Tilbake til nyheter

Ikke sitt med for høy rente!

Mange nordmenn som sitter og betaler ned på boliglån i dag betaler en unødvendig høy rente. Er du en av de? Da får du noen tips her til hva du kan gjøre med saken!

Ta kontakt med banken

Det første du bør gjøre dersom du vil forsøke å bedre renten du betaler på et lån, er først å orientere deg skikkelig om din eksisterende avtale. Er renten låst for en periode fremover, eller har du en markedsstyrt fleksibel renteordning? Hva er det du faktisk betaler hver måned og til hvilken rente? Når du kontordamevet hva du sitter med har du et konkret utgangspunkt for å sammenligne og forhandle deg til en ny avtale.

Når du har full klarhet i din nåværende situasjon, bør du orienter deg om hva andre banker reklamerer med av tilbud. Er det lavere enn hva du har i dag, har du ammunisjon til å ta kontakt med banken din, eller rett og slett bare bytte utlåner direkte. Så lenge du ikke har knyttet deg opptil en bank for en lengre periode står du fritt til å flytte boliglånet ditt der du vil. Så finner du med andre ord et billigere tilbud et annet sted, kan du helt fint gjøre det. Men det er alltid lurt å ta kontakt med den eksisterende banken din først. Uttrykker du misnøye med rentesatsen din, og viser til tilbud du kan få andre steder, vil din eksisterende tilbyder nok fort bli medgjørlig til å se på din rentesats også.

Banker i Norge i dag tjener gode penger på at kunder ikke følger opp låneavtalene sine og ser hva som finnes av tilbud i boligslånsmarkedet. Mange ender derfor opp med å betale flere tusen kroner årlig i unødvendig høye rentesatser. Dagens Næringsliv gjorde tidligere en undersøkelse på hva en renteendring i din favør kan føre til i sparte kroner og ører. Og for et lån på to millioner kroner, viste priseksempelet at det ville være oppmot 10 000 kr å spare på å forhandle seg til en lavere rente. Så gjør deg selv en tjeneste og sjekk jevnlig opp i avtalen du har på dine lån.

Sammenlign boliglån: Se renter på de mest populære boliglånene i Norge i vår sammenligningstjeneste

Gjelder også for forbrukslån

Det er verdt å merke seg at det ikke bare er på boliglån du kan forhandle på rentesatsen din. De samme prinsippene vil gjelde for forbrukslån også. Og med tanke på at renten som regel her er høyere enn ved boliglån, kan det være enda viktigere å følge opp og ta en gjennomgang på lån en har.

Et enkelt skifte som gjør at du kan spare penger på lånene dine, spesielt om du betaler på flere lån samtidig, er å samle alt sammen i ett lån gjennom en refinansiering. Da får du et lån som dekker alle dine utestående beløp, og du samler alt hos en tilbyder. Gjør du det, blir ikke bare den økonomiske hverdagen din mye enklere med kun en faktura å forholde seg til, men du vil i tillegg kunne oppnå bedre rentebetingelser. Så ikke gå i fellen som mange gjør og bli en passiv kunde. Orienter deg om hva som er vanlige markedssatser i dag, og følg regelmessig opp med din låneaktør.