Derfor tar du med kredittkort på ferie

Vi har skrevet om det tidligere, og du bør ikke bli forbauset om vi skriver om det igjen. Kredittkort på ferietur kan være veldig smart, og det kan spare deg for masse arbeid, penger og fortvilelse.

smartkort

Du gjør rett og slett ferieturen litt tryggere om du tar med et eller flere kredittkort. Men du må ikke stole blindt på at du er trygg hele tiden – her gir vi deg derfor noen tips til hvordan du også selv kan minske risikoen for pengetrøbbel på tur.

Oversikt over norske kredittkort: Sammenlign renter og se omtaler

Derfor er kredittkort trygt

Ettersom du handler på kreditt, omfattes dette av strenge regler og vilkår under finansavtaleloven. Kortutsteder (banken) er derfor pliktig til å følge alle disse kriteriene, og står derfor som ansvarlig på veldig mange punkter. Flere av disse punktene er typiske risikoer man løper på nettopp ferieturer.

Dette er noe av det du slipper å bekymre deg for:

  • Trukket feil beløp, dobbeltbelastet
  • Skimming/svindel
  • Feil på vare (eller tjeneste som ikke ble gjort)

Det er selvsagt noen kriterier som du som forbruker også må huske på. For det første må du selv klage til butikken eller serviceleverandøren dersom noe er feil og deretter ta kontakt med bank eller kortutsteder dersom det ikke blir ordnet. Og det er selvsagt også viktig at det er en næringsvirksomhet du har kjøpt fra, og ikke privatpersoner.

Dette kan du gjøre selv

Man må selvsagt heller ikke tro at man er 100% sikker om man bruker kredittkort til å betale med, enten du er i Norge eller i utlandet. Du må være bevisst, og handle deretter. Det er også flere ting du selv kan gjøre for å minske risikoen for dårlige handler, svindler og uenigheter med de du kjøper fra.

  • SMS-varsling: Med denne funksjonen får du en SMS hver gang kredittkortet belastes. Dette vil igjen føre til at du oppdager en eventuell svindel, feiltrukket beløp og andre ting med én gang og kan dermed løse en eventuell konflikt på stedet.
  • Unngå magnetstripe: Chippen i kredittkortet ditt er helt unikt, og den er dessuten krypert og vanskelig for hackere å kopiere. Det er imidlertid ikke magnetstripen.
  • Ikke gi kortet fra deg: Flere restauranter og utesteder i utlandet har en tendens til å ta med seg kredittkortet bak kassen når du skal betale. Dette trenger du ikke å godta. Be om at de kommer med terminalen eller at du blir med for å betale selv. Skulle du bli svindlet på denne måten, vil du få et problem ettersom banken kan argumentere for at du ikke har opptrådt forsiktig nok.
  • Pin-koden: Dette er en kode du selv må huske, og selv om det er fristende å skrive det ned, bør du aldri oppbevare dette i nærheten av kortet. Dersom du er helt nødt, kan du f eks notere to sifre i lommeboka og de resterende to sifrene i notat på telefonen. Dette er heller ikke ideelt, men bedre enn å oppbevare det på nøyaktig samme sted.

Utover dette er det selvsagt sunn fornuft som gjelder. Du trenger ikke å utfordre skjebnen. Kommer du over en butikk eller et utested du får en dårlig magefølelse av, er det selvsagt bare å gå videre.

Konklusjonen er altså at selv om kredittkort gjør turen din tryggere, og kanskje du til og med fikk rabatter på hotellet eller reiseforsikring inkludert, er du altså ikke 100% sikret eller dekket. Du må selv være bevisst og forsiktig, og for øvrig passe på din egen økonomi.

Flere målinger viser at nordmenn kommer til å reise mer enn noen gang denne sommeren, og vi håper derfor at disse tipsene kommer godt med på turen!

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden