Kredittkort – bra eller dårlig å bestille kredittkort?

I dag er kredittkort svært vanlige, en majoritet av nordmenn har tilgang til et eller flere kredittkort – hovedsakelig via de to gigantene Visa og Mastercard. Kredittkort kan være en praktisk løsning med flere fordeler, men sliter også fortsatt med et dårlig rykte. For noen er det uhørt å bestille kredittkort og å handle på kreditt, men mange bruker også kredittkort til sin egen fordel.

Forskjellen mellom kredittkort og debetkort

Til å begynne med er det viktig å være helt klar over forskjellen mellom debet- og kredittkort. Legg merke til at det finnes debetkort med Visa-logo, så det kan være lett å bli forvirret.

  • Bruk av debetkort, i Norge vanligvis med BankAxept-logo, trekkes umiddelbart fra den tilknyttede kontoen. Det betyr at du bare kan bruke de pengene du har på konto.
  • Bruk av kredittkort samles opp i løpet av måneden, og du mottar en faktura påfølgende måned. Det betyr at du kan bruke penger som du ikke har her og nå.
Kredittkort kan være en praktisk løsning med flere fordeler

Fordeler med kredittkort

Mange kredittkort har attraktive fordeler, som kan være særlig relevante når de kombineres med lave gebyrer. Samtidig driver ikke kredittkortselskapene og bankene med veldedighet, men forventer at noen kunder ved å bestille kredittkort også vil benytte kreditt med tilhørende rentekostnader.

Rentefri kreditt – med betingelser

De aller fleste kredittkort tilbyr en rentefri periode, vanligvis fra kjøpsdato og frem til fakturaens forfallsdato. Det betyr at den rentefrie perioden kan være så lang som 30–60 dager. Legg merke til et par viktige forutsetninger:

  • Noen typer forbruk, for eksempel kontantuttak og regningsbetaling, kan være unntatt fra den rentefrie perioden. Da betaler du renter fra dag én.
  • Det er også vanlig at renter beregnes fra dag én i tilfelle du ikke betaler fakturaen til forfall. Da kan kostnadsbildet bli komplekst.

Bonuser og rabatter

Mange kredittkort gjør det mulig å dra nytta av ulike fordeler, bonuser og rabatter. Det kan for eksempel være at du ved å bestille kredittkort får tilgang til forsikringer, bonuspoeng eller rabatterte priser ved bruk av kortet. Hvis det dreier seg om kjøp som du uansett ville ha foretatt, kan slike bonusordninger være gunstige.

Forsikringsordninger kan også være fordelaktige, inkludert reiseforsikring er et eksempel. Disse ordningene forutsetter at du bruker kredittkortet til betaling, noe som kan være en ulempe. Noen kredittkort gir også rabatter på drivstoff, for eksempel har noen av drivstoffkjedene egne bensinkort.

En økonomisk buffer

Kredittkortet kan også fungere som en begrenset økonomisk buffer. Det vil aldri helt erstatte en bufferkonto, i og med at du må betale hele fakturaen allerede neste måned for å dra full nytte av kredittkortets fordeler. Samtidig kan kredittkortet være en løsning ved uforutsette utgifter, så lenge som du har en tydelig og realistisk plan for nedbetaling.

Husk på at forbrukslån uten sikkerhet vanligvis har lavere rente enn kredittkort.

Ulemper med kredittkort

Kredittkort har selvfølgelig også noen ulemper, som det er viktig å være klar over. For noen vil disse ulempene ikke ha noe å si, men det er viktig å være ærlig med seg selv når det gjelder for eksempel egen evne til å håndtere kreditt.

Bruk av kredittkort er en type lån

Det kan være forlokkende å handle for hele den tilgjengelige kredittrammen, det er jo tross alt penger som er på kortet? Da er det viktig å husk på at bruk av kredittkort er en type lån, og forbruk må alltid betales tilbake.

For noen kan det være utfordrende at det å bestille kredittkort fører til at forbruket ikke er synlig direkte på konto, og det kan være at du mister oversikten. De aller fleste kredittkort har selvfølgelig en app eller annen saldotjeneste, men det er alltid enklere med bare én konto og ett kort.

Hele fakturaen bør betales til forfall

Betaling av hele det utestående beløpet til forfall er helt avgjørende for at bruk av kredittkort skal være lønnsomt. Selv de mest gunstige rabatter og bonusordninger vil bli spist opp av de relativt høye kredittkortrentene. Å utsette en del av betalingen noen få ganger vil ikke koste en formue, men å belage seg på hele tiden å bruke kredittkortet som en buffer kan være kostbart.

Hvis du merker at kredittkortgjelden har kommet ut av kontroll, kan det være et alternativ å refinansiere den eksisterende gjelden. Da er det selvfølgelig også viktig å redusere kredittkortbruken i fremtiden.

Bestille kredittkort online

Oppsummering og konklusjon

Kredittkort har både fordeler og ulemper, og det er derfor eget bruksmønster som er avgjørende for om det er fordelaktig å bruke kredittkort i hverdagen. Spørsmålet «Er kredittkort bra?» har helt enkelt ikke noe fasitsvar med to streker under.

  • For en disiplinert kredittkortbruker, som velger kredittkort med lave gebyrer, ikke bruker kreditten unødvendig og alltid betaler hele fakturaen til forfall, vil et kredittkort kunne være gunstig.
  • For en kredittkortkunde som ikke sammenligner kredittkort, handler mer som følge av tilgjengelig kredittramme og ofte utsetter hele eller deler av betalingen, kan et kredittkort være kostbart.

Kontroll og oversikt er kritisk, både når det gjelder bruk av kreditten og planlegging av betaling. Samtidig er det også greit å tenke på at fordelene ved bruk av kredittkort ikke utgjør gigantiske summer. Hvis du føler deg usikker på om du kan håndtere det å ha en kreditt tilgjengelig, kan du derfor droppe å bestille kredittkort med god samvittighet.

Hvis du ser på deg selv som en disiplinert kortbruker, og dessuten er interessert i å jakte på litt bonuspoeng, rabatter, rentefrie perioder og andre fordeler med kredittkort, da kan denne betalingsformen være et godt alternativ.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden