Når lønner det seg å ta opp lån?

Noen vil ha det til at lån kun er en utgiftspost. Men det er stor forskjell på hvor mye du får igjen for det lånet du tar opp. Investerer du det i noe som gir deg varige verdier, eller forsvinner det bare i det store intet? Her får du to eksempler på når det lønner seg å ta opp lån, og et par tilfeller hvor det definitivt ikke lønner seg.

Oppussing som øker boligens verdi

Effekten av en oppussing kan noen ganger være verdt lånekostnadene. Lettest å måle dette er det selvfølgelig hvis du har tenkt å selge boligen. Hvor mye mer kan du få for den dersom du pusser opp?

Kvinne tar ut kreditt

Her er det ikke noe eksakt svar. Men generelt er det noen oppussingsprosjekter som gir bedre effekt enn andre.

En renovering av badet er for eksempel noe som gir et tydelig utslag på meklerens prisvurdering og takst. Hvor stort utslaget blir avhenger av badets tilstand da du startet renoveringen.

En annen ting eiendomsmeklere ofte anbefaler er å lage et ekstra rom i boligen (hvis du har store rom). Verdifastsettingen av en treroms bolig er høyere enn en toroms, selv om arealet er det samme.

Refinansiering av smålån og kredittkortgjeld

Har du smålån eller kredittkortgjeld med høy rente, vil det definitivt lønne seg å bytte dem ut med ett lån med lavere rente.

Generelt har lån på større beløp lavere rente enn mindre lån. Enkelte smålån kan også ha ekstrem høy effektiv rente, noen ganger opp mot 100 % p.a. Du vil også slippe med ett termingebyr i stedet for flere.

Ikke lån til rent forbruk!

Hvis du bare tenker på å leve herrens glade dager på kreditt, blir dette gjerne et rent underskuddsforetak. Når festen er slutt, kommer regningen.

Selv om du har penger til det, kan det være surt å tilbakebetale det over lengre tid. Mye forbruksgjeld kan også gjøre at du får problemer med å få et boliglån når tiden er inne for det.

Er det lurt å låne for å ha en buffer?

Mange ønsker å ha litt penger på kontoen slik at de har noe å gå på. Det kan alltid skje noe uforutsett, som at bilen må på verksted eller man plutselig må kjøpe en ny vaskemaskin.

Forbrukerøkonomene sier jo også at det ikke er dumt å ha cirka en månedslønn stående inne på konto i tilfelle noe skulle skje.

De sier imidlertid også at du ikke bør låne de pengene. Du vil da betale renter på et lån du ikke bruker.

Dersom du ikke har en oppspart buffer på kontoen, er det bedre å vente med å ta opp kreditt til det skulle bli aktuelt. Mulige alternativer da er lønnskreditt, smålån eller å bruke kredittkortet.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden