Tilbake til nyheter

Mange nordmenn kan være utsatt for svindel

Mange nordmenn får i disse dager beskjed om å sperre kortet sitt fordi de kan ha blitt utsatt for svindel. Hele 44.000 nordmenn kan være rammet av denne store svindelskandalen. Grunnen til at det har gått utover så mange er at det er en stor, internasjonal nettbutikk som har blitt utsatt for misbruk. De rammede er de som har brukt tjenesten «nets» i sin betaling gjennom nettsiden.

Nets-svindel

Nets er et IT-konsern med opphav i både Norge og Danmark. I Nord-Europa er de i toppen sammen med de største leverandørene av betalingskort og elektronisk betaling. Det er altså gjennom denne elektroniske betalingen at man antar at kunder har blitt svindlet. Dette er en stor sak. Stein-Arne Tjore, kommunikasjonssjef i Nets, sa i et intervju til NRK at det er snakk om millionbeløp.

Alle som har blitt, eller står i fare for å bli, svindlet har handlet i den samme utenlandske nettbutikken. Nets ønsker ikke å komme med noen uttalelser om hvilken butikk det er snakk om. Dette har de mottatt mye kritikk for, selv om man antar at nettstedet ikke var et svindlernettsted i seg selv. Det er veldig mange nordmenn som har benyttet seg av nets sine betalingsløsninger, som derfor nå ikke vet om de står i fare for svindel eller ikke. Nets uttaler også at det ikke er deres ansvar å kontakte enkeltpersoner som står i fare. De kontakter bankene, som så eventuelt må kontakte de aktuelle kundene sine.

Er du rammet?

Dersom du er en av de rammede i svindelsaken, lurer du kanskje på hva du skal gjøre. Du trenger sannsynligvis ikke å være redd for å være eller bli rammet dersom du ikke blir kontaktet av banken din. Nets antar at de skal komme i kontakt de de aller fleste som er i faresonen. Dersom du har blitt kontaktet av banken din, er det første du må gjøre å sperre kortet ditt så fort som mulig. Dersom du allerede er rammet, og noen har stjålet kortet ditt og brukt penger fra det, skal du ikke tape noen penger. Pengene du har mistet skal du få igjen. Det er derfor ingen grunn til panikk, selv om det kan oppleves som veldig ubehagelig å bli frastjålet noe.