Nye regler for betaling med kort fra 2021

Kvinner som kjøper med kredittkort

BankID har blitt enda viktigere etter 1. januar 2021. Nye EU/EØS-bestemmelser gjør den obligatorisk for alle kjøp på nett du utfører med bankkort. I Norge er det samme fastslått i lovverket iblant annet forskrift om systemer for betalingstjenester.

Formålet er å gjøre betalinger over nett enda sikrere. Nå blir det altså slik at hvis nettbutikken ikke støtter betalingsløsninger med BankID, kan betalingen bli avvist.

Du er kanskje allerede vant til å bruke BankID til det aller meste du kjøper eller betaler for. Dette er altså en formalisering med hensikt å dekke alle hull, og utelukke de brukerstedene som ikke støtter denne eller tilsvarende sikkerhetsprosedyrer.

SKA -sterk kundeautentisering

SKA står for sterk kundeautentisering. Det betyr at banken skal være nærmest bombesikker på at det er deg, innehaveren av det aktuelle betalingskortet, som utfører betalingen.

Dette innebærer at identifiseringen gjøres ved hjelp av minst to av de tre understående punktene:

  1. Ved noe du har (telefon, nettbrett eller kodebrikke)
  2. Ved noe du er (ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk)
  3. Ved noe du vet (PIN eller passord).

En BankID oppfyller punkt 1 og 3. Du har et personlig passord, og du må være innehaver av en kodebrikke eller en smarttelefon.

Hva du gjør dersom betalingen blir avvist

Dersom nettbutikken ikke støtter en betalingsløsning som oppfyller kravene til SKA, plikter banken å avvise betalingen. Du kan dermed ikke gjennomføre kjøpet med kortet ditt.

Det kan være butikken støtter andre betalingsløsninger, som for eksempel Paypal. Men det kan også være et litt dårlig signal dersom den ikke har iverksatt denne tilpasningen til EU-direktivet for betalingskort.

Alternativene da er å gjøre kjøpet ditt andre steder, eller vente til nettbutikken har fått aktivisert SKA-standarden.

Krav til nettbutikkene om 3D Secure

For å oppfylle SKA-standarden må nettbutikken ha 3D Secure i sin betalingsløsning. Det er den tekniske løsningen som skal til for at en handel kan gjennomføres på denne måten.

Det brukes litt forskjellige betegnelser på 3D Secure ut fra hvilken type kort du bruker. Vi har «MasterCard SecureCode», «Verifisert av Visa» eller «SafeKey», for American Express-kort.

Hvis du vil betale med kort, er du altså nå avhengig av at nettbutikken har denne løsningen inkorporert. Når det gjelder norske nettsteder, har imidlertid de aller fleste dette.

Vil vi bruke mer ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk i framtiden?

Såkalte biometriske kjennetegn brukes i stadig større grad. Ansiktene våre og fingeravtrykkene våre er som kjent ganske unike.

Men dette er nok mer praktisk når du er fysisk til stede når du foretar handelen, som for eksempel i kassa på supermarkedet. Ved kjøp på nett er det nok fortsatt punktene 1 og 3 i SKA-standarden som gjelder, nemlig ditt personlige passord og en fysisk gjenstand du er i besittelse av, som kodebrikke eller telefon.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden