en buffer blir det lettere å håndtere uforutsette utgifter.
  • Ta en titt på hvilke kredittkort du egentlig bruker, og sørg for å legge forbruk til kortene med best vilkår. Avslutt gjerne kort du ikke bruker, det gir bedre oversikt og reduserer risikoen for eventuelle gebyrer.
  • Januar kan også være en god tid for planlegging av årets sommerferie. Hvis du er tidlig ute med bestillinger, kan du også lage en spareplan slik at store deler av ferien er betalt lenge før dere drar.

Husk på at innsatsen du legger ned i januar er noe du kan bygge videre på både gjennom året og på enda lengre sikt. Kanskje du ikke føler på at januar er årets fattigste måned i 2024?

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden