Kan man få lån på minuttet?

I dag har vi egentlig ikke noen grunn til å klage på saksbehandlingstiden på lånesøknader – det blir raskere og raskere. Likevel ønsker vi aller helst lån på minuttet.

Men hva er det egentlig som skjer i en finansinstitusjon etter at du har sendt søknaden? Hva er det som eventuelt drøyer, og hva kan du gjøre selv for å korte ned tiden?

Lån på minuttet i NorgeVi vil gi deg et innblikk i dette med denne artikkelen, men tenk også over om det egentlig haster så mye med å få pengene inn på kontoen og om du virkelig behøver å låne penger på minuttet. Impulsene kan ofte ta overhånd, og det kan være greit å ta en fot i bakken.

Den «elektroniske» bankfunksjonæren

Bare fyll ut søknaden og du får svar, står det på nettsiden. Du gjør det siste museklikket, lener deg tilbake og venter på at svaret skal dukke opp og at du får lånet innvilget på minuttet.

Men nei, så fort går det ikke. Selv om det ikke er som i de dager du måtte ta på deg pendressen og hatten og gå i banken med alle de fysiske papirene. Og det er ikke lenger en bebrillet funksjonær med kuleramme som sitter i sene kveldstimer og endevender økonomien din.

I dag er alle dataene lastet inn og tilgjengelige elektronisk, men det er fortsatt mennesker av kjøtt og blod som må gi deg det endelige svaret.

Tenk deg i deres situasjon. Hva burde du selv gjøre hvis noen spurte deg om å låne penger? Spesielt hvis det er en person du ikke kjenner. Du ville, eller helt sikker burde, undersøke om personasjen var i stand til å tilbakebetale. Du ville vel også gjerne vite om han hadde for vane å betale tilbake pengene han låner.

Derfor bør du ikke gi positivt svar uten videre, men bruke litt tid på undersøkelser. Slik er det også med profesjonelle långivere. Det er ingen som gir svar på minuttet eller på timen.

Hva kan du selv gjøre for å få fart på prosessen?

Ja, du kan også hjelpe til. Under har vi samlet noen typiske punkter som fører til omveier i behandlingen.

  • Ha alle opplysninger klare når du sender søknaden. Da slipper du å sende noe i ettertid.
  • Alle opplysninger du taster inn, må du kunne dokumentere.
  • Inntekter bør stemme overens med lønnsslipper.
  • Opplysninger om formue og gjeld bør være oppdaterte. Lån du har fra før skal oppgis med aktuell saldo. Hvis det fremkommer gjeld på skattemeldingen som du har betalt ned, bør du kunne forevise en bekreftelse på det.
  • Skal du stille boligen som sikkerhet, må det foretas en verdivurdering.
  • Svar med én gang hvis banken eller finansinstitusjonen ber om ytterligere opplysninger eller presiseringer.

Lånebeløpet ditt spiller også en nokså stor rolle i dette. Ved søknader om mindre beløp, opplever mange langt raskere behandlingstid. Flere av våre lesere har for eksempel sagt at de har fått et lån på dagen nå de har søkt om sms lån.

Hva gjør långiveren etter at du har sendt søknaden?

Alle långiverne legger vekt på rask behandling. Det er stor konkurranse på området, og de vil sikkert ikke at du tar opp lånet hos konkurrenten før du mottar svaret fra dem.

Men de har likevel sine prosedyrer for forsvarlig behandling som gjøre at det kan ta litt tid, og som dermed gjør et lån utbetalt på minuttet ganske krevende.

Har du sendt den etter arbeidstid på fredag, er det ikke sikkert det skjer noe før mandag morgen.

Noe som derimot skjer automatisk, er at det blir innhentet en kredittsjekk på deg. Dette gjøres hos et kredittopplysningsforetak. Du vil få tilsendt kopi av de opplysningene som blir sendt til långiver. Herunder dukker de siste likningstallene opp, en analyse av om du er kredittverdig og ikke minst hvorvidt du har betalingsanmerkninger.

Derpå vil det sannsynligvis være en saksbehandler som vurdere saken på grunnlaget av dine opplysninger og kredittforetakets vurdering. Fremkommer det en betalingsanmerkning vil det antakelig sporenstreks bli sendt avslag uten nærmere undersøkelser.

Ellers beror det på en risikovurdering av deg og din betalingsevne om hvor høyt lån du eventuelt kan få, samt hvilken rente du vil få tilbud om. For forbrukslån kan den effektive renta variere mellom 7 og 35 %.

Derfor vil du sikkert ha tid til så vel en kopp kaffe som en lengre joggetur før svaret kommer.

Selve utbetalingen kan gå rimelig raskt dersom du undertegner med BankID. Når långiver har mottatt denne vil han som regel umiddelbart overføre pengene til angitt konto.

Du bør ha tid til å tenke deg om

Du tar deg noe glass vin på kvelden eller kommer hjem etter en fuktig aften på byen. Så plutselig slår tanken deg at du burde få deg en seilbåt. Du setter deg ved pc-en, søker lån, får det innvilget og aksepterer. Når du våkner dagen etter, har du et lån på 300 000 kroner.

Også under andre omstendigheter opptas det gjeld på impuls. Hvis det går litt tid mellom søknad og tilbud, har du bedre tid til å overveie det.

Blant annet på grunn av dette har myndighetene satt restriksjoner for markedsføring av forbrukslån. En långiver kan ikke reklamere med slike begrep som lynrask behandling eller svar på dagen når han tilbyr forbrukslån. Ei heller kan han formulere seg slik at søkeren føler at det er spesielt lett å få lån hos dem eller hos den angjeldende annonsør.

En siste ting du bør ta deg tid til: Her på sidene til Norsk Kreditt anbefaler vi alltid å søke lån hos flere långivere for å sammenlikne tilbudene. Vent i så fall til du har fått svar fra alle.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden